Alergiile – de câte tipuri sunt, ce simptome au și cum le poți controla?

Organismul uman este conceput să funcționeze într-un anumit mod, însă factorii externi îl pot afecta uneori, provocând o reacție exagerată a sistemului imunitar. Această reacție se manifestă adesea sub forma unei alergii.

În ultimii ani, factorii care provoacă alergiile s-au diversificat, ceea ce a dus la apariția mai multor tipuri, fiecare manifestându-se cu intensități diferite. Cel mai neplăcut, însă, este că ele afectează atât copiii, cât și adulții, simptomele lor fiind destul de variate.

De ce apar alergiile și cum le poți recunoaște? De cele mai multe ori, acestea au semne specifice. În plus, sezonalitatea este o caracteristică a celor frecvente tipuri de alergii. În acest articol, vei afla nu doar cum să identifici reacțiile alergice ale organismului la diverși factori, ci și care sunt simptomele care necesită intervenție medicală. De asemenea, vei descoperi metodele pe care le poți utiliza acasă pentru a le ține sub control.

Cuprins:

  1. Alergiile – caracteristici generale ale acestor reacții ale organismului 

    1.1. Ce sunt alergiile?

    1.2. Alergiile la copii și adulți – de ce apar? 

  1. Exemple de alergii – care sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de alergii?

    2.1. Alergiile de toamnă – cum se manifestă și ce le declanșează?

    2.2. Alergiile de primăvară – factorii specifici și simptomele comune

  1. Alergiile – simptome și cauze
  2. Cum scapi de alergii – metode și strategii pentru a ține alergiile sub control 

1. Alergiile – caracteristici generale ale acestor reacții ale organismului

Corpul uman este un mecanism foarte complex, iar funcționarea sa se bazează pe mai multe procese. Atunci când unul din acestea este afectat, una dintre cele mai frecvente reacții este alergia.

Alergiile se pot manifesta atât la copii, cât și la adulți, ele având simptome comune, dar și unele specifice. Fiind de mai multe tipuri, diagnosticarea lor presupune un consult medical, urmat de un tratament adecvat. Ce trebuie reținut, însă, este că medicamentele specifice vor funcționa mult mai bine atunci când sunt luate și alte măsuri de protecție împotriva factorilor declanșatori, cum ar fi asigurarea unui aer sănătos în locuință.

1.1. Ce sunt alergiile?

Multe persoane se întreabă cum apar alergiile, mai ales atunci când, până la un anumit moment al vieții, nu au avut niciun simptom. În acest scop, ele trebuie definite din punct de vedere medical.

Termenul alergie provine din limba greacă și înseamnă ,,reacție diferită’’. În medicină, aceasta este o reacție exagerată, chiar anormală a organismului la factorii găsiți, în mod normal, în mediul înconjurător. 

Printre cele mai comune exemple de alergii sunt cele sezoniere, adică cele care apar primăvara și toamna și care pot afecta atât copiii, cât și adulții.

1.2. Alergiile la copii și adulți – de ce apar?

Din păcate, alergiile se pot manifesta la copii și adulți deopotrivă, reacțiile fiecărei grupe de vârstă fiind mai mult sau mai puțin intense.

Este important de reținut că alergiile nu apar țintit pe anumite grupe de vârstă, sistemul imunitar putând să aibă reacții exagerate oricând se simte atacat de bacterii, virusuri și alți agenți care pătrund în organism. Așadar, văzute din acest punct de vedere, alergiile pot fi normale până la un anumit punct.

Printre tipurile de alergeni care pot afecta atât adulții, cât și copiii sunt:

  • cei care sunt inhalați, de tipul polenului;
  • cei care sunt ingerați, de tipul unor alimente cu potențial mare de alergii, precum arahidele, crustaceele, soia, laptele și ouăle și care se manifestă adesea în copilărie;
  • cei de contact, care la atingerea pielii dau alergii cutanate.

Copiii și adulții pot avea alergii care se manifestă pe cale respiratorie, cutanată și digestivă, însă primele două sunt printre cele mai frecvente.

2. Exemple de alergii – care sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de alergii?

Fiind destul de multe, iar reacțiile organismului uman foarte variate, va mai dura până se va descoperi totul despre alergii, mai ales că există mai multe tipuri ale acestora.

Iată cum se clasifică alergiile:

  1. alergiile de tip I – sunt cele mai frecvente, printre ele numărându-se febra fânului, astmul, alergiile alimentare, alergiile la veninul insectelor prin înțepături;
  2. alergiile de tip II sau citotoxice – sunt foarte rare, fiind cauzate de anumite medicamente și afectând celulele sângelui;
  3. alergiile de tip III – dau reacții alergice la nivelul pereților vasculari, având ca simptome reacțiile cutanate, precum erupția, petele roșii și/sau mâncărimea la nivelul pielii;
  4. alergiile de tip IV – sunt reacții la diverse metale sau substanțe chimice, fiind resimțite adesea la nivelul pielii și manifestându-se ca o eczemă, prin mâncărime și/sau eritem.

Cele mai frecvente tipuri de alergii la copii sunt cele cutanate, respiratorii și digestive.

Cele mai des întâlnite exemple de alergii rămân cele de tip I, sezoniere. Acestea apar atât la copii, cât și la adulți toamna, primăvara și uneori vara.

2.1. Alergiile de toamnă – cum se manifestă și ce le declanșează?

Cele mai cunoscute tipuri de alergii de toamnă sunt cele care se manifestă la nivel respirator. Printre ele se regăsesc:

  • rinita alergică și astmul bronșic, în cazul celor respiratorii;
  • dermatita atopică și urticaria, în cazul celor cutanate.

Mai mult, ambrozia este planta responsabilă de cele mai multe alergii de toamnă în România. Polenul acesteia poate pătrunde chiar și în locuințe, ceea ce înseamnă că aerisirea camerelor este foarte importantă.

O altă cauză a alergiilor de toamnă este și mucegaiul, diferențele de temperatură dintre noapte și zi favorizând instalarea acestuia.

Alergiile de toamnă se manifestă printr-o serie de simptome care pot include strănut, nas înfundat sau care curge, mâncărimi ale ochilor, gâtului și pielii, tuse și dificultăți respiratorii. Aceste simptome pot varia în intensitate, de la ușoare la severe.

2.2. Alergiile de primăvară – factorii specifici și simptomele comune

Dintre toate tipurile de alergii de sezon, cele de primăvară sunt cele mai frecvente în rândul copiilor, însă nici adulții nu sunt feriți de ele. Polenul răspândit de flori în luna mai este principalul responsabil de declanșarea acestora, iar printre cele mai frecvente manifestări ale sale sunt:

  • rinita alergică;
  • conjunctivita alergică;
  • astmul.

De foarte multe ori, alergiile de primăvară se prelungesc și pe timpul verii. Dacă în cazul celor de primăvară copiii sunt cei mai afectați, în cazul alergiilor estivale, adulții sunt cei care suferă cel mai mult.

Printre cele mai cunoscute alergii de vară se numără cele la polen și la praf, sezonul cald favorizând răspândirea acestor tipuri de alergeni.

Alergiile sezoniere se declanșează din mai multe cauze, iar simptomele lor pot fi destul de diferite de la o persoană la alta, însă există și semne comune la copii și adulți.

3. Alergiile – simptome și cauze

Care sunt semnele alergiilor? Cele mai multe tipuri de alergii au simptome asemănătoare și se manifestă în diferite părți ale corpului:

  • La nivelul nasului și al ochilor: rinita și conjunctivita alergică.
  • La nivelul pielii: dermatită și/sau urticarie.
  • La nivelul plămânilor: astm bronșic.

O altă modalitate de a stabili semnele alergiilor sunt manifestările de tip:

  1. local, care se prezintă pe zona în care a acționat alergenul;
  2. general, în care simptomele se manifestă la nivelul organismului.

Această distincție este foarte importantă deoarece fiecare persoană reacționează diferit la alergii. Reacțiile alergice se împart și ele în:

  • reacție imediată, care apare la câteva minute după intrarea în contact cu alergenul;
  • reacția de tip întârziat-imediat, în care simptomele apar în decurs de câteva ore de la contactul cu alergenul;
  • reacția târzie, în care simptomele apar după câteva zile de la contactul cu factorul declanșator, ceea ce poate îngreuna diagnosticul.

Dacă te întrebi cum reacționează corpul la diverse tipuri de alergii, un exemplu foarte relevant este cel al alergiilor sezoniere. Acestea se manifestă prin strănut, tuse, secreții nazale și/sau nas înfundat și ochi umflați și roșii atunci când reacțiile se manifestă la nivelul sistemului respirator.

În cazul alergiilor de piele, în special la copii, înroșirea și senzația de mâncărime sunt cele mai frecvente simptome care se pot întâlni. Acestea sunt adesea prezente și în cazul alergiilor alimentare, alături de umflarea buzelor, a feței și a gâtului.

Cel mai periculos simptom dat de alergii este șocul anafilactic. Acesta este un tip de reacție care poate pune viața în pericol, caz în care este nevoie de intervenție medicală imediată. De cele mai multe ori, reacția la anumite alimente sau la înțepăturile de insecte (albine, viespi, bondari) sunt cele care induc acest șoc.

De ce apar alergiile și care sunt cauzele lor? Acestea pot apărea atât la persoane sănătoase, cât și la cele care suferă deja de anumite afecțiuni. Adesea, reacțiile alergice se manifestă la:

  • persoanele care suferă de astm;
  • persoanele cu istoric familial de astm sau alergii;
  • copiii al căror sistem imunitar nu este suficient de dezvoltat;
  • persoanele în vârstă al căror sistem imunitar este slăbit;
  • persoanele care iau anumite medicamente care sensibilizează sistemul imunitar.

Cu toate acestea, uneori, cauzele alergiilor pot fi spontane, cum este cazul celor sezoniere, care sunt și cel mai des întâlnite.

4. Cum scapi de alergii – metode și strategii pentru a ține alergiile sub control

Având în vedere că unele simptome ale alergiilor pot fi confundate cu alte afecțiuni, precum virozele, trebuie să știi care sunt analizele pentru acestea și, bineînțeles, remediile.

În categoria analizelor pentru alergii intră testele cutanate și cele de sânge, în urma cărora se pot pune diagnostice specifice.  Pentru acestea se pot prescrie anumite medicamente, precum:

  • antihistaminicele;
  • teofilina;
  • imunomodulatorii;
  • cortizonul.

Pe lângă acestea, se pot face diverse terapii de desensibilizare pentru alergii. Desensibilizarea implică expunerea treptată a organismului la doze mici și crescânde de alergen, cu scopul de a reduce reacția alergică în timp. Aceasta poate duce la o toleranță crescută și la o ameliorare semnificativă a simptomelor.

O altă componentă importantă este calitatea aerului, în special în combaterea alergiilor de primăvară și toamnă. Acesta trebuie să fie cât mai curat, în special în locuințe, acolo unde alergenii de tipul polenului pot pătrunde foarte ușor.

Sursa foto: ecovent.ro

Sursa foto: ecovent.ro

Cum poți menține un aer curat și sănătos în locuință? Există câteva soluții la îndemână, printre ele numărându-se și purificatoarele de aer. Acestea au un principiu destul de simplu de funcționare, curățând aerul de impurități, dar mai ales de alergeni, cum este polenul plantelor și acarieni. Purificatoarele de aer trebuie alese cu atenție, cei mai importanți parametri fiind:

  • viteza de curățare a aerului;
  • dimensiunea camerei în care vor fi amplasate;
  • tipurile de filtre pe care le au.
Sursa foto: ecovent.ro 

Sursa foto: ecovent.ro

Din acest ultim punct de vedere, există mai multe tipuri de filtre pentru purificatoarele de aer, cel HEPA și cel de carbon fiind doua dintre cele mai utile în cazul alergiilor, deoarece pot reține chiar și cele mai mici particule alergene.

O altă soluție care poate fi utilă în asigurarea unui aer de calitate în locuință sunt recuperatoarele de căldură. Acestea au rolul de a trata aerul înainte de a-l elibera în locuință. Se pretează în case și apartamente în care ventilația naturală nu se realizează deloc sau este deficitară.

De ce este calitatea aerului din interior atât de importantă în lupta contra alergiei sezoniere? Deoarece, prin aerisirea locuinței fără ajutorul unui purificator de aer, în camere intră diverși spori, polen și alți alergeni care, odată ajunși în casă, sunt destul de greu de îndepărtat.

Pe lângă soluțiile practice și medicamentele care pot fi luate pentru a trata diverse alergii, există și diverse remedii naturiste. Acestea sunt utile deoarece medicația este recomandată doar temporar, în special în unele cazuri.

Printre remediile naturiste pentru alergii se regăsesc:

  • diverse tipuri de ceaiuri, precum cele de pătlagină și soc care sunt utile în alergiile respiratorii la copii și adulți;
  • sucul de portocale, morcovi și năsturel care sunt tot remedii pentru alergiile respiratorii;
  • sucul de ghimbir, mentă și morcov care eliberează căile respiratorii;
  • plante precum ginkgo biloba, armurariul, trifoiul roșu, urzica și coada-șoricelului care au proprietăți antiinflamatorii și antihistaminice.

Pentru a funcționa, toate remediile pentru alergii trebuie utilizate în combinație. Așadar, alături de medicamentele specifice și ceaiurile sau sucurile din plante medicinale, asigurarea unui aer curat și sănătos în locuință este vital. 

De asemenea, cei care suferă de alergii tind să evite ieșirile în perioadele din zi în care sunt susceptibili la contactul cu alergeni, folosind această metodă ca protecție suplimentară. Alte sfaturi pentru a minimiza expunerea la alergeni sunt: 

  • Menținerea locuinței curate prin aspirarea frecventă pentru a reduce praful și acarienii. 
  • Controlul umidității pentru a preveni apariția mucegaiului. 
  • Spălarea lenjeriei de pat în apă fierbinte. 
  • Evitarea expunerii la alergeni, cum ar fi părul animalelor de companie sau fumul de țigară.
Sursa foto: ecovent.ro 

Sursa foto: ecovent.ro

În concluzie, alergiile reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar la diverși factori, fiind de mai multe tipuri. Cele mai cunoscute exemple de alergii sunt cele sezoniere de care suferă o mulțime de persoane din întreaga lume, principalii responsabili pentru ele fiind polenul, praful și alte particule care atacă pielea și căile respiratorii. Aceste reacții apar atât la adulți, cât și la copii și se dezvoltă de cele mai multe ori pe fondul unei imunități scăzute. De cele mai multe ori, sunt ținute sub control cu ajutorul unor medicamente specifice, cum sunt antihistaminicele, dar și prin diverse remedii naturiste. Un rol important îl joacă și aerul din locuință, curățarea acestuia putând fi realizată cu ajutorul unor echipamente moderne și ușor de folosit, esențiale în controlul alergiilor de interior. 

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

https://www.healthline.com/health/allergies/allergy-types

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.660083/full

https://www.medicinenet.com/allergy/article.htm

Articolul anterior

Cum să faci o ventilație perfectă în casa de vacanță din lemn

Articolul următor

Alternaria alternata: alergia la mucegai și metodele de ameliorare a simptomelor la această ciupercă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
sau

Creare cont

Datele dvs. personale vor fi folosite pentru a vă procesa comanda și în alte scopuri descrise în politica de confidențialitate.

Inregistreaza-te cu Google

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!