CAUZELE APARIȚIEI MUCEGAIULUI ÎN CASĂ ȘI ÎN APARTAMENT

CAUZELE APARIȚIEI MUCEGAIULUI ÎN CASĂ ȘI ÎN APARTAMENT

Ce este mucegaiul?

MUCEGAIUL – CIUPERCI MICROSCOPICE VII, PARAZITE SAU SAPROFITE CARE SE ÎNMULȚESC ȘI SE DEZVOLTĂ, SUB FORMĂ DE FILAMENTE, PE ZIDURI, PEREȚI, SUB FORMA UNUI STRAT CENUȘIU SAU VERZUI ȘI CARE PROVOACĂ DEGRADAREA MEDIULUI PE CARE SE DEZVOLTĂ.

PUTEȚI SĂ SCĂPAȚI DE MUCEGAIUL DIN CASĂ SAU DIN APARTAMENT, ÎNSĂ PENTRU ACEASTA TREBUIE SĂ ȘTIȚI CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI LUI.

Ciupercile microscopice, sporii, hifele – toate se referă la mucegai. Mucegaiul exista peste tot, mai ales în sol, dar și în aer exista suficienți spori de mucegai. Un metru de aer din stradă conține mii de spori de ciuperci de mucegai. Și în interiorul clădirilor, inclusiv rezidențiale, puteți găsi câteva zeci și, uneori, sute de spori la un metru cub de aer.

Sporii de mucegai pot ajunge pe piele și în tractul respirator al oamenilor și al animalelor și pot cauza diverse reacții negative sau chiar boli prelungite. De exemplu, mucegaiul negru este cunoscut pentru proprietățile lui alergenice. Dacă cauza nu este recunoscută și nu este eliminată la timp, atunci alergia poate duce la astm bronșic.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de mucegai formează colonii vizibile cu ochiul liber – pete, gri, negru, albicioase pe pereți.

Deci care sunt cauzele apariției mucegaiului?

Cauzele apariției mucegaiului

Mucegaiul iubește umezeala. Umiditatea ridicată este condiția principală pentru apariția mucegaiului. Nu este necesar ca umezeala să domnească în casa dvs., va fi suficient să aveți un perete umed sau un colț, și acolo va crește mucegaiul. Dacă umiditatea relativă este mai mare de 65% atunci este considerată a fi ridicată.

Umiditatea ridicată este asociată cu două caracteristici de microclimat. Primul este înghețarea zidurilor, colțurilor, ferestrelor. Datorită diferenței de temperatură se formează condens. Al doilea este ventilația necorespunzătoare, care nu poate asigura o circulație echilibrată a aerului în apartament. Aerul umed nu este diluat cu aer proaspăt sau nu este eliminat din încapere prin ventilație.

 

DECI, CAUZELE PRINCIPALE ALE APARIȚIEI MUCEGAIULUI:

  1. Umiditate ridicată (adesea doar local igrasie pe: pereți, colțuri, geamuri).
  2. Ventilația slabă (provoacă umiditate crescuta și împiedică reîmprospatarea aerului).
  3. Încălzirea neuniformă a camerei sau suprarăcirea locală.

Pentru a combate cu succes formarea mucegaiului, este necesar să se elimine cauzele apariției acestuia.

Există câteva cazuri tipice de formare a mucegaiului în apartamente și case particulare. Motivele sunt în cele din urmă reduse la cei trei factori de mai sus, dar exemple specifice vor ajuta la identificarea sursei problemei.

Mucegai în apartament

Cauzele apariției mucegaiului în baie

În baie, este multă umezeală, și de multe ori există diferențe de temperatură: vă puteți imagina condiții mai bune pentru dezvoltarea mucegaiului? O extracție slabă a aerului umed, este probabil cea mai frecventă cauză a apariției mucegaiului în baie. Verificați extracția din conducta de evacuare. Dacă asta este, atunci problema poate fi rezolvată cu ajutorul unui ventilator de evacuare puternic. Ca măsură de sprijin, încercați să nu lăsați baia umedă. Ștergeți gresia și pereții cabinei de dus și încercați să uscați prosoapele umede, în alte zone ale apartamentului(desigur, în cazul în care umiditatea nu este depășită și acolo).

În cazul în care în baie, și în apartament în general, nu exista o umiditate ridicată și mucegaiul totuși se formează doar pe unul dintre pereții băilor, cauza mucegaiului este probabil o scurgere a țevilor de alimentare cu apă. Deci nu veți scăpa de mucegai acolo până nu se va remedia această problemă.

Mucegaiul în baie poate crește pe îmbinările etanșe între instalațiile sanitare și pereți, precum și la intercalarea plăcilor de beton. În cazul în care mucegaiul sa format deja, tratați aceste locuri cu un agent antifungic. Zonele puternic afectate ale peretelui se recomandă a fi îndepărtate. Ulterior, pe peretele proaspăt, aplicați un antiseptic preventiv.

 

Cauzele apariției mucegaiului pe geamurile termopan

Mucegaiul negru apare adesea pe geamurile termopan: pe rame și glafuri. Motivul este condensul de pe fereastră din cauza căruia umiditatea din această zonă depășește nivelul critic. Cea mai bună soluție aici este să ventilați intens camera și să nu permiteți zonei geamului să se suprarăcească. Așa eliminăm cauzele apariției mucegaiului pe ramele și glafurile ferestrelor.

Desigur, scăderea umidității din casă este doar un efect secundar al ventilației, al cărui scop principal este – să aducă aer curat într-o cantitate suficientă  pentru confortul oamenilor care locuiesc acolo. Cu o ventilație corespunzătoare a casei în timpul iernii, veți prinde doi iepuri dintr-o dată: obțineți aer curat și  eliminați cauza apariției condensului pe geamuri. Cu toate acestea, este necesar să faceți o aerisire corectă.

Cauzele apariției mucegaiului în colțurile pereților

Colțurile pereților interiori sunt de obicei acoperiți cu mucegai din cauza izolației termice întrerupte a pereților exteriori. În mod obișnuit, această problema apare în clădiri vechi din plăci de beton: în timp apar fisuri în ele. Contactați administrația clădirii și solicitați o cerere de izolare a pereților. Iar căt timp problema nu a fost rezolvată, folosiți o sursă de încălzire a zonei și ventilați bine încăperea cu ventilație cu preîncălzirea aerului (aerisirea normală cu ajutorul geamului va anula funcționarea sursei de încălzire).

Mucegai în casă

Cauzele apariției mucegaiului pe podea

Dacă mucegaiul apare pe podea sau pe partea inferioară a pereților, atunci cauza este de obicei un subsol umed și aerul din acesta care pătrunde în apartament. Dacă există scurgeri în subsol, acestea trebuie eliminate cât mai repede posibil, altfel mucegaiul va crește foarte rapid. Ca problema sa nu mai apară, este mai bine sa faceți o hidroizolație într-o pivniță, iar tavanul pivniței sa fie acoperit cu un material izolant( polistiren sau vată minerală)

 

Cauzele apariției mucegaiului pe tavan

Mucegaiul pe tavan sau la încheietura dintre pereți și tavan, de obicei, indică scurgeri sau umezeală în pod. Zăpada și ploaia intră în crăpăturile și fantele acoperișului, precum și la îmbinarea acoperișului și a coșului de fum. Soluția este o etanșare completă a acoperișului.

 

Cauzele apariției mucegaiului pe pereți

Izolarea termică insuficientă a pereților cu vată minerală bazaltică sau polistiren contribuie la apariția mucegaiului pe pereți. Casele din lemn suferă cel mai mult: mucegaiul intră atât de adânc în fibrele poroase din lemn, încât deteriorează fragmente de pereți care trebuie tăiate și înlocuite cu altele noi.

Pereții deseori îngheață din cauza fisurilor interne și a infiltrațiilor. Uneori, pentru a le găsi, trebuie să efectuați o analiză termografică a pereților.

CUM LUPTĂM CU MUCEGAIUL

Există multe soluții specializate pentru tratarea zonelor de mucegai. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că agenții antifungici, indiferent dacă sunt metodele bunicii sau cele mai moderne substanțe chimice, se luptă doar cu manifestările locale ale problemei, dar nu o rezolvă radical. Dacă nu eliminați principalele cauze ale apariției mucegaiului, acesta va crește din nou și din nou.

Pentru a scapa de mucegai pentru totdeauna, este NECESAR:

  1. Eliminați sursele de umiditate ridicată într-un apartament sau casă.
  2. Asigurați ventilația locuinței. Cea mai eficientă modalitate de a ventila o cameră este montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură PRANA care se instalează în peretele camerei și care furnizează aer proaspăt păstrând căldura în interior, totodată elimină umiditatea excesivă, rezolvând astfel cauza apariției igrasiei și mucegaiului.

Aerul condiționat, contrar concepției greșite pe scara largă, nu va scăpa de mucegaiul din casă. Da, aceasta răcește aerul, contribuind astfel la scăderea umidității. Cu toate acestea, aparatul de aer condiționat nu aduce aer proaspăt în încăpere, ci doar recircula aerul împreună cu sporii mucegaiului care trec prin el. Acest aer ar trebui sa fie evacuat și sa fie înlocuit cu aer proaspăt – iar acest lucru este imposibil fără o ventilație corespunzătoare.

  1. Mențineți echilibrul termic. Eliminați pierderile de căldură, etanșați bine geamurile și asigurați-vă că se închid ermetic și împiedicați pereții sau ferestrele să devină prea reci.

Iți dorim să ai aer proaspăt și curat în casa ta, și să scapi pentru totdeauna de mucegai.

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.