Cum scapi de aerul uscat din casa?

Senzatia de aer uscat din casa  a devenit o problema mai ales acum, in perioada rece a anului. Caldura degajata de calorifere usuca aerul din casa, respiri mai greu, pielea se deshidrateaza.  Corpul uman contine Apa in proportie de 60 % si este importand sa mentinem aceasta cantitate. De aceea este nevoie sa te hidratezi si sa traiesti intr-un mediu cu o umiditate potrivita (specialistii recomanda intre 30 si 60 %).

Nivelul de umiditate joaca un rol important atat pentru sanatatea ta cat si pentru confortul din locuinta. Cel mai mare discomfort se simte in lunile cu temperaturi ridicate, din cauza ca nu se elibereaza suficienti vapori de apa, fapt ce duce la scaderea umiditatii, fie se elibereaza prea multi- ce cresc nivelul de umiditate.

Asta nu inseamna ca umiditatea este intotdeauna un factor daunator, ba din contra, un aer prea uscat poate cauza probleme de sanatate, mai ales in timpul iernii cand sistemul imunitar este mai slabit. Astfel, racesti mai usor si esti mai expus virusurilor si bacteriilor.

De aceea mentinerea unui nivel de umiditate optim in casa, loc unde petrecem aproximativ 90 % din timp, este extrem de important pentru a ne mentine sanatosi.

Cum iti dai seama ce nivel de umiditate ai in casa?

Pentru acest lucru exista un aparat care se numeste higrometru. Modelele mai noi de umidificatoare si termometre sunt dotate si cu higrometru insa se gasesc pe piata si separat.

Probabil te gandesti ca nivelul de umiditate recomandat intr-o incapere nu este cea mai mare prioritate si se poate incalca, insa trebuie sa cunosti cat de periculos este un aer uscat in incapere.   In primul rand iti afecteaza pielea, apoi devine un discomfort pentru ochi si mucosae. Iti afecteaza casa deoarece poate aparea igrasia si mucegaiul

De ce se intampla acest lucru?

Daca in incapere aerul este unul uscat, corpul tau nu va primi umiditatea din atmosfera si va lua din cantitatea de apa al organismului. De aici incepe deshidratarea. Daca stai o perioada indelungata intr-o incapere cu aer uscat ceea ce nu recomandam, organismul va incepe sa transmita efectele negativele: atentia si concentrarea sunt afectate, creste nivelul de oboseala si bineinteles scade foarte mult imunitatea corpului. Aerul uscat este foarte daunator atat pentru adulti cat si pentru copii.

Cum actioneaza aerul uscat asupra ochilor? 

Cel mai probabil persoanele cu lentile simt imediat un discomfort la nivelul ochilor. Acestia devin iritati si rosii. Intr-un microclimat normal lacrima mentine corneea curata si neteda, iar daca acest microclimat devine uscat protectia naturala a ochilor impotriva microparticulelor straine scade, astfel vederea se ingreuneaza dezvoltand asa numitul sindrom de ochi uscat.Se poate ameliora acest deranj doar pentru moment prin aplicarea unor pansamente umede din musetel, insa trebuie solutionata problema cu aerul uscat.

Cum actioneaza aerul uscat asupra sistemului respirator?

Aerul uscat are un effect negative asupra mucoaselor sistemului respirator, acesta reduce capacitatea organismului de a te proteja de raceli sau alte afectiuni respitarorii.Daca sa intamplat sa simti mucoaza nazala uscata, poate au fost provocate sangerari nazale sau te confrunti cu o rinita alergica sa stii ca toate acestea pot fi provocate de aerul uscat in incapere. Actionand pe termen lung acesa poate duce la astm bronsic.

Actiunea aerului uscat asupra pielii.

Pielea reprezinta cel mai mare organ al organismului. Acesta este scutul de protectie impotriva diferitor factori externi, de aceea trebuie intretinut si protejat cu foarte multa atentie. Asadar, aerul uscat deshidrateaza pielea, se provoaca iritari- respectiv fisuri mici in special pe maini. Expunerea constanta intr-un mediu uscat duce la cresterea sensibilitatii pielii si  imbatrinire premature.

Cum scapam de aerul uscat din incapere?

Ai depistat aerul uscat in casa, acum te gandesti ce metoda sa folosesti ca sa normalizeze nivelul de umiditate. Ce faci? Te gandesti la cele mai simple metode de normalizare al nivelului de umiditate.

Calitatea Aerului - Cum scapi de aerul uscat din casa?

  1. Un prosop umed pe calorifer sau pe alta suprafata, care va satura treptat aerul din incapere. Parca prea mult timp consumat cu acest proces.
  2. Plante si flori. O metoda placuta si foarte frumoasa pentru casa ta, care te ajuta sa o alimentezi cu o cantitate de oxigen. Insa trebuie sa ai grija de aceste plante si sa nu uiti ca si ele au nevoie de apa.
  3. Sa folosesti cateva vase cu apa.
  4. Sau un acvariu cu pesti, a caror grija trebuie sa o porti.

Pana aici, aparent simplu insa ai nevoie de ceva timp pentru pregatire si intretinere, bineinteles un alt timp pentru aerisire, pentru ca ai nevoie si de aer proaspat.

Alte variante ar fi:

5. Un dezumidificator. Este o solutie de moment, acesta nu rezolva problema.

6. Sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura. Asigura un aport de aer proaspat, elimina aerul viciat si mentine parametrii microclimatului in limitele normale. Te va ajuta sa ai o umeditate contanta fara sa pierzi timp.

Sistemul de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura odata montat, te va ajuta sa uitati de problema cu aerul uscat, umiditate crescuta sau scazuta, mentine temperatura asa cum iti doresti.   Pe langa aceste particularitati, sistemul de ventilatie cu dublu flux creşte eficienţa energetică a locuinţei obţinânduse puncte în plus la certificarea energetică. Te ajuta sa economisesti energia electrica si termica, pentru ca iarna nu mai este nevoie sa deschizi geamul atunci cand vrei sa ventilezi casa. Astfel pastrezi caldura din incapere iar vara- racoarea.

Calitatea Aerului - Cum scapi de aerul uscat din casa?

Nivelul de umiditate actioneaza direct asupra proceselor tale vitale de aceea trebuie sa ai grija sa mentii un microclimat corespunzator (umiditate, temperatura si nivelul de CO2). Daca metodele naturale pe care le-am prezentat nu te-au ajutat sau nu se potrivesc modului tau de viata atunci este momentul sa alegi un sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperator de caldura care te va ajuta sa mentii un microclimat sanatos.

Articolul anterior

Ce temperatură trebuie să fie în casă și cum să o menții?

Articolul următor

Cum scapi de condens pe geam și umiditatea din casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
sau

Creare cont

Datele dvs. personale vor fi folosite pentru a vă procesa comanda și în alte scopuri descrise în politica de confidențialitate.

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!