Cum alegi un sistem de ventilație pentru casă

Odata cu dezvoltarea domeniului residential a aparul o preblema in randul locatarilor. Tot mai multi se plang de disconforul creat din cauza lipsei de ventilatie. O influenta asupra acestui lucru avand izolatia interioara si exterioara. Aceasta favorizeaza cresterea umiditatii si aparitia condensului pe geam. Lipsa aerului transforma casa intr-un borcat inchis.

Deci daca iti doresti un sistem de ventilatie pentru a avea un microclimat sanatos in casa ta, dar nu stii ce sistem este potrivit pentru tine, mai ales ca pe piata se gasesc o serie de astfel de aparate cu functionalitati diferite.

Dar de ce ai nevoie sa-ti ventilezi casa?

Pentru ca este necesar atat pentru confort cat si pentru sanatatea ta. Inainte aerul nu era atat de poluat, nu existau geamuri termopan respectiv nu necesar un sistem de ventilare. Aerul intra prin crapaturile geamurilor sau erau lasate deschise.

Acum, din cauza aerului foarte poluat se monteaza geamuri termopan. Si aici apare confuzia, daca sa deschizi geamul pentru a ventila cu riscul de a patrunde praful, zgomotul dar si mirosurile neplacute sau sa le tii inchise chiar daca te sufoci.

2.Ventilatia poate fi:

Ventilatie naturala

Atunci cand aerul patrunde in casa prin geamurile sau usile  deschise daca vremea de afara permite acest lucru. Acest tip de ventilatie nu asigura cantitatea necesara de aer proaspat recomanandat. Daca locuiti la un etaj inferior iar afara este foarte cald, ventilatia naturala este egala cu 0. Este adevarat ca aceasta metoda este una foarte simpla si nu implica costuri.

Ventilatia mecanica

Atunci cand aerul este adus in interior fortat, cu ajutorul sistemului de ventilatie. Acest proces este independent de vremea de afara, aducand astfel necesaru de aer declarat in caracteristici. Performanta sistemului poate fi reglata prin comutarea vitezelor ventilatorului. Cat despre nivelul de zgomot si consumul de enrgie acestea depend de treapta de viteza a sistemului de ventilatie.

  2. Functiile sistemului de ventilatie

Sistemele de ventilatie indeplinesc patru functii importante si anume: asigura un flux de aer, curatarea aerului, incalzirea acestuia si te protejeaza de zgomotul de afara.

 • Fluxul de aer

Cu cat performanta sistemului de ventilatie este mai mare cu atat volumul de aer admis este mai mare. Performanta inseamna ce cantitatea de aer iti intra in casa prin sistemul de ventilatie in decursul unei ore. Acest paramentru se gaseste in manualul cu caracteristici al dispozitivului. Trebuie sa tii cont ca rata minima de schimb de aer- 30 m3/h pentru o persoana.

 • Curatarea aerului

Curatarea aerului este posibila fie prin filtrele montate in sistem fie datorita materialelor din care sunt produse aceste ventilatoare. Aste adevarat, nu toate sisteme de ventilatie au in constructia lor filtru de curatare a aerului, iar cele din cupru nici nu necesita montarea unor filter deoarece, cuprul este un antiseptic natural asemeni argintului care asigura curatarea aerului.

Filtrele pot retine pareicule de praf mare sau fin, polen, bacterii si virusi. Acestea sunt mai grose pentru particule mai mari de murdarie sau mai subtire pentru dimensiuni mai mici. De asemenea sunt folosite si filtrele din carbon care curata aerul de molecule de gaze nocive.

 • Incalzeste aerul

O functie foarte importanta mai ales iarna, deoarece te ajuta sa recuperezi caldura. Acest aspect contribuie la economii cu energia termica. Deci, aceasta functie contribuie la crearea unui microclimat confortabil.

 • Protectia impotriva zgomotului de afara

Nivelul de zgomot permis in este pana la 30dB noaptea si ziua pana la 50 dB. Ca o comparatie- masinele din strada fac zgomot intr-un interval de 70-100 dB. Insa datorita sistemelor de ventilatie poti obtine un flux de aer si cu geamul inchis, respectiv nu vei auzi zgomotul din strada. In general sistemele de ventilatie scoate un zgomot nesemnificativ, intensitatea acestuia poate creste odata cu cresterea vitezei de functionare. Insa acest aspect difera in functie de model.

3.Tipuri de sisteme de ventilatie

Asadar, au fost construite diverse metode care asigura o ventilatie permanenta chiar daca ai geamurile inchise.

Sistemele de ventilatie sunt de diverse tipuri si pot fi montate pe geam sau in perete. Pentru aceasta se executa o gaura in functie de diametrul ventilatorului si se monteaza destul de simplu.

 • Clapeta ventilare cu fixare pe geam

Aceasta clapeta se monteaza pe geamurile termopan, insa ii va modifica designul ferestrei si poate incalca conditiile garantiei. De aceea este foarte important ca inainte sa montati aceasta clapeta sa va asigurati ca nu afecteaza structura ferestrei.

Clapeta de ventilatie este de mici dimensiuni, de aceea multe dintre acestea nu au filter, poate doar pentru particule mari de murdarie. In perioada rece a anului exista riscul ca acestea sa inghete daca temperaturile ajung la limita inghetului. Capacitatea de functionare este de 40m3/h sau chiar mai mica, cantitate de aer necesara doar pentru o persoana.

Metode de ventilatie cu montaj pe perete

In aceasta categorie intra mai multe modele:

 • Priza de aer tubulara

Corpul acestuia este din plastic. Capatul din exterior este acoperit cu o grila iar cel din interior este acoperit cu un capac de decor de desuptul careia intra aerul in casa. Exista modele cu sau fara filtru.

Controlul ventilatorului se face manual sau automat. Acest sistem nu dispune de recuperator de caldura, de aceea aerul admis va fi similar cu cel de afara. Capacitatea medie declarata variaza intre 40 si 70 m3/h. In realitate aceste cifre pot fi mai mici.

 • Sistem de ventilatie cu flux alternativ si recuperator de caldura din ceramica

Sistemul de ventilatie cu flux alternativ are in constructia sa un recuperator din ceramica, iar fluxul de aer de schimba alternative intre admisie si evacuare la un interval de cateva zeci de secunde fapt care ii scade din debit. De aceea pentru camere mai mari este recomandat instalarea a doua aparate pentru pentru a face fata unei suprafete mai mari sau se poate monta un singur sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura cu debit mai mare. In plus recuperatorul din ceramica inmagazineaza caldura, cedand-o ulterior aerului admis. Din cauza ca nu face transferul de caldura direct catre aerul admis, aceasta va scadea, fapt ce nu asigura o incalzire a aerului in perioada rece a anului.

Sistemul de ventilatie cu dublu flux si recuperator de caldura din cupru este un sistem care contribuie la mentinerea unui microclimat sanatos in casa. Admisia si evacuarea are loc simultan. Este exclusa amestecarea acestor fluxuri deoarece fiecare flux trece prin canale diferite. Iti asigura un aport de aer curat si proaspat fara sa fie nevoie sa deschizi geamul. Datorita recuperatorului din cupru care are proprietati antiseptic aerul de afara este curatat, iar fiindca este un bun conductor termic aerul rece de afara este incalzit datorita caldurii aerului evacuat care este transferat prin peretii recuperatorului aerului admis.

Prin urmare acest recuperator iti asigura urmatoarele:

 • Rezolva problema cu umiditatea crescuta ce duce la aparitia mucegaiului.
 • Normalizează indicatorii de confort și crează un microclimat optim în locuinţă
 • Elimină definitiv umiditatea exccesivă şi rezolvă cauzele apariţiei umezelii, condensului pe geamuri, igrasiei şi mucegaiului.
 • Aduce aer proaspăt de afară și elimină aerul viciat și bogat în CO2,
 • Asigură condiții optime pentru un somn adânc și odihnitor
 • Creşte eficienţa energetică a locuinţei obţinânduse puncte în plus la certificarea energetică.

Daca doresti mai multe informatii contacteaza-ne pentru a obtine o consultatie gratuita. Specialistii nostrii vor gasi cea mai buna solutie in functie de nevoia ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Acest site foloseste cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai bună. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor.

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!