Calitatea aerului din interior depinde de factori precum calitatea mediului înconjurator, de activitatea și de stilul de viață. Aerul din casele noastre este de obicei mult mai poluat și contaminat cu agenți biologici și chimici decât este aerul de afară.
Surse de poluare a aerului din lucuința ta
În mod surprinzator, masurătorile efectuate de către specialiști au demonstrat că aerul din casă este de 2 – 5 ori mai poluat decât cel de afară. Așadar, dacă îți închipuiai că în cameră sunteți protejați, te înșeli: reziduurile oricum pătrund, chiar atunci când vrem să aerisim – deschidem geamul, iar la ele se pot adauga un numar semnificativ de acarieni sau de spori de mucegai.
Există multe surse de poluare a aerului interior în orice locuință. Printre acestea se numără sursele de combustie, cum ar fi petrolul, gazul, cărbunele, lemnul și produsele din tutun; materiale de construcție și mobilier atât de diverse precum izolația deteriorată, care conține azbest, covoare umede și dulapuri sau mobilier confecționat din anumite produse din lemn presat; produse pentru curățenie și întreținere în gospodărie, îngrijire personală sau hobby-uri.
Efectul expunerii individului asupra poluarii interioare depinde în principal de tipul de poluant și durata expunerii. Timpul de răspuns după expunere este un factor important în evaluarea efectului. Imediat după expunere, se manifestă efecte acute precum iritații, oboseală, dureri de cap și amețeală.
Mobilierul din casa ta
Mobilierul din casă degajă substanțe chimice periculoase. Produsele chimice ignifuge sunt folosite în mod obișnuit într-o mare varietate de articole de uz casnic, cum ar fi mobilierul, aparatele electronice, aparatele electrocasnice și chiar produsele pentru copii. Produsele ignifuge se găsesc cel mai frecvent în mobilierul care conține spumă poliuretanică, inclusiv canapele și scaune tapițate, futonuri și căptușeală pentru covoare.
Studiile efectuate în mai multe țări din întreaga lume au arătat că, în special atunci când ventilația este deficitară, nivelurile înregistrate în locuințele noastre pentru mai multi agenți poluatori sunt semnificativ mai mari decât limitele superioare prevăzute de standardele în vigoare. Sursele generatoare de astfel de agenți de poluare includ vopseaua, tapetul pereților, produsele plastice, parchetul, substanțele de curățare, spray-ul odorizant, etc.
Asigurând permanent condiții pentru ventilație controlată higroreglabilă la un nivel care niciodată nu este nul, sistemele de ventilație reprezinta un răspuns adecvat problemelor create de COV. Combinate cu alegerea corectă a materialelor de construcții și a mobilierului, sistemele de ventilație limitează riscul expunerii la acest de tip de poluanți
Umiditate/Mucegai
Fie sub formă lichidă sau de vapori, apa este o cauza majoră a problemelor din locuințe. Cantități mici de vapori de apă sunt suficiente pentru a produce direct sau indirect efecte negative asupra clădirilor și a locatarilor acestora.
În timp ce o anumită cantitate de vapori de apă este esențiala pentru buna functionare a sistemului respirator – ideal între 40 % și 60 % umiditate relativă a aerului -, prea multă umiditate este dăunatoare pentru clădiri și locatari. În clădirile noi sau reabilitate termic, lipsa ventilației asociată cu izolarea puternică a fațadelor pot cauza deteriorări semnificative prin formarea condensului în punțile termice ale structurii, pe zonele vitrate sau în barieră anticondens din materialele izolatoare, putând de asemenea duce la deteriorarea izolației din interiorul pereților.
Marea majoritate a excesului de umiditate este produs de activitățile umane: respirație, spălarea rufelor, gătit, uscatul rufelor; chiar și plantele din locuințele noastre pot adăuga cantități suplimentare de vapori de apă.
Agenți de curățare
Multe produse de curățenie convenționale conțin substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi alcoolul, clorul, amoniacul sau solvenții pe bază de petrol, care pot avea efecte negative asupra sănătății, pot irita ochii sau gâtul sau pot provoca dureri de cap.
Unele produse de curățare eliberează compuși organici volatili (COV) periculoși, care pot contribui la apariția problemelor respiratorii cronice și pot agrava alergiile, astmul și alte boli respiratorii. Printre produsele care conțin COV se numără majoritatea spray-urilor cu aerosoli, înălbitorul cu clor, detergenții pentru covoare și tapițerie, produsele de curățare a mobilei și a podelei și detergenții pentru cuptoare.
Lacuri și vopsele
Vopseaua conține de obicei COV și poate emana gaze timp de săptămâni, chiar luni după ce o cameră este vopsită. Vaporii de vopsea pot provoca dureri de cap, amețeli, greață, exacerbarea astmului, oboseală, alergii cutanate, confuzie și tulburări de memorie.
Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din interior?
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți aerul este îndepărtarea sau eliminarea surselor de poluare. Aici vorbim despre un mobilier minimalist, unul care să nu necesite o îngrijire temeinică cu produse de curățenie. Unele surse nu pot fi eliminate prin „transformare” sau înlocuire, ci prin modificarea stilului de viață.
Pentru îmbunătățirea calității aerului este nevoie să luăm în calcul îmbunătățirea calității vieții. Aspirarea covoarelor/podelelor mai des, îmbunătățirea ventilației sau purificarea aerului din locuință. De asemenea, cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a proteja calitatea aerului interior este creșterea ventilației, deoarece creșterea calității modului de ventilare a locuinței scad costurile la energie.
Aspirarea este extrem de importantă pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, mai ales dacă aveți covoare și animale de companie. Se recomandă să aspirați de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a menține nivelurile de praf la un nivel scăzut. Controlul calității aerului necesită o atenție sporită atunci când vorbim despre locuința unor iubitori de animale. Animalele lasă păr/puf/mătreață și ridică praful de pe suprafețele pe care își petrec timpul.
Purificarea aerului din încăperi este o metodă eficientă de eliminre a impurităților din componența aerului. Purificarea este un proces prin care, aerul din încăpere este absorbit de purificatorul de aer și filtrat prin filtrul acestuia pentru ca mai apoi să îl evaueze curat și lipsit de praf/bacterii/părul din componență. Pe piață există multe tipuri și dimensiuni de purificatoare de aer, de la modele de masă relativ ieftine până la sisteme sofisticate și costisitoare. Unele aparate de curățare a aerului sunt foarte eficiente în ceea ce privește eliminarea particulelor, în timp ce altele sunt mult mai puțin eficiente.
În general, purificatoarele de aer nu sunt concepute pentru a elimina poluanții gazoși. Eficacitatea unui aparat de curățare a aerului depinde de cât de bine colectează poluanții din aerul interior (exprimat ca rată de eficiență procentuală) și de cantitatea de aer pe care o atrage prin elementul de curățare sau filtrare (exprimată în metri cubi pe ora).
Un alt factor important în determinarea eficacității unui filtru de aer este puterea sursei de poluare. Deoarece și această industrie este în dezvoltare, s-au creat filtre speciale pentru captarea în mod particular a poluanților, a rezidurilororganice, a alergiilor sau alte tipuri de filtre speciale pentru animalele de companie care au capacitatea de a capta particule mai mari de praf/puf/blană din componența aerului.
O altă abordare pentru a reduce concentrațiile de poluanți din aerul interior din locuința dumneavoastră este de a crește cantitatea de aer exterior care intră în locuință. Majoritatea sistemelor de încălzire și răcire a locuinței nu aduc mecanic aer proaspăt în casă. Deschiderea ferestrelor și a ușilor atunci când vremea permite, crește rata de ventilație exterioară, însă în același timp intră în interior praful și polurea de afară. Ventilatoarele din baie sau bucătărie care evacuează în exterior elimină contaminanții direct din încăperea în care este amplasat ventilatorul și, de asemenea, cresc rata de ventilație a aerului exterior.
Este deosebit de important să luați cât mai multe dintre aceste măsuri în timp ce sunteți implicat în activități pe termen scurt care pot genera niveluri ridicate de poluanți – de exemplu, vopsirea, decaparea vopselelor, gătitul sau angajarea în activități de întreținere și hobby, cum ar fi sudarea, lipirea sau șlefuirea. De asemenea, ați putea alege să desfășurați unele dintre aceste activități în aer liber, dacă puteți și dacă vremea vă permite.
Ventilația corectă și eficientă este ventilația profesionistă care aduce aer prospăt, îl filtrează și îl introduce în încăpere curat și revigorant, iar pe cel viciat din încăpere, îl elimină. Aceste sisteme de ventilație sunt amplasate în casă fie în momentul construcției și sunt sisteme centalizate dotate cu tubulaturi și grile, fie sunt sisteme de ventilație dezcentralizate, care sunt amplasate individual.
Ventilația necorespunzătoare poate crește nivelul de poluanți din interior prin faptul că nu aduce suficient aer exterior pentru a dilua emisiile de la sursele din interior și prin faptul că nu transportă poluanții din aerul interior în afara locuinței. Nivelurile ridicate de temperatură și umiditate pot, de asemenea, să crească concentrațiile unor poluanți.
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite