VENTILAȚIA ÎN GRĂDINIȚE

VENTILAȚIA ÎN GRĂDINIȚE

1. Riscurile la care ne supunem copiii în cazul lipsei de ventilație din gradiniță
2. În majoritatea grădinițelor nu există ventilație mecanică
3. Aerul proaspăt în grădiniță nu este un lux, ci o necesitate vitală
4. Cum să dimensionați ventilația în grădiniță?
5. Ventilația cu recuperare de căldură pentru grădiniță

Copiii sunt mai sensibili la stimulii externi și reacționează mai acut la orice condiții inconfortabile. Un microclimat sănătos în grădiniță trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru orice grădiniță.

Riscurile la care ne supunem copiii în cazul lipsei de ventilație din grădiniță.
Nivelul de ventilație din grădinițe este departe de normalitate – de obicei cifra este de cinci ori mai mică decât este necesar. Pentru a rezolva oarecum situația, în grădinițe se deschid geamurile și, în consecință, se pierde căldura prețioasă, risipind banii cheltuiți pentru încălzirea camerei. Acesta este motivul pentru care auditorii energetici consideră că lipsa de ventilație este cel mai mare dezavantaj al grădinițelor. Din acest motiv, se formează condens pe geamuri și apare mucegaiul pe pereți. La rândul său, acesta duce la distrugerea clădirii și deteriorarea sănătății copiilor.


– Din cauza lipsei aerului proaspăt, copiii se îmbolnăvesc mai frecvent și se acutizează manifestările alergice cronice.
– Fără ventilația încăperii, virusurile circulă și se înmulțesc în încăpere, fapt care facilitează răspândirea bolilor de la un copil la altul.
– În încăpere, nivelul de oxigen scade treptat, ceea ce slăbește, de asemenea, organismul și imunitatea copilului care se vulnerabilizează la contactul cu virusurile.
– Geamurile deschise (ca o alternativă la lipsa ventilației) formează curenți, care sunt periculoși pentru sănătatea copiilor. În încăperile care nu sunt ventilate, la copii se observă o dezvoltare lentă, letargie și apatie. De asemenea, poate să apară sindromul de oboseala cronică.

Aerul proaspăt în grădiniță nu este un lux, ci o necesitate vitala
În cele mai multe grădinițe nu există un sistem de ventilație mecanică

Potrivit normativelor privind executarea și instalația sistemelor de ventilație și climatizare, I5-din 2010 necesarul minim de aer proaspăt în creșe și grădinițe trebuie să fie de 18m³/oră per persoană. Din păcate însă realitatea este foarte departe de acest minim.
În majoritatea grădinițelor există doar ventilație naturală, adică aerul trece prin crăpăturile ferestrelor, ușilor și acoperișului. În ultima vreme tot mai multe grădinițe au montat geamuri termopan, care etanșează perfect și elimină efectul de ventilație naturală. Singura soluție rămasă este deschiderea geamurilor, însă există pericolul ca copiii să răcească din cauza curenților de aer. Tocmai de aceea, singura soluție viabilă pentru ventilarea grădinițelor rămâne un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Deoarece în instituțiile de învățământ preșcolar de obicei, într-o singură cameră se afla un număr mare de persoane, exista o nevoie mare de aer proaspăt. Ventilația naturală cu ajutorul geamurilor și ușilor deschise nu este suficientă și nici eficientă.
Ventilația mecanică cu recuperare de căldură poate să aducă o cantitate de aer mare chiar și în încăperi mici fără să piardă căldura aerului din încăpere, oferind astfel un confort sporit și mai multă energie copilașilor.

Cum sa dimensionați ventilația în grădiniță?
1. În primul rând trebuie să luați în considerare care este destinația camerelor: dormitoare, săli de joaca, săli de mese, săli de dans, băi. Adică, este important să întelegem cât timp petrec copiii în acele camere și ce fel de activități practică acolo.
2. Volumul schimbului de aer pe oră în grădinițe se calculează în funcție de volumul încăperilor. Se ține seama de necesarul minim de aer proaspăt prevăzut în normative privind executarea și instalația sistemelor de ventilație și climatizare.
S*h*k = m³/ora
Unde: S- suprafața, h-înălțimea, k – coeficientul schimburilor de aer

De exemplu, dacă sala pentru joacă are o suprafață de 50 m² și o înălțime de 3 m, atunci este nevoie de 225 m³ de aer proaspăt pe oră.
3. Este interzisă tranzitarea conductelor de aer prin dormitoare și camere de joacă.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură pentru grădiniță.
Funcția sistemului de ventilație din grădiniță este aceea de a înlocui aerul viciat (și contaminat cu virusuri și bacterii) cu aer proaspăt și curat de afară, într-o manieră eficientă și în timp util. Există ventilație mecanică de extracție, care funcționează doar dacă există geamuri sau uși deschise. Această soluție afectează însă costurile de încălzire ale încăperilor fiindcă nu se recuperează căldura.
Varianta mult mai eficientă este instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Calitatea schimbătorului de căldură este foarte importantă fiindcă de ea depinde randamentul recuperării de căldură. Cel mai bine este dacă schimbătorul de căldură în plăci este fabricat din cupru, fiindcă cuprul este un antiseptic natural, nu se dezvoltă pe el bacterii și microbi, nu ruginește, și este un excelent conductor termic.
Experții în ventilație recomandă instalarea recuperatoarelor ca fiind cea mai eficientă soluție de ventilație din punct de vedere energetic.

ALEGE AICI RECUPERATORUL POTRIVIT PENTRU GRĂDINIȚA TA!

DE CE SĂ NE ALEGEȚI PE NOI:

Servicii complete – proiectare, producere pe dimensiunea peretelui, montaj,

Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic

TRANSPORT GRATUIT ORIUNDE IN ROMÂNIA ÎN 24 DE ORE

Cel mai bun raport calitate-preț din România

Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție

Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale

Peste 16 ani de cercetări și experiența în ventilație

Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.