Din pacate majoritatea romanilor inca nu acorda o importanta mare pentru ventilatia casei. Totusi este destul de evident ca aerul proaspat si curat in incaperi ne aduce multe beneficii si ne mentine o viata sanatoasa si armonioasa. Aerul proaspat ne face mai activi, incurajeaza creativitatea si activitatea fizica. Cu toate acestea, in casele moderne cu ferestre termopan, aerul curat de afara ajunge mai greu sau deloc. Majoritatea oamenilor obisnuiesc sa aeriseasca macar o singura data pe zi prin deschiderea geamurilor insa nu sunt constienti de necesitatea unei ventilatii permanente.
Care sunt solutiile in acesta situatie si cum sa ventilam fiecare incapere a casei vom discuta in acest articol.
Sistemele moderne de ventilatie mecanica rezolva o serie de probleme microclimatice din incaperi:
• Aduc permanent aer curat si poaspat de afara
• Evacuareaza aerul viciat si mirosurile din incapere
• Normalizeaza nivelul de umiditate al aerului
• Asigura un microclimat sanatos in interior
Ventilatie descentralizata sau centralizata: pe care sa o alegi?
Solutia de ventilatie centralizata in versiunea clasica, este o unitate conectata la o retea de tubulaturi de aer si anemostate in toata casa. Instalarea unui astfel de sistem dureaza cateva zile, iar costul variaza semnificativ in functie de proiect. La prima vedere pare a fi o solutie optima: o unitate de ventilatie, un panou de control. Cu toate acestea, sa aruncam o privire mai profunda asupra acestei situatii si sa analizam avantajele si dezavantajele unui sistem de ventilatie centralizat:
Avantaje ventilatie centralizata:
1. Ventilatia se face intr-un mod unitar. Sistemul de ventilatie centralizat este o unitate mare, cu un schimbator de caldura mare, care se monteaza, de obicei, intr-o camera tehnica.
2. Nivelul de automatizare a unitatii. Utilizatorul are aplicatia pe telefon care poate sa controleze ventilatia in toata casa, in acelasi timp.
Dezavantaje ventilatie centralizata:
- Complexitatea montajului
Este foarte important sa optati pentru un sistem de ventilatie centralizat inca din perioada de proiect, pentru a prevedea toate acele spatii pe unde trec tubulaturile catre camere in asa fel incat, sa nu fie nevoie sa improvizam ulterior si sa coboram cu tavanele false si sa facem anumite concesii pentru a reusi sa montam o solutie de ventilatie centralizata - Spargerea barierei fonice – daca montajul nu este facut corespunzator, sunetele se aud dintr-o camera in alta.
- Curatarea tubulaturilor si mentenanta.
Tubulaturile care sunt ascunse in tavanele false se pot murdari. Exista si pericolul formarii condensului in aceste tubulaturi, din cauza faptului ca, pe acolo o sa treaca aerul un pic mai rece decat cel din incapere. - Costul. O solutie de ventilatie centralizata o sa va coste minim dublu fata de o solutie de ventilatie descentralizata.
Sa vedem acum si Sistemele de ventilatie descentralizate cu avantaje si dezavantaje:
Avantaje Sistemele de ventilatie descentralizate:
1.Control individual si personalizat pentru fiecare incapere in care avem un recuperator de caldura montat, care o sa functioneze in functie de nevoia de ventilatie din camera respectiva.
2. Montaj foarte simplu
3. Curatarea si mententata foarte simplu de executat. Se extrage toata unitatea din carcasa, se curata, se spala si se introduce inapoi in interior.
4. Costurile mult mai mici. Nivelul de pret al unei solutii de ventilatie descentralizata, pentru intreaga casa, este cel putin la jumatate de pret fata de o solutie de ventilatie centralizata.
Dezavantaje Sistemele de ventilatie descentralizate:
1.Nu poate fi montat in orice tip de incapere. Exista, de exemplu, incaperi unde tot peretele exterior are o draperie. Si nu avem, efectiv, spatiu unde sa montam acest schimbator de caldura in perete. De asemenea, exista camere care nu au perete comun exterior
2.Executia mai multor gauri in casa si, pe partea de aspect exterior o sa existe mai multe grile de ventilatie care or sa se vada pe casa. Ceea ce s-ar putea sa fie deranjant pentru anumite persoane. Dar daca ne uitam la unitatea de aer conditionat exterioara care ramane in exterior si toata lumea este confortabila cu ea, o sa ne dam seama ca este mai mult o chestiune de perceptie.
3. Recuperatorul functioneaza in camera in care il folosim. Si atunci, sunetul de la motoare si, efectiv, bariera fonica cu exteriorul este una mai slabita. Chiar daca, din punct de vedere fonic, nivelul de zgomot din exterior ajunge in interior de 7 ori mai mic, exista anumite frecvente de sunete care or sa treaca prin schimbatorul de caldura in interior. De exemplu, daca trece un camion pe drum.
Dupa aceasta analiza vom detalia mai jos cum se organizeaza ventilatia in fiecare camera a casei.
Ventilarea in camera de zi
Camera in care primesti oaspeti, organizezi petreceri sau intalniri cu familia si rudele necesita o ventilatie sporita. In primul rand, debitul de aer ar trebui sa fie suficient pentru crearea unui confort in camera. Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura- admisie si evacuare simultana – optiunea cea mai eficienta din punct de vedere energetic.
Pentru camerele cu o suprafata mica, recuperatoarele PRANA-150 sunt cele mai recomandate. Pentru camerele mai mari, expertii recomanda utilizarea modelului PRANA-200C care are un debit mai mare de aer. Sistemele de ventilatie din gama PREMIUM si PREMIUM PLUS sunt cu un nivel mai ridicat din punct de vedere al automatizarilor: sunt echipate cu senzori de calitate a aerului si au modul AUTO. De indata ce senzorul detecteaza o crestere a nivelului de poluare a aerului (CO2, monoxid de carbon, gaze naturale, fenol, benzen, etc.), sistemul schimba modul de operare la unul mai puternic.
Adesea, camera de zi este adiacenta bucatariei si zonei de dining de aceea este important sa preveniti raspandirea mirosurilor de mancare din zona de gatit.
Pentru a armoniza functionarea ventilatiei in casa, toate recuperatoarele PRANA au in mod implicit un avantaj: admisia fata de evacuare este mai mare cu 10%. Astfel, Recuperatoarele PRANA creeaza o usoara presiune pozitiva, care ajuta sa functioneze mult mai bine canalele de evacuare din locuinta (ex ventilatorul din baie, hota de la bucatarie). Atunci cand se deschid usile, circularea aerului se face dinspre camera spre bai, sau spre bucatarie, in niciun caz nu se intorc mirosurile inapoi in camere.
Ventilarea bucatariei
O camera care incarca semnificativ aerul de aceea necesita o abordare atenta a organizarii ventilatiei. Ventilarea corecta a bucatariei va ajuta la pastrarea sanatatii si vietii familiei.
Atentie! Daca bucataria este dotata cu echipamente pe gaz (aragaz, centrala), este necesar sa se asigure un flux constant de aer proaspat in camera.
Dupa cum stii, procesul de ardere este posibil numai in prezenta oxigenului. Gazul natural, care este utilizat pentru gatit si incalzirea casei, necesita de asemenea O2 pentru o functionare adecvata. In urma arderii de gaz se va elibera – monoxid de carbon care in lipsa unei ventilatii va ramane in casa. Este un gaz fara gust, culoare sau miros. In cateva minute de respiratie in aceste conditii, o persoana primeste intoxicatii grave, care se manifesta in urmatoarele simptome:
• durere de cap
• ameteala
• greata
• pierderea cunostintei.
Pentru a preveni intoxicatiile cu monoxid de carbon, expertii recomanda instalarea unui detector de substante volatile, care avertizeaza utilizatorul de prezenta unei concentratii mari de substante toxice in aer. Sistemele moderne de ventilatie PRANA PREMIUM PLUS cu senzor de calitate a aerului VOC masoara nivelul elementelor periculoase pentru respiratia umana in fiecare secunda si afiseaza datele de pe display. In modul „AUTO”, recuperatorul reactioneaza instantaneu la schimbarea calitatii aerului si include o ventilatie puternica pentru a reduce concentratia substantelor daunatoare. Utilizatorul poate observa nivelul calitatii aerului in timp real folosind aplicatia PRANA RC.
Ventilarea in baie.
Confort, prospetime si nivelul optim de umiditate ─ cerintele de baza pentru organizarea ventilatiei in baie. Aceasta camera este cea mai afectata de umiditatea excesiva si, ca urmare, apare foarte frecvent – igrasia si mucegaiul.
Pentru un microclimat armonios al baii, este important sa se asigure doua conditii:
- schimb de aer suficient
- eliminarea excesului de umiditate
De obicei, pentru aceste incaperi sunt folosite ventilatoarele de extractie. In acest caz, aerul proaspat intra in baie prin deschiderea usii si geamului. O astfel de ventilatie este slab controlata si depinde de o serie de factori (temperatura aerului, presiunea, conditiile meteorologice, anotimpul). Cu toate acestea, exista o modalitate de automatizare a ventilatiei ─ sisteme de admisie si evacuare. Recuperatoarele PRANA PREMIUM cu senzori de umiditate a aerului inregistreaza in fiecare secunda starea aerului. In modul „AUTO”, sistemul este ghidat de indicatori ai nivelului de umiditate a aerului si, daca este necesar, schimba modul de functionare al recuperatorului atunci cand nivelul de umidiate este ridicat. Umiditatea este evacuata intr-o stare dispersata, restul este indepartat printr-un canal special de condens.
O problema comuna caracteristica bailor – igrasia si mucegaiul pe pereti si tavan, care rezulta din lipsa fluxului de aer. Pentru a preveni acest fenomen negativ, este necesar sa se asigure un schimb de aer suficient. Mucegaiul existent poate fi indepartat numai mecanic.
Unul dintre avantajele recuperatoarelor PRANA este capacitatea de a controla separat admisia si evacuarea . Pentru baie, expertii recomanda sa setati evacuarea cu o treapta mai mare fata de admisie. In acest fel, mirosurile neplacute si umiditatea excesiva sunt indepartate rapid din camera.
Ventilarea in dormitor
Te trezesti obosit, apatic, cu dureri de cap – acestea sunt semne frecvente cauzate de lipsa de oxigen din incapere. Ne petrecem o treime din viata in somn. De aceea trebuie sa avem un somn de calitate. Starea ta de spirit pentru toata ziua depinde de calitatea somnului. Prin urmare, este important sa mentii un nivel optim de calitate a aerului in dormitor.
Ventilarea naturala prin deschiderea geamului, are un efect temporar. Deja la 10 minute de la inchiderea ferestrei, nivelul de CO2 din aer creste rapid. Recuperatoarele PRANA PREMIUM PLUS cu senzori de calitate a aerului (VOC) si dioxid de carbon monitorizeaza in timp care este starea aerului interior. Recuperatorul nu necesita o interventie constanta a utilizatorului. In modul „AUTO”, sistemul functioneaza autonom , concentrandu-se pe informatiile de la senzori.
Prin ferestrele deschise, casa pierde peste 30% din caldura in perioada iernii iar vara geamurile deschise cresc cu pana la 70% valoarea facturilor de energie electrica pentru aer conditionat. Ventilarea mecanica cu recuperare de caldura economiseste pana la 96% din resursele de caldura ale spatiilor. Recuperatoarele PRANA functioneaza 24/7 si nu necesita niciun cost de intretinere.
Recuperatorul poate fi controlat din aplicatia pentru smartphone PRANA RC (sunt acceptate atat versiunile iOS cat si Android). Pentru un confort sporit al utilizatorilor,inginerii PRANA au creat un timer care va pune sistemul in modul minim la momentul potrivit.
Ventilarea in camera copilului
Aerul proaspat este cheia dezvoltarii armonioase a copiilor. Medicii recomanda plimbarile in aer liber si aerisirea regulata a casei. Un organism mic este extrem de sensibil la modificarile microclimatului unei incaperi: temperatura, umiditate, nivel de dioxid de carbon si oxigen. Ai observat probabil ca starea de spirit a copilului se modifica daca se joaca cateva ore intr-un spatiu inchis, fara aerisire. De asemenea activitatea lui scade, concentratia si atentia sunt pierdute. Pe de alta parte, un geam deschis in permanenta provoaca alte riscuri precum raceala sau alte afectiuni ale sistemului respirator.
Solutia optima este schimbul de aer controlat folosind ventilatie mecanica. Sisteme de ventilatie cu dublu flux – cea mai eficienta solutie, care nu numai ca asigura un debit de aer de inalta calitate, dar si economiseste energia. Recuperatoarele PRANA cu schimbator de caldura din cupru cu proprietatile sale antibacteriene – este un echipament fiabil, care armonizeaza microclimatul si protejeaza copii de bacterii si alergeni.
Copiii adesea sunt predispusi la alergii. Primavara, plimbarile in natura dar si geamurile deschise, reprezinta o amenintare in special pentru cei cu tendinta la alergii si astm. De aceea Recuperatoarele PRANA sunt echipate optional cu filtre fine de aer care opresc praful, polenul si sporii plantelor. Copilul trebuie sa respire aer curat, indiferent de vremea din afara!
Proiectarea sistemelor de ventilatie
Indiferent de ventilatia pe care o alegeti, va recomand sa apeleti la un specialist in ventilatie care va va oferi sfaturi si recomandari de proiectare in functie de necesarul de aer al incaperilor si va vor ajuta la alegerea tipului de echipament corespunzator nevoii dumneavoastra.