Utilizarea demisolului a devenit din ce in ce mai frecventa. Majoritatea cladirilor noi construite pun la dispozitia clientilor apartamente la demisol la un pret mai mic fata de cele de la etaj. In ciuda multor probleme care pot sa apara la apartamentele de la demisol, de cele mai multe ori, pretul este cel care dicteaza, astfel oamenii ajung sa aleaga aceasta varianta. In plus, si intretinerea este mai ieftina. Insa inainte de a alege un apartament mai ieftin trebuie sa analizati dezavantajele care pot aparea.
Ce probleme apar?
Multi locatari se plang de lipsa aerului proaspat, nivelul de umiditate foarte crescut, se exfoliaza zugraveala si apare mucegaiul, limitarea la sursa de lumina naturala, masinele parcate exact langa geamuri etc.
Partea subterana a locuintelor, sau demisolul, este supusa actiunii acumularii de apa in urma ploilor sau topirii zapezii. Prin ciclul inghet-dezghet, apa deterioreaza elementele de structura si actioneaza asupra caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor din care este contruita cladirea, modificandu-le. Apoi, aburii rezultati in urma gatitului sau dupa baie sunt o cauza importanta in formarea condensului, respectiv al mucegaiului.
Mai mult decat atat, se reduce capacitatea de izolare termica a portiunilor atacate si determina aparitia igrasiei si a mucegaiului, care pot pune in pericol sanatatea familiei voastre. Insa trebuie sa stii ca o izolatie mai mare nu rezolva problema cu igrasia si mucegaiul. Odata ivita, umiditatea din interior nu va avea pe unde sa iasa, caz in care se va depune pe pereti.
Asadar, din cauza nivelului de temperatura ridicat ( izolatia va mentine caldura in casa) dar si a nivelului de umiditate se va forma condensul care se va transforma in igrasie. Acest lucru este daunator sanatatii chiar si prin faptul ca nu va fi suficient oxigen.
Ce poti sa faci?
- metoda des utilizata este ventilatia artificiala realizata la construirea casei sau montarea unei hote in bucatarie si a unui ventilator in baie care nu reprezinta decat un minim necesar.
- o alta posibilitate de a aerisi este deschiderea regulata a ferestrelor, care trebuie facuta pentru o perioada scurta de timp, pentru a nu pierde din caldura peretilor. Pierderile de energie termica sunt inevitabile in ambele cazuri ceea ce inseamna costuri mai mari cu energia termica.
- La fel de importanta este si mentinerea curateniei, deoarece praful este locul ideal unde se pot ascunde sporii, ciupercile si muceagaiul. Lipsa unei ventilatii inseamna un aer viciat.
Trebuie sa stii ca o incalzire suplimentara folosita cu scopul de a scadea nivelul de umiditate nu este o solutie eficienta, chiar daca aerul cald are capacitatea de a tine mai multa apa si va incalzi peretii. Asta inseamna ca, daca temperatura va scadea posibil sa ai consecinte grave.
De aceea unii specialisti raman fideli materialelor clasice de constructii fara a folosi si materiale pentru izolatie. Izolatia excesiva fara o ventilatie corespunzatoare dauneaza grav locuintei si nu in ultimul rand sanatatii tale, producand igrasie si mucegai.
Cu toate acestea, si demisolul poate fi un spatiu de locuit cu o singura conditie: sa se acorde o atentie sporita izolatiei si ventilatiei care sa creeze condiții confortabile pentru traiul oamenilor din aceste apartamente, ceea ce înseamnă organizarea unei ventilații mecanice de înaltă calitate.
Noi te putem ajuta in alegerea unei solutii de ventilatie mecanica eficienta in solutionarea problemei cu igrasia si mucegaiul.
Un Sistem de ventilatie mecanica cu recuperare de caldura Prana este o solutie pentru aerisirea controlata in apartamentele de la demisol, pivnite sau beciuri care va scoate excesul de umiditate si va mentine un microclimat optim.
Cum functioneaza acest sistem?
La baza sistemului de ventilare cu recuperare de caldura sta un schimbator de caldura din cupru, care permite formarea a doua fluxuri de aer in interiorul unui singur cilindru. Ciclul de functionare consta in urmatoarele: atunci cand are loc evacuarea aerului cald din incapere prin recuperatorul de caldura, cedeaza aceasta caldura prin recuperator – aerului admis. Sistemul permite folosirea caldurii în stare agregata, care ajuta la cresterea coeficientului de recuperare al caldurii, astfel mentinand un nivel optim de umiditate.
Sistemul de ventilatie cu dublu flux PRANA creeaza nu doar schimbul de aer necesar, acesta alimenteaza camera cu aer proaspat si curat, si asigura un microclimat echilibrat al camerelor.
Recuperatorul te va ajuta sa normalizezi nivelul de umiditate care este principala cauza a aparitiei igrasiei si mucegaiului, de aceea trebuie sa iei o decizie cat mai rapida atunci cand ai depistat problema.
De aceea, daca ai nevoie de o consultatie gratuita in vederea alegerii unei solutii eficiente care sa rezolve problema cu excesul de umiditate, igrasia si mucegaiul, specialistii nostri te vor ajuta.
Bună ziua locuiesc la demisol iar în dormitor nu am nici o fereastra și am observat umiditatea și mucegaiul care a apărut, cu un dezumidificator ar putea sa rezolv problema sau nu este îndeajuns?