Tipuri de Grile ventilatie pentru case.
Acordarea atentiei lucrurilor minore- reprezinta un aspect foarte important pentru viata noastra. Ce facem de fapt, evitam cu desavărsire lucrurile care par banale. Asa se intampla si cu grilele de ventilatie. O prima parere ar fi ca, grilele de ventilatie sunt doar de decor. Insa nu este asa, functionalitatea lor pace parte dintr-un sistem de ventilatie.
Sa analizam pe rand toate aspectele grilelor de ventilatie.
Deosebim diverse caracteristici ale grilelor si anume:
- Grile exterioare sau interioare
- Grile de admisie sau de evacuare
- Grile de decor
- Grile pentru tavan ( anemostate, valve, difuzoare )
- Grile metalice pentru podea
- Grile pentru pervaz si usi etc.
Alegerea corecta a grilei va prezenta un avantaj major care va ajuta un sistem de vantilatie sa asigure un microclimat sanatos si va impiedica aparitia igrasiei si mucegaiului. Acum ramane de ales ce tip de grila este potrivita pentru nevoia ta.
Grila exterioara sau de fatada.
Primul lucru la care trebuie sa atragi atentie este locul unde trebuie montata. Exita mai multe tipuri de materiale din care sunt confectionate grilele ( ASA plastic, Aluminiu, Otel etc), de regula cele din metal sunt cele mai potrivite pentru exterior deoarece au o durabilitate mai mare. Sunt rezistente la variațiile de temperatură și umiditate.
Avantajele utilizarii grilelor exterioare:
- Protejeaza canalele de ventilatie de insecte si frunze
- Regleaza presiunea aerului
- Asigura o circulatie adecvata al aerului in interiorul casei
- Asigura indepartarea rapida a fumului in caz de incendiu
- Confera un aspect deosebit designului casei
Grila interioara si grila de deversare.
Daca vine vorba de interiorul casei atunci trebuie sa alegi o grila de interior. De obicei acestea sunt confectionate din plastic dar exista si anumite tipuri din metal. Grilele de deversare difera de cele simple prin faptul ca au directie bilaterala pentru a-si indeplini functia in doua camere simultan. Acestea sunt plasate pe o gaura din perete dintre doua camere sau in usa.
Grila pentru evacuare. Grile de admisie .
Aceste grile indeplinesc functie de a evacua si de a permite admisia aerului. Se monteaza pe canalele de ventilatie sau tubulatura.
Grile de decor, design.
Cand vorbim de decor , nu inseamna ca grilele nu indeplinesc si alte functii tehnice. Ba din contra , pe langa admisia si evacuarea aerului acestea mai au si un design destul de atragator. Prin urmare daca doresti o grila care sa se integreze in designul casei sa stii ca pe piata exista numeroase modele.
Grila pentru tavan.
In functie de localizarea acestora deosebim atat grile pentru perete cat si pentru tavan. Acestea sunt foarte asemanatoare cu cele pentru perete. Cu siguranta ai vazut astfel de grile mai ales in localuri.
Grile din metal pentru podea.
Dacă radiatorul din locuința este amplasat sub podea, în acest caz, o grila de ventilație este instalată deasupra acestuia pentru a permite evacuarea aerului cald. Aceste structuri nu au o legătură directă cu ventilația, dar numele lor este păstrat. În mare parte, ele sunt fabricate din metal, mai puțin din lemn, deoarece încărcătura de pe ele este mult mai mare decât pe perete sau tavan.
Grile din metal pentru pervaz.
Ce crezi, si aici se monteaza aceste grile. Mai sunt numite si grila convector , acestea au rol decorativ pentru a masca caloriferul, si care permite trecerea caldurii de la calorifer. De asemenea aceste au si rol protector. Sunt fabricate din materiale de inalta calitate ce asigura un termen lung de exploatare.
Grile pentru usi.
Daca tot se monteaza in pervaz de ce nu s-ar monta si pe usi. Acestea se monteaza pentru a asigura un flux de aer uniform in toata casa. O trecere uniforma a aerului dintr-o camera in alta indiferent daca usa este inchisa sau nu.
Grile pentru ventilatie cu lamele gravitationale.
Viteza aerului din interiorul canalului de ventilatie se poate schimba destul de repede chiar pe parcursul zilei. Cu ventilație artificială, ventilatorul însuși normalizează fluxul de aer iar, cu ventilație naturală, sunt folosite grilele de ventilație cu lamele gravitationale. Fluxul de aer necesar trece prin aceste lamele, care reglează volumul de aer. Acestea pot fi clomplet deschise sau complet inchise.
Grile de ventilatie cu clapeta antiretrur.
Acest tip de grila cu clapeta, nu permite patrunderea aerului din canalul de ventilatie sau de afara. Adica, atunci cand vine un flux de aer de canalul de ventilatie , datorita presiunii acestea se inchid. Astfel este exclusa patrunderea fumului sau mirosurilor neplacute de afara, din canalul de ventilatie sau de la vecini. Aceste tipuri de grile trebuie sa fie verificate periodic pentru curatare, ca sa evitam lipirea clapetei si o functionare defectuoasa.
Materialul din care sunt confectionate.
Deosebim o serie de materiale din care sunt confectionate grilele de ventilatie, si anume:
- Plastic
- Aluminiu
- Otel inoxidabil
- Lemn
- Alama
- Bronz si cupru
Cele din plastic ABS sunt cele mai simple si cele mai ieftine, care se integreaza foarte usor in orice design de interior. Singurul dezavantaj este ca nu rezista la temperaturi si se ingalbenesc.
Produsele ERA sunt cofectionate din ASA- plastic, material de cea mai inalta calitate. Este un analog al plasticului obisnuit ABS, dar difera de acesta prin rezistenta inalta la intemperii si super-fiabilitate. Material avansat, deja dovedit – o inovatie in fabricarea sistemelor de ventilatie. Produsele fabricate din ASA – plastic in timpul evacuarii aerului au urmatoarele avantaje:
- nu se ingalbenesc,
- nu-si pierd din rezistenta,
- nu devin fragile s
- nu crapa la schimbarea de temperatura.
- rezista la socuri semnificative
- nu se deterioreaza in contact cu apa, acizi diluati, uleiuri minerale si lubrifiante, pastrandu-si proprietatile originale chiar si atunci cand intra in contact cu motorina.
Cele din metal AL Steel se utilizeza aluminiu si otel inoxidabil. Grilele metalice de ventilatie de exterior sunt recunoscute de multi experti ca fiind cele mai rezistente. Ele difera fata de cele din plastic printr-o serie de avantaje fara compromisuri:
- au o rezistenta si fiabilitate in ceea ce priveste constructia lor;
- pe astfel de dispozitive nu se genereaza coroziunea;
- nu isi pierd din luciu/luminozitate pe toata durata de functionare;
- nu sunt afectate de socuri mecanice;
- sunt caracterizate de siguranta la foc, rezistenta la aprindere;
- schimbarile bruste ale temperaturii nu afecteaza produsele din aceasta gama;
- durata de viata este de 10 ani, in conditii favorabile puteti conta pe 30 si chiar pe 50 de ani de functionare.
Cele din cupru, alamă sau bronz sunt destul de strălucitoare, atrag atenția și, prin urmare, sunt scumpe și mai potrivite pentru decorul din interior. La fel sunt cele din lemn , adica sunt utilizate mai mult pe post de decor.
Acum ca ai aflat diversitatea de grile de pe piata si care sunt avantajele lor, alege ce produs este potrivit pentru nevoia ta.