Dacă sunteți proprietarul unui complex de restaurante, unui bar, unei cafenele sau a unei firme de catering, atunci aceste informații sunt pentru dumneavoastră. Desigur, succesul oricărui restaurant, cafenea sau bar depinde de profesionalismul bucătarilor și a chelnerilor, dar și de atmosfera din incinta locației. Fără o ventilație calitativă, afacerea dumneavoastră nu va produce rezultatele așteptate. Indiferent cât de atractiv este restaurantul, indiferent cât de multe feluri de mâncare delicioase sunt gătite, dacă clienții vor simți un miros neplăcut la intrare, lipsă de oxigen și senzație de umiditate ridicată, îi veți pierde.
- Caracteristicile sistemelor de ventilație pentru restaurante
- Ventilație sălii de restaurant
- Ventilația bucătăriei
- Alegerea sistemului de ventilație pentru restaurant
Caracteristicile sistemelor de ventilație pentru restaurante
Ventilația restaurantelor și cafenelelor necesită o soluție tehnică complexă, deoarece principala sarcină a sistemului de ventilație în unitățile de alimentație publică și a spațiilor de divertisment este asigurarea îndepărtării eficiente a mirosurilor alimentare, a fumului de tutun, a altor mirosuri neplăcute, precum și eliminarea excesului de căldură din bucătărie și furnizarea de aer proaspăt și curat din exterior.
Sistemul de ventilație a restaurantului este împărțit în ventilația bucătăriei, adică în camera în care se pregătește mâncarea (secția fierbinte și rece) și ventilarea altor încăperi (sala de mese, sala de dans și alte săli destinate clientelei). Pentru fiecare cameră, trebuie să selectați un sistem de ventilație specific care să îndeplinească cerințele tehnice specifice sau nevoile speciale ale încăperii.
Ventilație sălii de restaurant
Nevoia de aer pentru sala de restaurant se calculează în funcție de numărul de locuri, adică capacitatea maximă a localului.
În restaurant sau cafenele se recomandă instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea sunt sisteme de ventilație care recuperează căldura aerului evacuat și îl păstrează în interior.
Aerul de afară proaspăt și încălzit intră în încăpere, în timpul iernii sau răcit în timpul verii. Acest principiu de ventilație se numește recuperare de căldură, iar schimbătorul de căldură se numește recuperator.
Cele mai eficiente sisteme moderne de ventilație descentralizată sunt recuperatoarele Prana cu schimbător de căldură din cupru care au un randament de recuperare a căldurii de până la 92%.
Recuperatoarele Prana au admisia întotdeauna cu 8-10% mai mare decât evacuarea. Aerul evacuat compensează aerul extras de ventilatoarele din băi și în bucătărie, iar cu ajutorul telecomenzii, admisia și evacuarea pot fi ajustate în funcție de necesități.
Specialiștii recomandă în sălile de restaurant instalarea și a aparatelor de aer condiționat. Recuperatoarele de căldură funcționează împreună cu aparatele de aer condiționat, facilitând funcționarea lor. Adică, temperatura pe care aerul condiționat o va face, recuperatorul Prana o va menține în încăpere, chiar dacă aerul cald este alimentat de pe strada în timpul verii, randamentul de recuperare al sistemelor de ventilație este de pana la 92%.
Ventilația bucătăriei
Pentru ventilarea bucătăriei este recomandat să se utilizeze un sistem de ventilație centralizat cu recuperare de căldură și canale separate de admisie și evacuare.
În zona de pregătire a mâncării necesită o atenție deosebită locul de formare și acumulare a diferitelor mirosuri: mașini de gătit, rotisoare, grătare, etc. În astfel de locuri se folosesc dispozitive speciale de extracție cu filtre de grăsime – așa-numitele hote profesionale. Este cel mai bine dacă acestea sunt realizate din oțel inoxidabil și pot fi spălate în mod regulat. Filtrele de grăsime protejează ventilatorul de murdăria și grăsimile care se pot depune în timp.
Puterea și capacitatea sistemului de ventilație în bucătăriile restaurantelor sunt calculate în funcție de echipamentele care se utilizează în bucătărie. Astfel, lățimea hotei de extracție trebuie sa fie cu minim 10 cm mai mare decât suprafața de gătit.
De exemplu, dacă dimensiunea plitei este 600×600 mm atunci dimensiune hotei trebuie sa fie minim 800×800 mm. Apoi, motorul ventilatorului de evacuare trebuie să asigure o capacitate de ventilație de cel putin 800-900 m³/ ora.
De asemenea, trebuie să vă amintim că atunci când proiectați ventilația bucătăriei restaurantului, volumul aerului curat admis în bucătărie ar trebui sa fie dimpotrivă, cu 8-10% mai mic decât evacuarea. Astfel, mirosurile din bucătărie nu vor intra în sala de mese. Aerul evacuat din bucătărie de către hotă trebuie compensat în bucătărie cu montarea unei admisii de aer în bucătărie pe partea opusa a hotei.
La sistemele de ventilație industriale, se montează un filtru de aer în fața recuperatorului înainte de recuperator, care va prelungi perioada de viață a ventilatoarelor.
Alegerea sistemului de ventilație pentru restaurant
Pentru a alege cel mai potrivit sistem de ventilație pentru restaurantul dumneavoastră, algoritmul este simplu:
Proiectanții noștri vor proiecta complet gratuit ventilația întregii clădiri și vor recomanda cele mai bune soluții în ventilație. Încredeți-vă în profesioniști!
Obțineți o consultare gratuită!
Și amintiți-vă că un restaurant bun, cafenea, bar sau pub nu este doar un loc bun, cu un interior confortabil și o bucătărie delicioasa, dar și o încăpere cu o ventilație eficienta!
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite
Doresc un sistem de ventilație pentru o terasa inchisa cam de 400-500m3
cam 18/6/4inaltime
Bună seara domnule Stoicu,
Vă rugăm să ne lăsați un număr de telefon, sau să completați formularul din pagina de Contact.
O seară bună!
Buna ziua, numele meu este Sergiu Covataru si impreuna cu familia ,detinem un restaurant de 80 de locuri.
Am avea nevoie de un sistem de ventilatie pentru bucatarie si pentru sala de mese . Va multumesc