Ventilatoare pentru tubulatură

Ventilatoare pentru tubulatura reprezinta un element de baza intr-un sistem de ventilatie ce ajuta la circulatia aerului in canalul de ventilatie.c

Ce sunt ventilatoroarele de tubulatura?

De ce ai nevoie atunci cand vrei sa ventilezi incaperea? Este evident ca intro incapere ai nevoie de aer proaspat. Cu ajutorul unui ventilator aerul proaspat este adus in incapere sau aerul viciat este scos din incapere cu ajutorul unui ventilator care se monteaza pe tubulatura.

Avantajele acestui ventilator sunt urmatoarele:

  • Montaj universal- ventilatorul de tubulatura se poate monta in orice incapere: case rezidentiale, cladiri industriale si comerciale. In afara de aceasta se poate ascunde in spatele unui tavan fals.
  • Simplu de montat: pentru montarea acestui ventilator nu este necesara neaparat implicarea unui specialist.
  • Silentios: in general nivelul de zgomot este intre 30-40 dB
  • Usor de intretinut: este suficient curatarea acestuia odata pe an  
  • Continuitate:poate functiona continui in modul selectat
  • Siguranta: modelele noi dispun de protectia motorului la supraincalzire de accea riscul de a se strica este foarte mic

Ventilatoarele de tubulatura poate fi gestionat manual sau automat depinde de modelul ales. Daca ai nevoie de un ventilator de extractie pentru baie, se poate conecta la intrerupator si va functiona doar atunci cand aprinzi lumina.

Principiul de functionare al ventilatorului

Mai intai de toate sa vedem din ce este compus un ventilator:

  • Corpul propriu zis al ventilatorului– adesea acesta este fabricat din otel zincat ceea ce ii confera o mai mare rezistenta, iar in scopul izolatiei fonice peretii ventilatorului sunt fabricate din mai multe straturi din plastic
  • Rotorul acesta este responsabil de performata dispozitivului
  • Motoruldatorita caruia functioneaza rotorul
  • Lamelele in timpul functionarii acestea se rotesc si directioneaza debitul de aer in directia necesara
  • Grile care se monteaza pe pereti si care indeplinesc rolul de protectia patrunderii obiectelor straine in tubulatura
  • Protectia termica permite aparatului sa functioneze la diferente de temperature

La unele ventilatoare de extractie sunt montate clapete antiretur, care impiedica aerul evacuate sa se intoarca de afara in canalul de ventilatie. In cazul in care ventilatorul nu are clapeta antiretur, aerul intra de afara in interior datorita diferentelor de presiune.

Exista trei tipuri de clapete antiretur:

  • Pasiv– se inchide numai sub actiunea gravitatiei.Eficacitatea acesteia este destul de scazuta de aceea acest model nu este atat de folosit.
  • Activ atunci cand aceasta este controlata electric, ventilatorul dispune de un sensor de lumina datorita caruia clapeta se deschide.
  • Individual– aceasta se inchide atunci cand ventilatorul nu functioneaza. Este folosit de obicei in baie sau bucatarie.

Prin urmare principiul de functionare este urmatorul:

  1. Rotorul creaza o presiune redusa
  2. Din cauza presiunii create aerul este atras in canalul de tubulatura
  3. Din cauza aerului care este evacuat lamelele rotului isi maresc viteza
  4. Sub presiune aerul este directionat spre iesirea in exterior al tubulaturii
  5. Pentru a evita supraincalzirea motorului termocontactele sunt foarte bine izolate.

Clasificarea ventilatoarelor

Ventilatoarele se clasifica in functie de cateva criterii

In functie de destinatia acestora:

  • De extractie– cu ajutorul acestora aerul viciat si umed este extras din incapere
  • De admisie-acestea ajuta la admisia aerului in incapere
  • Ventilatoare reversibile care pot schimba directia lamelelor permitand astfel admisia si evacuarea aerului in acelasi timp.

In functie de forma ventilatoarelor:

  • Cu sectiune circular– acestea se pot monta pe o conducta flexibila si prezinta un avantaj in proiectarea unui sistem de ventilatie
  • Cu sectiune dreptunghiulara– pentru canale dreptunghiulare
  • Cu sectiune patrata– modele folosite mai rar din cauza dimensiunii prea mare si incomoditatii de montare.

In functie de contructia acestora:

  • Ventilator axial a carei forma este cilindrica, in acest caz lamelele sunt sunt montate pe axa motorului de-a lungul caruia se deplaseaza aerul. Acest tip de ventilatoare sunt foarte silentioase. Nu sunt foarte puternice dar sunt suficiente pentru ventilarea unor incaperi de marimi mai mici, de aceea se folosesc in cladiri rezidentiale.
ventilator axial
  •  Ventilator radial spre deosebire de cel axial, aerul nu se misca de lungul axei motorului electric. Cand rotorul se roteste aerul se deplaseaza la periferia rotii in directia radial si este respind sub influenta fortei centrigale.Directia aerului depinde de unghiul de inclinare al lamelelor de pe rotor. Lamelel pot fi indreptate fie spre interior fie spre exterior, cert este ca in al doilea caz puterea acestuia este redusa si in acelasi timp nivelul de zgomot si consumul de   energie este mai mic. Ventilatoarele radiale sunt niste modele compacte lucru ce le permite sa fie montate in orice tip de canal.
ventilator radial
  •  Ventilatoare diagonale acestea combină tehnologia modelelor axiale și radiale. Fluxul de aer se deplasează de-a lungul axei apoi iși schimbă direcția ca la cel radial. Datorită acestei combinații de direcții, ventilatoarele diagonale sunt modele compacte, silențioase și foarte eficiente.
ventilator diagonal tubulatura
  • Ventilatoare centrifugale. Aceste modele sunt destul de noi pe piață. Datorita forței centrifugale acestea au o putere de funcționare foarte mare, sunt compacte  și relativ silențioase.

Cele mai populare ventilatoare pentru tubulatură sunt cele silențioase care nu trebuie să depășească 55dB, acestă fiind limita de zgomot acceptată. Funcționarea silențioasă a ventilatorului se realizează dacă: fabricantul încorporează garnituri și rulmenți cu precizie ridicată în proiectarea dispozitivului, datorită căruia motorul nu mai vibrează și, de asemenea, pune în funcțiune lamele necesare și calculează unghiul de înclinare pentru a preveni vibrația fluxului de aer.

In functie de destinatie:

Rezidentiale: se folosesc in case si cladiri rezidentiale. Capacitatea de functionare a acestora este suficienta pentru incaperi de mici dimensiuni.

Industriale: aceste modele au capacitate de functionare mare de aceea si nivelul de gmotot este mai mare fata de cele rezidentiale.

Pentru a reduce și mai mult nivelul de zgomot se poate folosi o izolație suplimentară și un amortizor de zgomot.

Cum alegi un ventilator pentru tubulatura

Atunci când vrei să cumperi un ventilator pentru tubulatură trebuie să atragi atenția la următoarele caracteristici tehnice:

  • Model. Alege un model corespunzător formei, dimensiunilor și nevoii tale.
  • Performanța, adică volumul de aer care trece prin ventilator într-o anumită perioadă de timp.
  • Nivelul de zgomot, pentru un confort sporit alege unul cu nivel de zgomot scazut.
  • Viteza de circulație a aerului. Aceasta este considerată optimă dacă este de 11-14 m/s. Dacă depășește aceste valori, nivelul de zgomot va crește.
  • Funcții suplimentare. Dacă este important să poți seta timpul de funcționare sau sa ai clapetă antiretur si chiar senzor de umiditate, trebuie să atrage atenția și la acești parametri.
  • Gradul de protectie impotriva prafului si umezelii. Carcasa impermeabila este deosebit de importanta pentru baie si bucatarie.

Atentie! Un mediu umed poate cauza un scurtcircuit.

Cat costa un ventilator

Pretul ventilatoarelor depinde de puterea acestora, de functiile suplimentare pe care le are, calitatea materialelor din care este confectionat etc.

Asadar, pretul celui mai simplu ventilator porneste de la 100 RON, insa acesta creste odata cu complexitatea si puterea ventilatoarelor si ajunge pana la 600 RON. Mai multe oferte de preturi gasesti aici.

Montajul ventilatoarelor pe tubulatura

Este recomandat ca ventilatoarele industriale de mari dimensiuni sa fie montate de specialisti si atunci cand casa este in constructie ca sa nu fie nevoie de reparatii ulterioare ce presupune alte costuri.

Mai intai de toate se alege un ventilator in functie de diametrul tubulaturii, aceste variaza de la 90 la 300 mm. Se alege locul unde acesta va fi montat. Cel mai bine ar fi ca acesta sa fie instalat in partea de sus, deoarece aerul umed si cald tinde sa se ridice in sus.

Dupa montajul ventilatorului acesta trebuie conectat la reteaua electrica. Pentru o protectie mai mare cablurile electrice se ascund sub o cutie metalica iar in cladirile rezidentiale sub o cutie de organizare cabluri sau sub primul glet.

Asadar, alegeti un ventilator conform nevoii tale si apeleaza la un specialist pentru un montaj corect si functionalitate corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

FOLOSEȘTE CODUL LA CHECKOUT

LEVOIT5

BENEFICIEZI DE

5% EXTRAREDUCERE

LA PURIFICATOARE ȘI UMIDIFICATOARE

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!