Cauzele apariției mucegaiului în locuință

 1. Ce este mucegaiul
 2. Cauzele apariției mucegaiului
 3. Mucegaiul în apartament
  1. Cauzele apariției mucegaiului în baie
  2. Cauzele apariției mucegaiului pe geamurile termopan
  3. Cauzele apariției mucegaiului la colțurile pereților
 4. Mucegaiul în casă
  1. Cauzele apariției mucegaiului pe podea
  2. Cauzele apariției mucegaiului pe tavan
  3. Cauzele apariției mucegaiului pe pereți
 5. Cum șuptăm cu mucegaiul
 6. De ce să ne alegeți pe noi

Ce este mucegaiul

MUCEGAIUL – CIUPERCI MICROSCOPICE VII, PARAZITE SAU SAPROFITE CARE SE ÎNMULȚESC ȘI SE DEZVOLTĂ, SUB FORMĂ DE FILAMENTE, PE ZIDURI, PEREȚI, SUB FORMA UNUI STRAT CENUȘIU SAU VERZUI ȘI CARE PROVOACĂ DEGRADAREA MEDIULUI PE CARE SE DEZVOLTĂ.

PUTEȚI SĂ SCĂPAȚI DE MUCEGAIUL DIN CASĂ SAU DIN APARTAMENT, ÎNSĂ PENTRU ASTA TREBUIE SĂ ȘTIȚI CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI LUI.

Ciupercile microscopice, sporii, hifele – toate se referă la mucegai. Mucegaiul exista peste tot, mai ales în sol, dar există și în aer spori de mucegai. Un metru de aer din stradă conține mii de spori de ciuperci de mucegai. În interiorul clădirilor, inclusiv rezidențiale, puteți găsi câteva zeci și uneori sute de spori la un metru cub de aer.

Sporii de mucegai pot ajunge pe piele și în tractul respirator al oamenilor și al animalelor și pot cauza diverse reacții negative sau chiar boli prelungite. De exemplu, mucegaiul negru este cunoscut pentru pericolele lui alergenice. Dacă cauza nu este recunoscută și nu este eliminată la timp, atunci alergia poate duce la astm bronșic.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de mucegai formează colonii vizibile cu ochiul liber – pete gri, negre, albicioase pe pereți.

Cauzele apariției ale apariției mucegaiului

Mucegaiul iubește umezeala. Umiditatea ridicată este condiția principală pentru apariția mucegaiului. Nu este obligatoriu să fie umezeală în casă pentru a apărea mucegaiul, este suficient să existe un singur perete umed sau un colț umed, pentru ca acolo să se dezvolte mucegaiul. 

Dacă umiditatea relativă din locuință este mai mare de 65%, atunci este considerată ridicată. Umiditatea ridicată este asociată cu două caracteristici de microclimat. Primul este înghețarea zidurilor, colțurilor, ferestrelor. Datorită diferenței de temperatură se formează condens. Al doilea este ventilația necorespunzătoare, care nu poate asigura o circulație echilibrată a aerului în apartament. În acest caz, aerul umed nu este diluat cu aer proaspătși nici nu este eliminat din încapere prin ventilație.

Cauzele principale ale apariției mucegaiului

 1. Umiditate ridicată (adesea doar local igrasie pe pereți, la colțuri sau pe lângă zona geamurilor).
 2. Ventilația slabă (provoacă umiditate crescută și împiedică reîmprospatarea aerului).
 3. Încălzirea neuniformă a camerei sau suprarăcirea locală.

Pentru a combate cu succes formarea mucegaiului, este necesar să se elimine cauzele apariției acestuia. Există câteva cazuri tipice de formare a mucegaiului în apartamente și case cu suprafață mai mare. Motivele sunt în cele din urmă reduse la cei trei factori mai sus menționați.

MUCEGAIUL ÎN APARTAMENT

Cauzele apariției mucegaiului în baie

În baie este multă umezeală și de multe ori există diferențe de temperatură. Vă puteți imagina condiții mai bune pentru dezvoltarea mucegaiului? O extracție slabă a aerului umed, este probabil cea mai frecventă cauză a apariției mucegaiului în baie. 

Verificați extracția din conducta de evacuare. Dacă aceasta nu are suficientă eficiență și cauza este aceasta, atunci problema poate fi rezolvată cu ajutorul unui ventilator de evacuare puternic. Ca măsură de sprijin, încercați să nu lăsați baia umedă. Ștergeți gresia și pereții cabinei de dus și încercați să uscați prosoapele umede, în alte zone ale apartamentului (desigur, în cazul în care umiditatea nu este depășită și acolo).

În cazul în care în baie și în apartament în general nu exista o umiditate ridicată și mucegaiul totuși se formează doar pe unul dintre pereții băilor, cauza mucegaiului este probabil o scurgere a țevilor de alimentare cu apă. Deci nu veți scăpa de mucegai acolo până nu se va remedia această problemă.

Mucegaiul în baie poate crește pe îmbinările etanșe între instalațiile sanitare și pereți, precum și la intercalarea plăcilor de beton. În cazul în care mucegaiul sa format deja, tratați aceste locuri cu un agent antifungic. Peretele proaspăt, aplicați un antiseptic preventiv.

Cauzele apariției mucegaiului pe geamurile termopan

Mucegaiul negru apare adesea pe geamurile termopan: pe rame și glafuri. Motivul este condensul de pe fereastră din cauza căruia umiditatea din această zonă depășește nivelul critic. Cea mai bună soluție aici este să ventilați intens camera și să nu permiteți zonei geamului să se suprarăcească. Așa eliminăm cauzele apariției mucegaiului pe ramele și glafurile ferestrelor.

Desigur, scăderea umidității din casă este doar un efect secundar al ventilației, al cărui scop principal este să aducă aer curat într-o cantitate suficientă  pentru confortul oamenilor care locuiesc acolo. Cu o ventilație corespunzătoare a casei în timpul iernii, obțineți aer curat și  eliminați cauza apariției condensului pe geamuri. Cu toate acestea, este necesar să faceți o aerisire corectă.

Cauzele apariției mucegaiului în colțurile pereților

Colțurile pereților interiori sunt de obicei acoperiți cu mucegai din cauza izolației termice întrerupte a pereților exteriori. În mod obișnuit, această problema apare în clădiri vechi din plăci de beton, deoarece, în timp apar fisuri în ele. Contactați administrația clădirii și solicitați o cerere de izolare a pereților. Iar cât timp problema nu a fost rezolvată, folosiți o sursă de încălzire a zonei și ventilați bine încăperea cu ventilație cu preîncălzirea aerului (aerisirea normală cu ajutorul geamului va anula funcționarea sursei de încălzire).

MUCEGAIUL ÎN CASĂ

Cauzele apariției mucegaiului pe podea

Dacă mucegaiul apare pe podea sau pe partea inferioară a pereților, atunci cauza este de obicei un subsol umed și aerul din acesta care pătrunde în apartament. Dacă există scurgeri în subsol, acestea trebuie eliminate cât mai repede posibil, altfel mucegaiul va crește foarte rapid. Ca problema să nu mai apară, este mai bine sa faceți o hidroizolație într-o pivniță, iar tavanul pivniței sa fie acoperit cu un material izolant( polistiren sau vată minerală)

Cauzele apariției mucegaiului pe tavan

Mucegaiul pe tavan sau la încheietura dintre pereți și tavan, de obicei, indică scurgeri sau umezeală în pod. Zăpada și ploaia intră în crăpăturile și fantele acoperișului, precum și la îmbinarea acoperișului și a coșului de fum. Soluția este o etanșare completă a acoperișului.

Cauzele apariției mucegaiului pe pereți

Izolarea termică insuficientă a pereților cu vată minerală bazaltică sau polistiren contribuie la apariția mucegaiului pe pereți. Casele din lemn suferă cel mai mult: mucegaiul intră atât de adânc în fibrele poroase din lemn, încât deteriorează fragmente de pereți care trebuie tăiate și înlocuite cu altele noi.

Pereții deseori îngheață din cauza fisurilor interne și a infiltrațiilor. Uneori, pentru a le găsi, trebuie să efectuați o analiză termografică a pereților.

Cum luptăm cu mucegaiul?

Există multe soluții chimice specializate pentru tratarea zonelor de mucegai. Trebuie amintit faptul că agenții antifungici, indiferent dacă sunt metodelele bunicii sau cele mai moderne substanțe chimice, se luptă doar cu manifestările locale ale problemei, dar nu o rezolvă radical. Dacă nu eliminați principalele cauze ale apariției mucegaiului, acesta se va dezvolta din nou și din nou.

Pentru a scapa de mucegai pentru totdeauna, este NECESAR:

Eliminați sursele de umiditate ridicată într-un apartament sau casă. Asigurați ventilația locuinței. Cea mai eficientă modalitate de a ventila o cameră este montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură PRANA care se instalează în peretele camerei și care furnizează aer proaspăt păstrând căldura în interior, totodată elimină umiditatea excesivă. Sistemul Prana are capacitatea de a rezolva cauza apariției igrasiei și a mucegaiului.

Recuperator PRANA este un sistem inovator unic de ventilație a aerului. Sistemul de ventilație este o oportunitate de a rezolva probleme urgente de ventilație, ținând cont de fiziologia respirației unui organism viu, care necesită prezența componentelor sale energetice în aer. Sistemul elimină aerul din încăpere, care este contaminat cu microparticule de praf și fum, oferă aer proaspăt și curat din exterior. 

Aerul condiționat, contrar concepției greșite pe scara largă, nu va scăpa de mucegaiul din casă. Da, aceasta răcește aerul, contribuind astfel la scăderea umidității, dar nu aduce aer proaspăt în încăpere, ci doar recircula aerul împreună cu sporii mucegaiului care trec prin el. Acest aer ar trebui sa fie evacuat și sa fie înlocuit cu aer proaspăt, iar acest lucru este imposibil fără o ventilație corespunzătoare.

Mențineți echilibrul termic. Eliminați pierderile de căldură, etanșați bine geamurile și asigurați-vă că se închid ermetic și împiedicați pereții sau ferestrele să devină prea reci.

Îți dorim să ai aer proaspăt și curat în casa ta și să scapi pentru totdeauna de mucegai!

De ce să ne alegeți pe noi?

Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare

Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic

Cel mai bun raport calitate-preț din România

Transport oriunde în România în 48 ore

Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție

Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale

Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație

Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite

Articolul anterior

Alternaria alternata: alergia la mucegai și metodele de ameliorare a simptomelor la această ciupercă

Articolul următor

Cum să ventilezi corect apartamentul

1 comentariu pentru “Cauzele apariției mucegaiului în locuință

 1. Bună ziua, ma interesează urgent o solutie pentru a scăpa de mucegai. Ne am mutat în apartament cu totul nou și ne a apărut mucegai. Va rog ajutați ne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!