Ce înseamnă conceptul de casă pasivă și cum funcționează o casă pasivă

Cea mai mare barieră în construcția caselor eficiente energetic este că oamenii nu cunosc faptul că nu mai există bariere pentru a construi astfel de case. În Republica Moldova, clădirilor le revin circa 45% din totalul consumului final de energie pe țară, faţă de 40% înregistrate în UE, dintre care clădirile rezidențiale reprezintă cea mai mare pondere. Prin urmare, consumul de energie al țării noastre ar putea fi redus semnificativ dacă ne-am axa mai mult pe renovările clădirilor. 

Când vorbim despre eficiența energetică a clădirilor, deseori întâlnim un acronim care nu este ușor de deslușit decât de specialiști, și anume NZEB. Este un acronim englezesc care înseamnă Nearly Zero Energy Building sau clădiri ale căror consum de energie este aproape egal cu zero.

  1. Ce este o casă pasivă
  2. Cum trebuie să fie construită o astfel de casă
  3. Metode ecologice de încălzire a casei
  4. Cum recuperăm căldura casei

Ce este o casă pasivă

„Casa pasivă” este o clădire cu uz de energie redus. Termenul își are originea în faptul că datorită construcției sale, această clădire este puțin sensibilă din punct de vedere al comfortului termic la modificările parametrilor meteorologici din exterior. Practic indiferent de vremea de afară, temperatură din interior rămâne în bună măsură neschimbată. Acest concept este foarte bine implementat în Germania, unde de altfel a fost.

În prezent, zeci de mii de astfel de case sunt ridicate peste tot în lume, în special în Europa.

            Pentru a ne apropia de conceptul de casă pasivă, urmăm treptat pașii esențiali în construcție/gestionare și structurarea casei:

  • cum o construiesc
  • cum o încălzesc
  • cum păstrez căldura

Cum trebuie să fie construită o astfel de casă

Casa pasivă trebuie să fie foarte bine termoizolată: ferestre de termopan, tâmplărie din lemn stratificat termoizolat și un sistem cu recuperare de

căldură. Ce face mai exact o bună anvelopare a casei + sistemul de recuperare de căldură se poate vedea în imaginea de mai jos.

Pentru a fi viabil acest concept, necesarul anual pentru încălzirea clădirii nu trebuie să depășească 15 kWh/(mp*an). Într-o casă pasivă, cu ajutorul radiațiilor solare captate din exterior, energia care provine din corpurile de iluminat sau aparatele electrocasnice ajută la păstrarea temperaturii comfortabile în interiorul casei în anotimpul rece.

Eficiența energetică a casei pasive poate reduce consumul cu 75-80% în comparație cu o casă nou construită după normele în vigoare. Costurile pot fi de doar 10-25 Euro/lună, făcând casa pasivă să fie indiferentă la oscilațiile prețurilor de energie (energie electrică, gaz).

Metode ecologice de încălzire a casei

Metodele ecologice moderne utilizează surse regenerabile și sunt foarte rentabile. Deși reprezintă o investiție financiară semnificativă, aceste sisteme consumă foarte puține resurse naturale.

  1. Pompe de căldură ecologice 

Pompele de căldură sunt de mai multe categorii, în funcție de resursele naturale pe care le utilizează. Aceste pompe acumulează energia din sol, aer sau apă și o transformă în căldura pe care o emană prin calorifere.  Pompele operează pe baza energiei furnizate de apa din pământ sau de apa ce provine din lacurile aflate în apropiere. Anumite pompe de căldură sunt adaptate să valorifice energia creată de aerul din exteriorul casei. Acest sisteme moderne reprezintă o cale ecologică de încălzire foarte eficientă, iar specialiștii consideră că va avea mare succes în viitorul apropiat. Singurul dezavantaj este prețul ridicat al dispozitivului – o pompă de mici dimensiuni costă aproximativ 4.000 de euro.

  1. Centrale ecologice pe peleți 

Peleții reprezintă resturi forestiere compactate, care se aseamănă cu niște sticksuri sau cu rumeguș presat. Centralele pe peleți asigură încălzire eficientă a casei și apă caldă la robinete.  Aceste dispozitive funcționează la fel ca o centrală termică pe gaz, singura diferență este faptul că se ard peleți în loc de lemn. Peleții au o putere calorică foarte ridicată și reprezintă o alternativă de combustibil utilizat pentru încălzirea locuinței.

  1. Panouri solare

Panourile solare permit particulelor de lumină să îndepărteze electronii din atomi, furnizând un flux de electricitate. Panourile solare modifică energia solară în energie termică. Acestea sunt realizate din mai multe unități mici numite celule fotovoltaice.  Datorită faptului că utilizează o sursă regenerabilă de energie, această cale de încălzire a casei este ecologică și rentabilă. Deși montarea panourilor necesită o investiție financiară semnificativă, costurile se vor amortiza pe parcurs.

Există sisteme de panouri solare potrivite pentru încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp.

  1. Panouri fotovoltaice 

Panourile fotovoltaice au capacitatea de a modifica energia solară în energie electrică ce poate fi utilizată pentru a încălzi locuința. Costurile de instalare sunt mai mici decât în cazul panourilor solare, însă deloc neglijabile. Deși reprezintă o investiție importantă, valoarea facturilor va scădea considerabil în timp.

Există 2 tipuri de panouri fotovoltaice: 

On-Grid – sistemele On-Grid utilizează energia solară în timpul zilei, iar noaptea sunt conectate la rețeaua de electricitate. 

Off-Grid – sistemele Off-Grid folosesc baterii, sunt independente energetic și se pot dovedi o soluție ideală mai ales în zonele rurale sau în regiunile izolate.

  1. Panouri radiante cu infraroșu

Panourile radiante cu infraroșu sunt branșate la o rețea existentă de energie electrică și utilizează radiații pentru încălzirea locuinței. Astfel, undele electromagnetice emise de soare antrenează moleculele, iar acestea eliberează energie sub formă de căldură. Panourile radiante cu infraroșu sunt unele dintre cele mai bune sisteme de încălzire a casei. 

Costurile de achiziție și de instalare sunt mai mici decât în cazul unei centrale termice. În plus, nu există costuri de întreținere, iar durata de viață este nelimitată.

Încălzirea cu panouri radiante are avantaje asupra sănătății deoarece:

  • impulsionează circulația sanguină; 
  • aerul nu este deloc uscat; 
  • iar spațiul se încălzește uniform. 
  1. Încălzirea prin plintă

Încălzirea prin plintă se realizează în funcție de sursa de energie pe care o alegi: electricitate sau gaz. În interiorul plintei, există mini radiatoare care generează un strat de aer cald, absorbit de pereți. Astfel, căldura este emanată în mod uniform în întreaga locuință. Această metodă modernă implică un consum cu 50% mai mic față de sistemele convenționale de încălzire. Încălzirea prin plintă este ideală pentru:

  • case;
  • apartamente de bloc;
  • clădiri și chiar spații de birouri. 

Înainte de a selecta sistemul de încălzire potrivit locuinței tale, este important să te documentezi serios despre fiecare în parte. Ținând cont de suprafața casei și de specificațiile acesteia, vei găsi soluția ideală pentru a te bucura de confortul dorit în timpul iernii.

Este recomandat să consulți un specialist care să te ajute să faci alegerea corectă. Deși au un preț scăzut de achiziție, sistemele de încălzire convenționale implică sume mari pentru întreținerea aparaturii, iar facturile nu sunt deloc de neglijat. Pe de altă parte, metodele ecologice de încălzire a locuinței sunt deosebit de eficiente chiar dacă presupun o investiție financiară importantă. Pe termen lung, investiția va fi amortizată, iar beneficiile sunt numeroase atât pentru consumatori, cât și pentru mediul înconjurător. 

Cum recuperăm căldura casei noastre

După alegerea sistemului de încălzire potrivit pentru casa ta, este foarte important să alegi metoda de ventilație care să nu constituie un risc pentru pierderea căldurii din locuință. Astfel că sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt necesare pentru a încheia ciclul eficienței energetice din casa ta.

Am vorbit mai sus despre metodele moderne eficiente pentru încălzirea casei, iar acum îți prezentăm cheia eficienței energetice. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură centralizate sau dezcentralizate eficientizează nevoia de aer proaspăt.

O casă pasivă cu cât este perfect ermetică, cu atât are mai multă nevoie de aer proaspăt. Dacă te grăbești să găsești o soluție iefțină, vei spune că aerisirea prin deschiderea geamurilor este suficientă sau că instalarea unui aer condiționat va aerisi/ răci sau încălzi aerul din casă. Aceste soluții nu sunt eficiente energetic, deoarece

  • dacă vei deschide geamul pentru aerisire, vei pierde un volum considerabil de aer din interiorul casei tale și implicit și căldura depozitată
  • dacă vei instala un aer condiționat cu gândul că acesta va aerisi casa, este o abordare greșită, deoarece sistemul aerului condiționat răcește sau încălzește aerul din încăpere, neavând posibilitatea de a aduce aer proaspăt din interior

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt sistemele care îți aduc aerul proaspăt din exterior, îl filtrează prin filtrul din dotarea aparatului și evacuează aerul din interior păstrându-i temperatura. Astfel că la schimbul de aer, temperatura aerului din interior nu se pierde, ci se transferă aerului proaspăt care intră în casă.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură în dublu flux dezcentralizate, se montează în grosimea peretelui. În interiorul peretelui, paratul are corpul din cupru (recuperatorul de căldură) și ventilatoarele care fac schimbul simultan. Modelele acestor aparate sunt achiziționate în funcție de suprafața încăperii pe care dorești să o ventilezi.

În cazul sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură centralizate, schimbul de aer se face în centrala sistemului de ventilație. Aerul evacuat din interior și aerul proaspăt din exterior trec prin tubulatură prin gura/gurile de ventilație până la centrala sistemului unde se produce schimbul.

Ai la dispoziție o mulțime de soluții inteligente pentru a asigura cea mai bună metodă de încălzire a casei tale. Ține minte că cea mai bună cale de a încălzi casa are în vedere caracteristicile spațiului locuibil. După ce vei face alegerea corectă, te poți bucura de tot confortul de care ai nevoie, iar cheltuielile lunare vor înceta să mai fie un factor de stres.

Ecovent – „Aer sănătos în casa ta” 

Specialiștii noștri în ventilație răspund tuturor curiozițăților tale. Pentru mai multe informații despre ventilație și aer proaspăt accesează blogul Ecovent.

1 comentariu pentru “Ce înseamnă conceptul de casă pasivă și cum funcționează o casă pasivă

  1. Un articol foarte interesant si relevant despre casele passive care, după părerea mea, reprezintă cu adevărat viitorul în domeniul construcțiilor, combinând inovația cu responsabilitatea față de mediu. Este impresionantă eficiența cu care acestea utilizează resursele naturale pentru a asigura un trai confortabil, fără a compromite standardele de viață pe care le cunoaștem. În contextul actualelor discuții despre sustenabilitate, nu putem să ignorăm importanța tehnologiilor regenerabile, precum sistemele fotovoltaice în cadrul acestui concept. Acestea aduc o contribuție semnificativă, asigurând necesarul de energie pentru casele pasive într-un mod prietenos cu mediul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!