Cum alegem ventilatorul de baie?

Nivel de umiditate crescut in baie este o problema cu care ne confruntam zilnic. Pentru a avea un aer curat si proaspat in incapere trebuie sa asiguram o buna ventilatie. Oamenii apeleaza la diverse solutii de la deschiserea geamului sau a usii pana la folosirea unui dezumidificator.

Dar haideti sa gasim cea mai simpla si eficienta solutie.

La baza unei ventilatii de calitate a unei bai, bucatarii sau alte spatii uzuale sta un ventilator de extractie. Intrebarea este ,,Cum aleg un ventilator?,, sau ,,Care este cel mai potrivit ventilator?,,

In primul rand v-om deslusi acest ,,mistes,, din punct de vedere tehnic mai ales ca nu este dificil. Trebuie sa incepem prin a calcula ce suprafata are incaperea pe care dorim sa o ventilam. Acest lucru fiind necesar pentru a alege un ventilator cu capacitatea de ventilare corespunzatoare. Un alt aspect este lungimea canalelor care vor fi conectate la ventilator, adica sa tineti cont de presiunea ventilatorului. Prin presiunea creata ,ventilatoarele se impart in trei mari categorii:

a)ventilatoare cu presiune pana la 100 Pa, care se monteaza cu sau fara tubulatura cu o lungime de cel mult 2-4 m.

Exemple de ventilatoare pentru perete si tubulatura: EURO, AURA, SLIM ,PARUS, etc.

b) ventilatoare cu presiune intre 100 si 400 Pa: CYCLONE ,TORNADO

c) ventilatoare a caror presiune depaseste 400 Pa.

ATENTIE!

  • Dacă ventilatorul nu este ales corect din punct de vedere al performanței, atunci rezultatul nu va fi cel așteptat, deoarece ventilatorul nu va face față cantității de umiditate.
  • Dacă ventilatorul nu este ales corect din punct de vedere al presiunii , acesta nu va avea puterea să extragă aerul și atunci performanta va fi egală cu zero.

De aceea pentru a alege ventilatorul corespunzător nevoilor dumneavoatră trebuie să analizați foarte bine:

  • caracteristicile tehnice
  • dimensiunile
  • consumul de energie
  • nivelul de zgomot

Pe lânga caracteristicele de bază, ventilatoarele au numeroase funcții adiționale:

Clapetă antiretur. Împiedica pătrunderea mirosurilor și umidității  din conducta de ventilație dar și a vântului, prafului și insectelor din exterior. Atunci când ventilatorul funcționează, clapeta se deschide ca să permită evacuare aerului extras din încăpere, când ventilatorul se oprește, acestea se închid asigurând un blocaj pentru curenții de aer, praf , insecte și alte corpuri străine să pătrundă în ventilator.

Senzor de umiditate. Controlează și reglează timpul de funcționare al ventilatorului și umiditatea din încăpere. Ventilatorul va începe să funcționeze atunci când nivelul de umiditate va trece de nivelul setat de dumneavoastră. Odată ce umiditatea va reveni la nivelul normal ,ventilatorul va funcționa încă 1 minut și apoi se va opri. Nivelul de umiditate se poate seta de la 60 la 100 %.  Astfel poziția din stânga corespunde unui nivel de umiditate de 60-64% iar cea din dreapta pentru 100%

Fotocelula. Microprocesor de control al ventilatorului cu ajutorul unei fotocelule. Activarea/ dezactivarea ventilatorului se face în funcție de nivelul de iluminare. Dispune de două module de funcționare:

Standard-Ventilatorul funcționează atât timp cât lumina este aprinsă. Odată ce aceasta se va opri, ventilatorul  își va continua activitatea într-un interval de timp (de la 15 secunde la 45 de secunde) care se setează cu ajutorul regulatorului de timp de pe placa de utilizare.

Comfort– Ventilatorul nu va reacționa la perioada scurtă de iluminare a încăperii( pana la 90 secunde). Însă dacă lumina va fi aprinsă mai mult timp, ventilatorul va începe să funționeze după ce aceasta va fi oprită, și va continua într-un interval de la 15 secunde la 45 secunde care se setează de pe placa de utilizare. Dacă se aprinde lumina în timp ce ventilatorul funcționează, acesta se va opri și îți va relua activitatea după ce lumina se va stinge, continuând de la timpul la care a ramas ulterior.

Timer-care vă ajută la setarea timpului de funtionare de la 15 sec la 45 sec. Se deosebesc doua moduri de functionare

Standard-Ventilatorul conectat la intrerupatorul de lumina.

  • Acesta incepe   sa functioneze atunci cand se aprinde lumina si se opreste cand se stinge lumina.
  • Ventilator conectat la alta sursa de energie electrica. Acesta se porneste manual si se opreste  dupa perioada de timp care a fost   setata initial

Comfort – in acest mod ventilatorul functioneaza doar la oprirea energiei electrice.

  • Daca lumina este aprinsa mai mult de 90 de secunde, atunci dupa ce o ve-ti opri, ventilatorul va porni automat si va functiona atat timp cat a fost setat initial.
  • Daca porniti lumina atunci cand ventilatorul functioneaza, acesta se va opri si va continua sa functioneze dupa ce opriti lumina, atat timp cat i-a mai ramas
  • Daca aprindeti lumina pe o perioada foarte scurta, in timp ce ventilatorul functioneaza, acesta nu-si va intrerupe activitatea.

Design- Diversitate in culori. Acestea v-or adauga un plus de originalitate dar si un accent luminos pentru incapere.

Pe baza noilor tendințe în design, a ritmului de dezvoltare al industriei si a dorințelor clienților, producătorii au dezvoltat foarte mult designul și varietatea de culori ale ventilatoarelor. De altfel, astăzi puteți vedea pe piață numeroare modele și culori. Așadar, pentru bucătărie, baie sau altă încăpere puteți alege culoarea potrivită designului încăperii, mai mult de atât, conferă o notă elegantă.

Funcții integrate în sistemul de funcționare:

Motor protejat la supraîncălzire. Oferă o siguranță sporită de utilizare.

Motor pe rulmenți (asigură până la 40000 ore de funcționare).

Cu șnur de pornire/ oprire. Proiectat pentru pornirea/ oprirea mecanică a ventilatorului.

Indicator de funcționare. Un led care stă aprins pe toată perioada de funcționare a ventilatorului.

Plasa antiinsecte. Împiedică intrarea muștelor și insectelor în încăpere.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă gradul de protecție al produsului într-un mediu cu nivel înalt de umiditate.

IP25– Una dintre cele mai importante cerințe pentru ventilator, în special pentru camerele cu umiditate ridicată, este protecția împotriva pătrunderii umidității în dispozitiv. Apa care pătrunde în componentele electrice ale ventilatorului neprotejat (ca orice aparat electric) poate cauza un scurtcircuit și consecințe semnificative. Pentru siguranța unei persoane care se află într-o încăpere cu umiditate ridicată, se produc ventilatoare cu motoare de joasă tensiune instalate – 12 V.

Să definim termenul «gradul de protecție» se înțelege blocarea accesului unui element periculos pentru sursa de energie electrică, dar și penetrări mecanice cu obiecte solide( din exterior) și lichide( din interior).

În principiu, am enumerat toate criteriile pentru selectarea ventilatoarelor de baie, alegerea unui ventilator nu va fi atât de grea.

Acum dumneavoastră decideți ce fel de ventilator și ce funcții adiționale va interesează. Alegeți produsul care vă v-a ajuta să rezolvați problema cu nivelul ridicat de umiditate, sau care să vă facă o ventilație eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!