De ce este importanta ventilatia cabinetelor stomatologice?
Un pacient atunci când alege un cabinet medical sau stomatologic ține cont de mai multe aspecte. Pentru confortul și siguranța pacienților dumneavoastră trebuie să vă asigurați că le oferiți toate condițiile necesare :
- Pacientul dumneavoastra vrea să vadă un cabinet curat și igienizat,
- Să se simtă confortabil într-un cabinet luminos,
- Să fie aerisit și fără mirosuri de la lucrări sau consultații anterioare
- Să aibă un microclimat confortabil, adică nivelul de temperatură și umiditatea să fie în limitele normale.
- Astfel veți inspira încredere oricărui pacient care va uita de frică, se va simți mai relaxat și mult mai sigur.
Dacă toate aceste nevoi vor fi satisfăcute atunci, cu siguranță ați câștigat înca un pacient. Este important și pentru medici să lucreze într-un mediu plăcut, curat, aerisit ( pentru că ei își petrec cea mai mare parte din timp la cabinet) atât timp cât pacienții sunt mulțumiți, siguri și relaxați.
Ce trebuie să cunoști încă din faza de proiectare?
Necesitatea ventilării unui cabinet de stomatologie, este o cerință obligatorie cerută de Direcția de Sănătate Publică oricărei persoane care dorește să își deschidă un cabinet. Așadar, dacă doriți să deveniți proprietarul unei clinici stomatologice sau oricare alt cabinet medical, înainte de toate trebuie să atrageți atenția asupra microclimatului deoarece este un aspect important care intra în lista necesarului de care depinde autorizarea încăperii.
Principalele sarcini.
Sistemul de ventilație trebuie să respecte normele sanitare, să rezolve și să asigure următoarele sarcini:
– să nu depășească normele și regulile indicilor de temperatură și umiditate ai aerului din incintă
– să conțină tot necesarul pentru a crea un microclimat confortabil și lipsit de curenți de aer
– să efectueze curățarea calitativă a maselor de aer și să furnizeze cantități suficiente de oxigen în încăpere
– eliminarea excesului de umiditate.
În cabinetele și clinicile stomatologice este permisă ventilarea naturală, cu condiția că calitatea aerului purificat admis să fie ridicată. Cu toate acestea în cabinetele de radiologie și chirurgie, schimbul natural de aer este interzis: pentru crearea schimbului de aer se folosesc sisteme autonome de ventilație cu evacuarea prin canale de ventilație sau camere adiacente.
O astfel de metodă nu permite ca aerul contaminat să intre în ,,camerele curate,,. De aceea, majoritatea proiectelor de ventilație ale clinicilor apeleaza la sisteme separate de admisie și evacuare al aerului.
Aerul admis trebuie sa fie furnizat exclusiv în partea exterioara a încăperii, la o înălțime de cel puțin 2 m de la sol. Lucrând în comun cu aerul conditionat și centrala termică asigură temperatura în stomatologie: în sezonul rece 18- 23 C; în sezonul cald 21-25 C.
Pentru a asigura un microclimat confortabil, nivelul umidității în cabinetele medicale nu trebuie să depășească 75 %. Pentru cabinete radiologice, laboratoare, cabinete terapeutice și ortopedice valoarea umidității nu trebuie să depașească 60 %. În plus: în spațiile tehnice în care se produce polimerizarea implanturilor și protezelor dentare, sistemele de ventilare trebuiesc instalate deasupra dispozitivelor de încălzire, în așa fel ca să evacueze masele de aer contaminate. În sălile terapeutice, în apropierea fiecărui scaun stomatologic ca să se asigure o aspirație locală.
Având în vedere specificul schimbului de aer și cearea unui microclimat optim în clinicile și cabinetele stomatologice, recomandăm să încredințați toate lucrările (de proiectare, selecție și instalare a sistemelor de ventilare) doar profesioniștii care au experiență în ceea ce înseamnă sisteme de ventilare pentru cabinete medicale și stomatologice.
Atunci când alegeți sistemele de ventilație pentru cabinetele medicale, specialiștii noștri vă recomandă sa țineți cont de următoarele cerințe:
- temperatura internă admisibilă;
- nivelul necesar de umiditate;
- cerințele privind caracteristicile de zgomot dB (a) și vibrațiile;
Sistemul de ventilare cu dublu flux si recuperare de căldură PRANA vă asigura o eficiență considerabilă care va mentine toți indicatorii menționați, in limitele normale. Cu acest sistem de ventilare PRANA spațiul ventilat va fi protejat de :
- aerul viciat,
- posibila aparitie al mucegaiului și igrasiei,
- condens pe geam
- umiditate crescută.
Cum este posibil acest lucru?
Datorită sistemului cu dublu flux, schimbul de aer are loc simultan:
- aerul din încăpere trece prin recuperatorul de căldură,
- acesta cedează căldura recuperatorului din CUPRU,
- în același timp are loc admisia aerului de afară ,
Acum are loc procesul cel mai important:
- aerul rece de afară preia caldura din recuperatorul din CUPRU ,
- ajunge În încăpere aer curat, proaspat și încalzit.
Așadar are loc ventilarea încăperii, cu păstrarea nivelului de caldura și umiditate fără a fi nevoie de a deschide geamul.