Vara reprezintă pentru majoritatea oamenilor plimbări în parc, camping, grădinărit, zile distractive la piscină și cât mai mult timp petrecut în aer liber. Din păcate, această perioadă a anului poate aduce și căldură insuportabilă care ne obligă să stăm în casă și să pornim aerul condiționat.
Deși nu este tocmai ideal să stăm în interior, te invit să aflii mai multe despre diferențele dintre aer condiționat și un sistem de ventilație pentru întreaga casă. Funcționarea simultană a acestor aparate vă poate permite să creați cel mai curat și mai confortabil spațiu de locuit pentru dvs. și pentru cei dragi în zilele toride de vară.
Care este diferența dintre aer condiționat și ventilație?
Vom clarifica faptul că aerul proaspăt într-o casă poate fi adus doar de sistemele de ventilație, nu și de aparatele de aer condiționat. Vom aborda întrebări de genul: care sunt diferențele dintre sistemele de ventilație? Aparatele noastre de aer condiționat ne îmbolnăvesc? Poate un sistem de aer condiționat să ofere aer curat? Și poate fi folosit un sistem de ventilație pentru răcirea aerului?
Ce este aerul condiționat?
Când ne gândim la „aer condiționat”, de obicei ne gândim la sisteme care elimină căldura pentru a răci aerul ambiental. De multe ori avem aparate de aer condiționat în casele noastre, clădirile publice și mașini, nu numai pentru a face un spațiu mai confortabil, dar și mai ferit de căldura periculoasă.
Sistemele de aer condiționat oferă un spațiu de locuit cu mult mai mult decât o temperatură confortabilă. Aparatele de aer condiționat funcționează la fel ca sistemele de refrigerare, nu doar prin răcirea unui spațiu, dar, simultan, îmbunătățind nivelul de umiditate și calitatea aerului. Sistemele de aer condiționat au două părți principale: o unitate de condensare și un evaporator.
- Unitatea de condensare este de obicei situată în afara clădirii și conține ventilatoare, serpentine de condensare, un compresor și agent frigorific,
- Evaporatorul este adesea situat în interiorul unei case. Această unitate conține serpentine de evaporare, o placă de circuit, filtre și ventilatoare pentru a aspira aer cald și a dispersa aerul rece în spațiu.
Aerul cald și umed este absorbit de unitatea de condensare. Compresorul trimite agent frigorific între serpentinele de condensare (în afara casei) la serpentinele evaporatorului (în interiorul casei). În timp ce se întâmplă acest lucru, aerul cald din interiorul casei este preluat de evaporator și evacuat prin serpentinele evaporatorului care conține agent frigorific. Căldura și umezeala sunt îndepărtate în timpul acestui proces și aerul rece este returnat în spațiul de locuit. Acest proces continuă până când termostatul constată că în camera este temperatura dorită.
Care sunt beneficiile aerului condiționat
Un sistem eficient de aer condiționat va funcționa și va răci/ încălzi (în funcție de setare) locuințele indiferent de temperatura exterioară. Acest lucru este deosebit de important în zonele extrem de calde și umede, unde aerul condiționat din interior este singura soluție pentru a scăpa de aceste condiții exterioare. Acesta este scopul aerului condiționat – temperatura aerului din interior.
Controlul umidității este un alt beneficiu pe care îl putem aminti, însă atunci când vorbim de umezeală și de aer condiționat, ne raportăm la procesul de „uscare” a umidității. Din păcate pentru a elimina umiditatea este nevoie de un sistem de ventilație.
Care sunt dezavantajele aerului condiționat?
Prețul instalării și întreținerii sistemelor centrale de aer condiționat poate fi destul de costisitor în comparație, de exemplu, cu ventilația naturală, însă rezultatele sunt incomparabile. Un alt potențial dezavantaj al aerului condiționat este problema de sănătate asociată. Dacă în casa ta sunt prezente zone care dezvoltă igrasia și mucegaiul și nu există un sistem de ventilație, doar utilizarea aerului condiționat va reprezenta răspândirea sporilor de mucegai. Mulți oameni cred că inhalarea contaminanților din sistemele lor de aer condiționat i-ar putea îmbolnăvi.
Cum funcționează un sistem de ventilație?
Ventilația oferă unei clădirii aer sănătos aducând în interior aerul proaspăt din exterior. De asemenea, poate elimina aerul murdar sau viciat din interior dintr-un spațiu evacuându-l în exterior. În timp ce sistemele de aer condiționat efectuează circularea aerului existent în interior și răcirea/încălzirea lui în funcție de setări, sistemul de ventilație face schimbul de aer viciat din interior cu aerul proaspăt de afară.
Ventilația naturală se bazează pe efectul de stivă. Aerul se deplasează întotdeauna din zonele de înaltă presiune în zonele de presiune joasă, ceea ce înseamnă că până la atingerea echilibrului va exista flux și circulație de aer în și în afara unei clădiri. Sistemele de ventilație mecanică echilibrată, odată activate, folosesc ventilatoare pentru a muta aerul în interior și în afara casei la un volum egal. Sistemul de ventilație face schimbul de aer și îl trece prin filtru pentru a reține reziduurile din componența aerului.
Un plus mai mare al sistemelor de ventilație este varianta Sistemelor de ventilație în dublu flux cu recuperare de căldură, care efectuează schimbul de aer simultan și fac totodată recuperarea de căldura.
Ce înseamnă Sistem de ventilație cu recuperare de căldură
Sistemele de recuperare de căldură sunt aparate care fac schimbul aerului din interior care este viciat, cu aerul proaspăt din exterior. Acest schimb se produce după filtrarea aerului din exterior care pătrunde în casa ta fără bacterii, praf și microparciculele din componența aerului.
Schimbătorul de căldură este corpul aparatului care transferă TEMPERATURA aerului din casa ta, aerului care intră proaspăt din exterior. Astfel nu vei mai avea grija sezonalității. Pe timpul verii când în casa ta este temperatura optimă, sistemul de ventilație nu îți aduce arșița de afară, ci păstrează temperatura. Totodată, pe timpul iernii, nu va intra și frigul de afară odată cu aerul proaspăt, ci va fi recuperată căldura din interiorul casei tale.
Există o diferență între aer condiționat și ventilație?
Foarte simplu, sistemele de aer condiționat răcesc o locuință, iar sistemele de ventilație asigură un spațiu cu aer proaspăt din exterior. Cu toate acestea, ambele sisteme oferă mai mult decât ceea ce poate implica numele lor. Folosirea amândurora simultan, conferă un confort termic și la nivelul sistemului respirator, de care nu te poți bucura în alt mod în tmpul lunilor de vară.
Ecovent – „Aer sănătos în casa ta”
Specialiștii noștri în ventilație răspund tuturor curiozițăților tale. Pentru mai multe informații despre ventilație și aer proaspăt accesează blogul Ecovent.