Cea mai bună metodă prin care poți elimina umiditatea dintr-o casă nouă

Te-ai întrebat vreodată de ce este mai costisitor să încălzești o casă nou construită? Întotdeauna primul an în casa nouă, indiferent cu ce alegi să o încălzești – pompă de căldură, centrală termină pe gaz sau electrică, sobă cu lemne, costurile sunt semnificativ mai mari decât pentru cineva care locuiește într-o casă mai veche. De ce? Costurile ridicate pentru încălzirea casei sunt cauzate de nivelul crescut al umidității în casele nou construite. 

Cum este o casă nou construită

O clădire nou construită este recomandată a fi locuită după o perioadă de timp în care este lăsată „să se usuce”, deoaece în caz contrar, din păcate vă veți confrunta cu mucegai, igrasie și aer cu un nivel ridicat al umidității. O casă proaspăt construită este o construcție care a suferi mai multe procese în alcătuirea cărora există elementul apă. Începând de la zidire, până la decorativă, toate procesele au în compoziția lor apă –tensuială, vopsea, lavabilă.

În timpul verii, când funcționează aerul condiționat, mucegaiul poate apărea în jurul orficiilor de evacuare și a conductelor din clădiri. În timpul iernii, atunci când clădirile sunt încălzite, mucegaiul crește de multe ori în spațiile de perete aflate la intersecția între aerul interior cald și aerul rece din exterior. Din păcate, nu există nicio modalitate de a elimina tot mucegaiul și efectele negative pe care le aduce cu sine, singurul mod de a-l controla este de fapt de a controla nivelul de umiditate, iar dezumidificarea este soluția cea mai rapidă și mai eficientă în astfel de situații. 

Cum putem elimina umezeala din casă

Într-o casă, în funcție de mărime, materiale și zonă, poate fi necesara scoaterea unei cantități cuprinse între 3000 și 5000 litri de apă! Procesul de extragere al umidității este un proces lent, care se poate întinde pe parcursul a 2 ani. Această primă soluție constă într-o achiziție mare a mai multor dezumidificatoare industriale pentru a putea face față la suprafața casei, dar în același timp și la nivelul crescut al umidității. Este o diferență între un dezumidificator rezidențial pe care îl achiziționezi atunci când usuci haine în casă, gătește foarte des, sunt foarte multe plante care rețin apa în ghiveci și momentul în care casa este prospăt constuită și practic locuiești într-un acvariu.

În această situație majoritatea locatarilor noilor construcții aleg să renunțe la procesul de dezumidificare, nu achiziționează un dezumidificator, instalează un aer condiționat și își asumă costurile cu încălzirea.

Partea gravă în acest caz este aerul condiționat, deoarece acest aparat este dotat cu un sistem care răcește aerul, adică aerul din cameră intră în acest aparat, este răcit și este aevacuat. Sistemul aerului condiționat este circuitul aerului din încăpere, dar răcit sau încălzit. În cazul în care există mucegai sau igrasie, aerul condiționat nu va face altceva decât să plimbe sporii de mucegai în toată încăperea.

Totodată, un aspect care nu este luat în considerare este faptul că într-o casă de regulă sunt resimțite mult mai tare efectele vântului și ale ploii reci. În funcție de durata și intensitatea, acestea pot influența semnificativ necesarul de încălzire al casei și implicit creșterea consumului de energie – costurile crescute cu încălzirea. 

De asemenea , consumul de energie electrică doar pentru uzul curent la casă este semnificativ mai mare, din diferite motive: nevoi mai mare de iliminat interior, apariția nevoii de iluminat exterior, suprafață mre de aspirat, plită cu inducție, cuptor electric sau aragaz, uși electrice la garaj/ porți de acces electrice, electrocasnice, un număr mai mare de televizoare, sisteme de sunet și așa mai departe.

Metode de încălzire a unei case

Fiecare casă este construită astfel încât să beneficieze de un sistem de încălzire adecvat. Casele care se construiesc acum sunt izolate termic, au geamuri termopan, iar sistemele de încălzire sunt montate astfel încât să răspundă afirmativ la suprasolicitarea excesului de umezeală. Inovațiile tehnologice îți oferă șansa de a alege cea mai bună metodă de încălzire a unei case în funcție de buget și de suprafața locuinței.

Pe piață există atât metode convenționale, cât și metode ecologice de încălzire a casei. Vom enumera toate sistemele tradiționale și moderne de încălzire pentru ca tu să poți lua o decizie informată despre cea mai bună metodă de încălzire a unei case.

  1. Centrala termică pe gaz

Acest tip de centrală termică folosește gaz în procesul de ardere pentru a încălzi caloriferele și apa de la robinete. În prezent, gazul natural este cea mai ieftină și eficientă opțiune disponibilă pentru consumatori, mai ales în orașe. 

Centrala termică pe gaz satisface solicitări crescute de încălzire și apă caldă astfel încât poate fi soluția ideală pentru o familie numeroasă. În plus, ea necesită lucrări minime de întreținere.

  1. Centrala termică pe lemne

Centrala pe lemne reprezintă cea mai ieftină opțiune de încălzire pentru casele aflate în zonele rurale. Dacă lemnul provine din zone ale pădurii în care tăierea copacilor este aprobată, atunci costurile de întreținere sunt inexistente. Funcționarea corectă a centralei pe lemne implică supravegherea atentă și constantă, precum și implementarea unui sistem care să regleze tirajul de aer. În plus, lemnele folosite drept combustibil trebuie să fie bine uscate. 

Având în vedere criteriul siguranței, centrala pe lemne este întotdeauna amplasată în exteriorul casei reprezintă un avantaj major în caz de posibile defecțiuni. 

  1. Centrala termică electrică

Centrala termică electrică folosește în totalitate curentul electric pentru a încălzi caloriferele și apa din casă. Deși reprezintă o metodă eficientă de încălzire, centrala electrică nu este indicată pentru:

  • suprafețe locuibile mari;
  • familii care consumă multă apă caldă.

Montarea unei centrale electrice este mai ieftină față de cea a unei centrale termice pe gaz. Cu toate acestea, energia electrică este mult mai costisitoare față de folosirea gazului drept combustibil. Centrala electrică este soluţia ideală pentru locuințe aflate în zone rurale în care nu există reţele de gaze naturale, iar încălzirea pe lemne este prea dificilă.

  1. Soba de teracotă

Sobele de teracotă reprezintă o metodă tradițională de încălzire a caselor, mai ales în zonele rurale, unde lemnul este o resursă accesibilă. Căldura degajată de sobă este deosebit de plăcută și benefică pentru organismul uman.  Un aspect de care trebuie să ții cont este întreținerea periodică a sobei, întrucât coșul se afumă repede. Totodată, cenușa rezultată în urma arderii lemnului trebuie să fie depozitată în siguranță pentru a evita riscul de incendiu.

  1. Încălzire prin pardoseală 

Încălzirea prin pardoseală este o metodă excepțională de încălzire pentru persoanele care locuiesc la parter de bloc sau la casă. Acest model modern de încălzire a casei are la bază un mecanism prin care căldura este trimisă succesiv de jos în sus cu ajutorul unor cabluri. Astfel, vei renunța la caloriferele clasice. În cazul unei locuințe vechi, costurile de instalare se pot dovedi ridicate deoarece parchetul trebuie să fie înlocuit. Cu toate acestea, acest sistem termic reprezintă o cale eficientă și relativ accesibilă de încălzirea a casei.

Cum păstrezi căldura și scapi de umezeala în exces

Cu toate că ai toate metodele de încălzire a unei locuințe mai sus expuse, problema umidității nu este rezolvată. Umiditatea în exces vine la pachet cu mucegai, igrasie, aer mult prea umed – greu de respirat, deteriorarea pereților și umiditatea care degradează obiectele din casă. 

O abordare excelentă care soluționează toate problemele tale și multe altele este soluția sistemului de ventilație. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură:

  • elimină concentrațiile de poluanți din aerul interior 
  • elimină umiditatea în exces a noii construcții
  • păstrează căldura în interior
  • menține costurile cu încălzirea la un nivel optim
  • nu este costisitor

Majoritatea sistemelor de încălzire și răcire a locuinței nu aduc mecanic aer proaspăt în casă. Deschiderea ferestrelor și a ușilor atunci când vremea permite, crește rata de ventilație exterioară, însă în același timp intră în interior praful și polurea de afară. În acest caz vorbim despre instalare unui sistem de ventilție. De asemenea, nu este târziu să instalați unul chiar dacă casa dumneavoastră este deja construită, finisată și decorată. 

Sistemul de ventilație pe care vi-l recomandă specialiștii noștri este un Sistem de ventilație cu recuperare de căldură în dublu flux Prana, care aduce în interior aerul proaspăt de afară, îl filtrează de impurități și în același timp extrage aerul viciat din interior. În momentul în care extrage aerul viciat, este păstrată căldura aerului din interior pentru a-l încălzi pe cel curat.

Odată cu extracția aerului din interior este evacuat și surplusul de umezeală. Din acest motiv, montarea aparatului se face într-o carotă în grăsimea peretelui, care are o înclinație de 3-50 în exterior, pentru a evacua umezeala extrasă din interior. De asemenea, tot în ceea ce privește montarea, aceasta se face cu un aparat care este cu 1 cm sau puțin mai lung decât lungimea grosimii peretelui, pentru a fi orificiul de condes îndepărtat de fațada casei și a nu strica decorativa. 

Aerul proaspăt este un lux din păcate în zilele noastre, iar sistemele de ventilație Prana ți-l oferă la un cost minim. Pe tine te costă o carotă în grosimea petretelui, iar apoi aparatul știe ce are de făcut. 

Dacă îți dorești o extracție mai rapidă a aerului viciat, din telefcomandă sau aplicație poți seta aparatul într-o treaptă superioară, dar mai zgomotoasă.

Ventilația necorespunzătoare poate crește nivelul de poluanți din interior prin faptul că nu aduce suficient aer exterior pentru a dilua emisiile de la sursele din interior și prin faptul că nu transportă poluanții din aerul interior în afara locuinței. Nivelurile ridicate de temperatură și umiditate pot, de asemenea, să crească concentrațiile unor poluanți.

De ce să ne alegeți pe noi?

Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare

Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic

Cel mai bun raport calitate-preț din România

Transport oriunde în România în 48 ore

Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție

Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale

Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație

Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite

1 comentariu pentru “Cea mai bună metodă prin care poți elimina umiditatea dintr-o casă nouă

  1. Salut.
    Am achiziționat de curand o casa noua,finalizata in luna martie.
    Bineînțeles ca m am lovit de problema mucegaiului.
    Acesta a apărut in mai putin de o luna in special in spatele mobilei proaspat montata,si nu numai.
    Ce solutie imi recomandati..in afara de a da cu un lavabil nou anti mucegai.
    Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!