Aer uscat în casă. 10 metode de aplicat pentru umidificarea aerului.

Nivelul de umiditate este unul dintre indicatorii principali ai microclimatului. Din  cauza aerului uscat din incapere, starea de sanatate poate fi afectata producand diverse boli. Ce metode eficiente poti folosi pentru a scapa de acel aer uscat in casa?

Bineinteles exista diverse solutii care nu implica prea multe costuri, insa nici efectul nu este de durata.

De ce este nevoie sa umidificam aerul din casa

Atunci cand nivelul de umiditate scade sub limitele recomandate, organismul nostru este primul care este afectat. Daca te simti mereu obosit, alergiile se tot tin lant, te imbolnavesti des- o cauza poate fi aerul uscat din casa, mai ales pe perioada iernii.

Pentru a umidifica aerul din casa nu este suficient sa folosesti un vas cu apa crezand ca ai scapat de probleme. Evident metodele clasice sunt o solutie de moment dar, nu sunt eficente la fel ca si cele profesionale.

Este necesar de a monitoriza nivelul de umidate din incapere deoarece, aerul uscat cauzeaza iritatii in gat, tuse, usuca mucoasa nasului si ochilor, apar problemele oculare mai ales pentru cei ce folosesc lentile.

De asemenea reprezinta un pericol pentru copii, asmatici si alergici. Din cauza umiditatii scazute adesea apare oboseala, somnolenta si dureri de cap. Se observa modificari al parului si unghiilor, iar pielea capata un aspect uscat.

Un alt pericol reprezinta bacteriile si virusii care se dezvolta foarte rapid intr-un climat uscat si cald, adica posibilitatea sa te imbolnavesti este si mai mare.

Aerul uscat are un impact negativ nu numai asupra sanatatii omului dar si asupra plantelor din incapere, mobilei din lemn, electronicelor etc.

Dar si nivelul de umiditate ridicat prezinta un pericol, de aceea trebuie mentinuta o cale de mijloc.

Pentru un confort sporit in incapere este necesar mentinerea nivelul de umiditate in intervalul 40- 60 %

Cum se determina umiditatea in incapere

Exista diverse metode de determinare a nivelului de   umiditate  din incapere. Daca nu ai la indemana aparate de masurare al umiditatipoti folosi metodele traditionale care nu vor indica o cifra exacta dar sigur vei intelege daca aerul este uscat. In ce consta metoda:

Umple o sticla cu apa

  1. Tine sticla in frigider pentru cateva ore
  2. Dupa acest timp plaseaza sticla undeva in camera pentru 5 minute. Sticla va fi acoperita de picaturi de apa-
  3. Daca dupa alte 5 min acele picaturi de apa se vor evapora inseamna ca aerul din incapere este foarte uscat. Daca acesta ar fi fost cu un nivel de umiditate ridicat atunci se forma o mica baltoaca sub sticla. In cazul unui nivel de umiditate optim condensul va curge foarte incet de pe sticla cu apa.

Asadar, pentru a afla valoarea exacta a nivelului de umiditate este necesar sa folositi un hidrometru. Acesta trebuie amplasat cat mai departe de calorifer sau alt aparat ce degaja caldura.

Metode de aplicat pentru a creste nivelul de umiditate in casa:

    1.Umidificator

aer uscat in casa

Cea mai confortabila metoda de a rezolva problema aerului uscat este achiziționarea unui umidificator special. Acesta are rolul de a imprastia in aer microparticule de apa care sa readuca umiditatea la un nivel confortabil. Pe piata se gasesc diverse modele pentru orice buget.

   2.Umidificator pe calorifer

Cea mai frecventa metoda de umidificare a aerului este sa folosesti prosoape pe calorifere. Doar ca trebuie sa le schimbi periodic sau sa le uzi, lucru ce nu este tocmai confortabil. O alta solutie ar fi montarea unor umidificatoare speciale pentru calorifere. Aceste umidificatoare reprezinta niste recipiente in care se pune apa si se agata de calorifer. In timp apa din recipient se va evapora influentand nivelul de umiditate. Pe piata exista diverse modele si forme de umidificatoare fabricate din ceramica, plastic, otel etc. Cele din ceramica sunt accesibile ca si pret, au agatatoare destul de rezistente, iar datorita modelelor, culorilor si formelor acestea se incadreaza in orice design de interior.

Cele mai cautate si populare sunt umidificatoarele din ceramica. Dezavantajul acestora este ca nu pot fi folosite in incaperi mai mari, de aceea ar fi bine de folosit doua sau chiar 3 pentru a acoperi toata suprafata camerei.

3.Metoda de umidificare prin pulverizare cu apa

Cea mai simpla metoda de a umidifica aerul din camera- se foloseste un pulverizator cu apa si se pulverizeaza efectiv apa sau se va pune un rezervor cu apa in fata unui ventilator.

Mai poti folosi un recipient cu apa fierbinte, acesta trebuie lasat fara capac astfel incat aburul acestuia sa se extinda in camera. Insa nu trebuie sa faci exces pentru ca vor avea de suferit peretii, mobila si obiectele din lemn sau hartie.

  1. Aragazul- pe post de umidificator

Urmatoarea metoda are puncte comune cu cea din urma. Pe flacara aragazului se va pune o cratita cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic. In apa se poate adauga batoane de scortisoara , coji de portocale sau mere, pentru a da savoare aburului emis. Nu uita sa supraveghezi apa, aceasta se va evapora usor.

     5.Baia- sursa cu cea mai mare umiditate din casa

Poti lasa usa deschisa la baie dupa ce ai facut dus, ca toti vaporii de apa sa se extinda in casa- in asa fel aerul uscat va fi alimentat cu apa din acesti vapori.

     6.Hidrogel

 Hidrogelul reprezinta un material gelatinos folosit ca element decoratic pentru casa insa este potrivit si pentru umidificarea aerului. Asadar, daca nu vrei sa ai in toata casa tot felul de vase si recipiente cu apa, poti folosi cateva vaze cu hidrogel de diverse culori. Periodic se va turna apa astfel incat acestea sa-si mareasca volumul de cateva ori si vor servi drept umidificatoare pentru casa ta.

      7.Plante care au capacitatea de a degaja apa in aer

umidifica aerul

Microclimatul din casa ta se va imbunatati daca aveti posibilitatea sa folositi cateva ghivece cu plante. Nu toate plantele imbunatatesc calitatea aerului dar umiditatea din pamantul folosit va fi eliminata in proportie de 99 % prin frunze, flori si tulpini. Poti folosi plante precum Chiparos fals, Ficus, Limba soacrei, Kalanchoe. Nu uita ca trebuie sa le pulverizeri periodic.

     8.Poate umidifica aerul din camera un acvariu cu pesti

Un umidificator poate fi considerat orice vas cu apa, asa cum apa are proprietatea de a se evapora in timp.

Acvariul- reprezinta la fel un vas cu apa. Daca vrei sa-l folosesti pe post de umidificator trebuie sa alegi neaparat unul deschis. Unicul dezavantaj este ca vei avea o grija in plus- trebuie sa fii foarte atent cu pestii- hrana, curatare acvariu. Deci, daca esti un amator de pesti, acvariul pe post de umidificator este potrivit pentru tine.

     9.Fantana arteziana de interior

Daca visezi la o mica oaza de apa in casa, indeplineste-ti visul si cumpara o fantana arteziana pentru interior care va imbunatati nivelul de umiditate din camera si va da o savoare designului de interior, asta daca nu vrei sa alte griji cu plantele de camera si acvariul cu pesti.

    10.Plasati uscatorul de rufe direct in camera cu problema. Rufele se vor usca mai rapid iar aerul va fi saturat de umiditate.

Curatenia umeda.

Curatenia umeda facuta periodic nu doar mentine curatenia in casa , dar ajuta la mentinerea nivelului de umiditate. Dar ca sa fie un rezultat garantat, curatenia umeda in combinatie cu orice alta metoda sus mentionata cu siguranta va imbunatati microclimatul din casa.

Aerisirea

De regula, in sezonul cald aerul din exterior este mau umed decat cel din casa- desigur daca nu locuesti intr-o regiune cu calduri toride. De aceea ventilarea periodica te va ajuta sa scapi de problema cu nivelul de umiditate scazut. Mai mult decat atat aerul proaspat este necesar pentru sanatatea ta si a familiei tale, pentru o functionare buna a creierului si un somn odihnitor noaptea.

Doar ca deschiderea geamului pentru aerisire in perioada verii nu aduce mereu rezultatul dorit, mai ales daca aveti locuinta langa strada principala unde este multa aglomeratie, iar iarna se pierde caldura din casa. In aceasta situatie te va ajuta montarea unui sistem de ventilatie mecanica.

Important sa stii care este sistemul cel mai potrivit pentru nevoia ta- mentinerea unui nivel de umiditate constant.

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA este un sistem cu dublu flux si schimbator de caldura din cupru care va aduce aerul proaspat si curat de afara timp ce il va scoate pe cel viciat si bogat in CO2, aerul de afara va fi incalzit datorita caldurii aerului evacuat din incapere, mentinand astfel o temperatura optima si un microclimat confortabil.

Am enumerat diverse metode pentru  umidificarea aerului. Fie ca vrei sa folosesti una sau chiar cateva metode concomitent, important este sa nu exagerezi ca sa nu influentezi in exces nivelul de umiditate.

Trebuie insa sa acorzi o atentie deosebita microclimatului in care traiesti pentru ca de acesta este conditionata sanatatea ta si a familiei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

FOLOSEȘTE CODUL LA CHECKOUT

LEVOIT5

BENEFICIEZI DE

5% EXTRAREDUCERE

LA PURIFICATOARE ȘI UMIDIFICATOARE

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!