Calitatea aerului din interior

Calitatea aerului din interior se referă la calitatea aerului dintr-o casă, școală, birou sau alt mediu de clădire. Impactul potențial al calității aerului din interior asupra sănătății umane la nivel național poate fi demn de remarcat din mai multe motive.

Importanța calității aerului din interior

În urma perioadei pandemice, a fost făcut un studiu care arată că oamenii, în medie, petrec aproximativ 90% din timp în interior, unde concentrațiile unor poluanți sunt adesea de 2 până la 5 ori mai mari decât concentrațiile tipice în aer liber.

Persoanele care sunt adesea cele mai susceptibile la efectele adverse ale poluării (de exemplu, cei foarte tineri, seniorii, persoanele cu boli cardiovasculare sau respiratorii) tind să petreacă și mai mult timp în interior.

Concentrațiile în interior ale unor poluanți au crescut în ultimele decenii datorită unor factori precum construcția clădirilor eficiente din punct de vedere energetic (atunci când nu dispune de ventilație mecanică suficientă pentru a asigura un schimb adecvat de aer) și utilizarea sporită a materialelor sintetice de construcție, mobilier, produse de îngrijire personală, pesticide și produse de curățare casnice.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Poluanții tipici care ridică riscuri

Majoritatea poluanților care afectează calitatea aerului din interior provin din surse din interiorul clădirilor, deși unii pot proveni și din exterior.

  • Produse secundare ale arderii, cum ar fi monoxidul de carbon, particulele și fumul de tutun din mediu;
  • Substanțe de origine naturală, cum ar fi radonul, părul de animale de companie și mucegaiul;
  • Agenți biologici precum mucegaiurile;
  • Pesticide, plumb și azbest;
  • Ozon (de la unele filtre de aer);
  • Diferiți compuși organici volatili dintr-o varietate de produse și materiale.

Surse de poluare care provin din interiorul locuinței

Sursele de ardere din interior, inclusiv tutunul, lemnul și cărbunele, aparatele de încălzire și de gătit și șemineele, pot elibera produse secundare dăunătoare ale arderii, cum ar fi monoxidul de carbon și particulele direct în mediul interior.

Materialele de curățare, vopselele, insecticidele și alte produse utilizate în mod obișnuit introduc multe substanțe chimice diferite, inclusiv compuși organici volatili, direct în aerul interior.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Materialele de construcție sunt, de asemenea, surse potențiale, fie prin materiale degradante (de exemplu, fibre de azbest eliberate de izolarea clădirii) sau din materiale noi (de exemplu, degajarea chimică a produselor din lemn presat). Alte substanțe din aerul din interior sunt de origine naturală, cum ar fi radonul, mucegaiul și părul de animale de companie.

Surse de poluare care provin din exteriorul locuinței

Surse exterioare poluante sunt poluanții din aerul exterior care pot pătrunde în clădiri prin uși deschise, ferestre deschise, sisteme de ventilație și fisuri în structuri. Unii poluanți vin în interior prin fundațiile clădirilor. De exemplu, radonul se formează în pământ pe măsură ce uraniul care se găsește în mod natural în roci și sol se descompune. Radonul poate intra apoi în clădiri prin fisuri sau goluri din structuri.

Fumul dăunător din coșurile de fum poate reintra în case pentru a polua aerul din casă și din cartier. În zonele cu ape subterane sau soluri contaminate, substanțele chimice volatile pot pătrunde în clădiri prin același proces.

Substanțele chimice volatile din sursele de apă pot pătrunde și în aerul din interior atunci când ocupanții clădirii folosesc apa (de exemplu, în timpul dușului, gătitului).

În cele din urmă, atunci când oamenii intră în clădiri, pot aduce din exterior pământ și praf pe pantofi și îmbrăcăminte, împreună cu poluanții care aderă la acele particule.

Clima exterioară și condițiile meteorologice combinate cu comportamentul ocupanților pot afecta și calitatea aerului din interior. Condițiile meteorologice influențează dacă ocupanții clădirii țin ferestrele deschise sau închise și dacă aceștia operează aparate de aer condiționat, umidificatoare sau încălzitoare, toate acestea putând afecta calitatea aerului din interior. Anumite condiții climatice pot crește potențialul de umiditate interioară și de creștere a mucegaiului dacă nu sunt controlate de o ventilație adecvată sau aer condiționat.

Efectele asupra sănătății

Efectele asupra sănătății asociate cu poluanții din aerul din interior includ:

  • Iritația ochilor, a nasului și a gâtului.
  • Dureri de cap, amețeli și oboseală.
  • Boli respiratorii, boli de inimă și cancer.
Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Legătura dintre unii poluanți comuni ai aerului din interior (de exemplu, radon, poluare cu particule, monoxid de carbon, bacteria Legionella) și efectele asupra sănătății este foarte bine stabilită.

  • Radonul este un cancerigen cunoscut și este a doua cauză principală de cancer pulmonar;
  • Monoxidul de carbon este toxic, iar expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de monoxid de carbon în medii interioare poate fi letală.

Numeroși poluanți ai aerului din interior – acarienii, mucegaiul, părul de animale de companie, fumul de tutun din mediul înconjurător, alergenii de gândaci, particulele în suspensie și alții – sunt „declanșatoare a astmului”, ceea ce înseamnă că unii astmatici ar putea avea atacuri de astm după expunere.

Deși efectele negative asupra sănătății au fost atribuite unor poluanți specifici, înțelegerea științifică a unor probleme de calitate a aerului din interior continuă să evolueze.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, relația dintre calitatea aerului din interior și probleme importante care nu sunt considerate în mod tradițional ca fiind legate de sănătate, cum ar fi performanța elevilor la clasă și productivitatea în mediile profesionale.

Soluția salvatoare

Soluția salvatoare pentru creșterea și întreținerea calității aerului din casa ta este o combinație între ventilație, purificare și umidificarea aerului, asta dacă aerul din încăpere este uscat. 

Atunci când vorbim despre calitatea aerului din încăpere, categoric vorbim despre un sistem de ventilație, care are efectul unuigeam deschis, adică aduce aerul proaspăt de afară, însă îl filtrează de impurități și îl extrage pe cel viciat din interior. Sistemelul de ventilație cu recuperare de căldură Prana este un aparat care face acest lucru în același timp, iar costul este o simplă carotă în grosimea peretelui.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Pentru casele care se construiesc, specialiștii recomandă ventilția centralizată, asta deoarece tubulatura poate fi mascată de tavanul fals, iar extracția este făcută din toate încăperile casei. Pentru această situație, specialiștii noștri vă recomandă Recuperatorul de căldură centralizat Ensy.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

În cazul în care momentan nu este o variantă pentru tine sistemul de ventilație din cauza bugetului (cu toate că aerul pe care îl respirăm este vital să fie proaspăt), avem o soluție temporară care te poate ajuta și care lucrează de minune împreună cu sistemul de ventilație, pentru atunci când îl vei achiziționa. Este vorba despre un purificator de aer care curăță aerul din interiorul unei încăperi de impuritățile din componența aerului, mirosurile neplăcute și puful animăluțelor de companie. Purificatorul de aer de la Levoit vine în modele diferite, dimensiuni și forme diferite pentru a-ți satisface  cu exactitate nevoia.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Atunci când vorbim despre o casă nou construită, renovată sau izolată, vorbim despre o cantitate însemnată de apă, care provine de la lavabilă, vopseluri, decorativă și alte materiale care au în compoziție o cantitate însemnată de apă. În acest caz umiditatea din casa ta este crescută, iar sistemul de ventilație este soluția pentru a scăpa de excesul de umiditate și pentru a te putea bucura de aerul curat și proaspăt. Dacă însă nu ești în acestă situație, iar aerul din casa ta este uscat, te trezești cu senzația de gât și nas uscat, atunci nivelul de umiditate este scăzut și ai nevoie de un umidificator. Umidificatoarele de aer Levoit sunt diferite, cu capacitatea rezervorului diferită în funcție de suprafața încăperii în care dorești să crești nivelul de umiditate, cu funcții diferite și cu posibilitatea de a alege un model SMART, pe care să îl controlezi din aplicația mobilă.

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Un domeniu de cercetare care evoluează este proiectarea, construcția, operarea și întreținerea „clădirii ecologice”, care realizează eficiența energetică și îmbunătățește calitatea aerului din interior. Aceste cădiri ecologice sau case pasive sunt construcții care au la bază aceste dotări astfel încât aerul din interior să fie de calitate superioară, fără a risipi căldura.

De ce să ne alegeți pe noi?

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Cel mai bun raport calitate-preț din România

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Transport oriunde în România în 48 ore

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație

Calitatea Aerului - Calitatea aerului din interior

Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite

Articolul anterior

Aerul din locuința ta este mult mai toxic decât cel de afară. Află de ce!

Articolul următor

De sărbători ai nevoie de ventilație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
sau

Creare cont

Datele dvs. personale vor fi folosite pentru a vă procesa comanda și în alte scopuri descrise în politica de confidențialitate.

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!