Problema aerului curat și ventilarea sălilor de clasă din școli este una dintre cele mai actuale probleme. Și cum să uiți de acest lucru când știi că anul școlar stă să înceapă curând.
- Stări de sufocare sau răceală?
- Senzații de sufocare: Cu ce va respira copilul dumneavoastră în timpul orelor?
- Ce soluții există pentru ventilația școlilor?
- De ce să ne alegeți pe noi
Stări de sufocare sau răceală?
Au fost situații când copii acuzau stări de slăbiciune din cauza insuficienței cauzate de aerul din clasă. Profesorii au fost nevoiți să întrerupă ora și să aerisească clasele indiferent de vremea de afara.
De mai multă vreme autoritătile au început să tragă un semn de alarmă în acest sens, deoarece cele mai multe școli sunt clădiri vechi, a căror sistem de ventilare a funcționat corect. Însă de-a lungul anilor funcționalitatea acestora a scăzut. Un alt factor care transformă practic sala de clasă într-un ,,borcan” sau o cameră sigilată sunt geamurile termopan. Are loc creșterea concentrației de dioxid de carbon din a carei cauza elevii au de suferit. Copiii devin mai puțin atenți, procesează mai greu informația, devine dificil să se concentreze asupra sarcinilor și apare așa-numitul ,,sindrom de oboseala cronică”.
Nivelul critic de dioxid de carbon pentru adulți este de 1000-1500 ppm (părți pe milion), pentru copii nivelul acesta fiind și mai mic. În mod normal nivelul CO2 în încăpere ar trebui să fie în intervalul 500-600 ppm.
Senzații de sufocare: Cu ce va respira copilul dumneavoastră în timpul orelor?
Școlile de obicei sunt situate în zonele aglomerate și zgomotoase, fapt pentru care ferestrele se țin închise în timpul orelor. În sezonul rece la fel, geamurile nu pot fi deschise din cauza curenților. Să vedem ce se întâmplă cu aerul din clase în aceste situații.
În acest grafic se poate observa cum se schimbă nivelul CO2 de-a lungul orelor ( pe o durată de 2 ore și pauză între ele).
Ce soluții există pentru ventilația școlilor?
Există sisteme de ventilație centralizate, cu o putere mare de admisie a aerului care poate furniza aer proaspăt, purificat și încălzit într-un volum de până la 1600 m3/h. Această cantitate de aer este prea mult pentru o clasă. De obicei astfel de sistem este indicat pentru întreaga clădire, și necesită instalarea conductelor prin podul clădirii. Acest lucru necesită reparații ulterioare majore: trebuie să găuriți pereții și plafoanele, necesitând astfel timp și bani, buget de care școala nu dispune.
În acest caz recomandăm o modalitate de aerisire al sălilor de clasa mult mai simplă și mai ieftină. Este vorba despre un sistem de ventilație descentralizat care trebuie instalat în fiecare sală de clasă: sistem de ventilare cu dublu flux și recuperare de căldura PRANA. Acesta oferă admisie de aer proaspăt și curat, iar elevii nu vor avea stări de sufocare, nivelul de concentrare va crește și vor fi mai activi în timpul orelor.
Notă: Să nu uităm de faptul că, instituțiile de învățământ pot accesa fonduri europene nerambursabile care sunt oferite ca și suport pentru a crește eficiența energetică al clădirii. Astfel, nivelul de confort din incintă va crește considerabil și alt aspect important pentru bugetul instituțiilor de învățămînt este ca se vor micșora cheltuielile cu răcirea si încălzirea.
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite