Sistemele de ventilație centralizată și dezcentralizată cu recuperare de căldură

Ventilația cu recuperare de căldură este o componentă indispesabilă pentru o casă modernă. Clădirile noi și cele renovate sunt realizate cu o izolație termică performantă,  dar pentru a menține căldura în interior este nevoie ca aerisirea să se facă cu ventilație cu recuperare de caldură. 

Dacă clădirile excelent izolate termic sunt aerisite clasic, pe fereastra deschisă se va pierde căldura. Practic se anulează efectul izolației termice și fiecare aerisire în sezonul rece, va fi simțită nu doar pe piele, dar și în buzunar.

Diferența dintre ventilația centralizată și ventilația descentralizată

Putem alege între două tipuri de sisteme de ventilare, pe care vi le prezentăm în continuare pentru ca dumneavoastră să puteți opta pentru cel care vi se potrivește cel mai bine.

Sistemul descentralizat este un sistem potrivit pentru locuințe sau alte tipuri de clădiri care sunt deja construite și locuite. Sistemul de ventilare descentralizat PRANA cu admisie și evacuare este un sistem compact, care presupune o instalare rapidă și nu necesită reparații ulterioare. Este potrivit pentru orice încăpere din clădiri rezidețiale și industriale.

În schimb, sistemul centralizat cu recuperare de căldură Ensy este recomandat atunci când casa sau clădirea este în faza de construcție. Un astfel de sistem presupune instalarea unuia sau mai multor schimbătoare de căldură, în funcție de dimensiunile și necesitățile încăperilor, utilizarea tubulaturilor și altor elemente suplimentare.

Ce tip de ventilație cu recuperare de căldură alegi

În momentul în care conștientizezi nevoia de ventilație cu recuperare de căldură te întrebi care este soluția cea mai eficientă și potrivită pentru tine. Cum să fie ventilația? Centralizată sau Descentralizată?

Alegerea tipul de ventilație se face în funcție de:

 • destinația spațiului (casă, birou, atelier),
 • numărul de locatari ,
 • suprafața clădirii,
 • stadiul locației: în fază de proiect, renovare sau în uz.

Iată câteva din situațiile în care te-ai putea regăsi:

 • Dacă ai un proiect de casă sau tocmai o renovezi pe cea existentă, este recomandat să alegi un sistem centralizat  de ventilație. Acest sistem, prin tubulaturi are ocazia să extragă aerul viciat și mirosurile neplăcute din toate încăperile.
 • Dacă locuiești într-un bloc sau o casă  și vrei să rezolvi problema aerisirii în câteva zile, alege un sistem de ventilație descentralizat (local). 
 • Dacă ai mucegai, alege o unitate de ventilație descentralizată pentru acea încăpere. Se montează într-o singură zi și nu doar rezolvă definitiv problema mucegaiului, dar rezolvă cauza problemei și astfel nu te vei mai lovi de disconfortul apariției mucegaiului.
 • Dacă ai un salon de înfrumusețare, unde se folosesc produse cosmetice, deodoranți care sunt dispersați în aer, alege pentru confortul clienților ventilația locală. Este recomandat și pentru o sală de fitness, grădinițe, școli sau săli de lectură…
 • Dacă ai un birou, un cabinet individual  sau un atelier, alege o unitate de ventilație locală. Într-un mediu aerisit, bogat în oxigen, munca atât cea intelectuală cât și cea fizică este mai eficientă, mai productivă.

Alegerea și achiziționarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu este un lucru simplu! Nu este un shopping de rutină, cu scop de relaxare. Este o instalație importantă care va asigura necesarul de aer proaspăt pentru întreaga familie. Practic sistemul se va ocupa în mod constant și neobosit de aerisirea locuinței și astfel calitatea aerului din interior va fi mereu excelentă pentru că va depinde numai de setările și performanta sistemului.

Rolul ventilației dezcentralizată cu recuperare de căldură

Sistemul de ventilare cu dublu flux si recuperare de caldura PRANA are un consum extrem de mic de energie electrică. Datorită acestui sistem de ventilare, aerul viciat din încăpere va fi înlocuit cu cel proaspăt și, astfel, nu va fi necesar să deschideți geamul pentru aerisire și nu se va mai pierde căldura (iarna) și răcoarea (vara). Pierderea de energie electrică și de căldură va fi semnificativ redusă, iar zgomotul de afară nu va mai fi o problemă.

Rolul ventilației centralizată cu recuperare de căldură

Rolul ventilației cu recuperare de căldură este acela de a nu acumula pierderi de energie în momentul alimentării casei cu aer proaspăt. Prin aerisirea clasică – deschiderea geamurilor, casa este alimentată cu un aer din exterior, care are în compoziție particule de praf, bacterii și noxe. Alimentarea casei cu aer din exterior printr-un sistem de ventilație centralizat este un proces inteligent deoarece aerul din exterior este trecut prin filtrele sistemului de ventilație, astfel ne bucurăm în interior de un aer curat și proaspăt, iar căldura aerului viciat care este eliminat este păstrată pentru a-l încălzi pe cel curat.

Beneficiile importante ale ventilatiei centralizate

 1. Eficiența energetică a casei va crește datorită ventilatiei centralizate cu recuperare de căldură

Cere acum ofertă personalizată ca să ai o casă eficientă energetic!

Eficiența energetică este principala prioritate pentru noile construcții! Conform legislației în vigoare toate clădirile noi, trebuie să aibă consum energetic aproape de zero, acoperită în cea mai mare parte din surse de energie regenerabile. Pentru creșterea eficienței energetice se recomandă pe lângă izolarea termică performantă, pompe de căldură, sistem centralizat de încălzire și sistem centralizat de ventilatie cu recuperare de căldură. 

 1. Igrasia și mucegaiul sunt istorie

Atunci când membrii familiei sunt acasă, crește inevitabil umiditatea în casă. Datorită sistemului de ventilatie cu recuperare de căldură se schimbă continuu aerul din casă și odată cu aerul viciat va fi evacuată și umiditatea în exces. Se ajunge la o stare de echilibru dinamic a vaporilor  de apă, se compensează condensarea vaporilor cu evaporarea lor. Astfel se previne formarea condensului, a igrasiei și a mucegaiului.

 1. Fără noxe poluante în interiorul casei

Prin sistemul de ventilație se elimină continuu aerul viciat și mirosurile din băi și bucătărie, prevenind formarea noxelor poluante. Într-o casă nearisită aerul interior poate fi de 5- 20 de ori mai poluat decât cel de afară pentru că va fi deteriorat și de alți factori poluanți:

 • mirosuri neplăcute,
 • dioxid de carbon,
 • agenți infecțioși în perioadele de gripă,
 • formaldehide,
 • substanțele toxice folosite pentru curățenie și igienizare,
 • gaze radon.

Funcționare unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură se bazează pe faptul că centrala sau corpul de ventilație cu recuperare de căldură extrage aerul poluat din interiorul spațiilor publice sau private, din zonele calde și umede ( bai, bucatarii) și face aportul cu aer proaspăt preîncălzit în schimbătorul de căldură cu eficiență ridicată. 

Sistemelele de ventilare cu recuperare de căldură, comercializate de Ecovent.ro sunt de tip centrale de ventilatie cu recuperare de căldură sau aparate dezcentralizate cu recuperare de căldură și se găsesc în diverse variante constructive cu diferite debite de aer (centrale de ventilație cu recuperare de căldură de tip industrial sau rezidențial). Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt menite să economisească mai mult de jumatate din energia produsă pentru încălzirea sau răcirea spațiilor în funcție de anotimp, reducând simțitor costurile energiei termice.

De ce să ne alegeți pe noi?

Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare

Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic

Cel mai bun raport calitate-preț din România

Transport oriunde în România în 48 ore

Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție

Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale

Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație

Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

ATENȚIE – LICHIDARE STOC! Prețuri imbatabile la toată gama de ventilatoare! 🎉

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

FOLOSEȘTE CODUL LA CHECKOUT

LEVOIT5

BENEFICIEZI DE

5% EXTRAREDUCERE

LA PURIFICATOARE ȘI UMIDIFICATOARE

Acest site foloseste cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai bună. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor.

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!