Ce este un răcitor de aer. Diferența dintre răcitorul de aer portabil și aerul condiționat portabil

Diferenţele între răcitoarele de aer şi aparatele de aer condiţionat pentru încăperi sunt la fel de mari ca şi între bicicletă şi autovehicul. Ambele par să servească la prima impresie acelaşi scop, însă din punct de vedere tehnic sunt două sisteme complet diferite, care nici măcar nu pot fi comparate între ele.

  1. Conceptele de răcire
  2. Cunoştinţe practice privind metodele de răcire
  3. Creșterea umidității la 50% reduce riscul transmiterii virusului
  4. Răcitor de aer vs. umidificator de aer

Conceptele de răcire

Răcitoarele de aer sunt răcitoare de aer prin evaporare şi nu dispun, spre deosebire de aparatele de aer condiționat, de o instalaţie frigorifică (ca de ex. un frigider). Răcitoarele de aer răcesc aerul din încăpere prin intermediul principiului natural al evaporării apei. Oricine cunoaşte acest efect de răcorire, de exemplu prin evaporarea transpiraţiei sau aerul mai răcoros din apropierea cascadelor, cursurilor de apă şi a mării.

Un procedeu similar din punct de vedere al principiului de funcţionare se utilizează în mod frecvent în aer liber (terase, corturi pentru evenimente etc.). În acest scop se trece prin faţa unui ventilator un jet fin de apă, care este pulverizat de curentul de aer. În cazul acestui proces de pulverizare, apa se evaporă şi răceşte în acelaşi timp aerul cu câteva grade. În zona apei pulverizate se creează o atmosferă plăcută.

Cunoştinţe practice privind metodele de răcire

Răcirea cu răcitoare de aer este o metodă complet naturală şi economă de răcire fără necesarul mare de energie al unui aparat de aer condiţionat. Dar un răcitor de aer nu este din acest motiv un aparat de aer condiționat care generează aer rece indiferent de temperatură şi umiditatea aerului. Un aparat de aer condiționat produce aer rece, dezumidificat, adică aer rece uscat. Un răcitor de aer produce aer de răcire umed, prin intermediul principiului de răcire prin evaporare. În funcţie de umiditatea şi temperatura aerului, răcitoarele de aer pot reduce temperatura aerului evacuat cu câteva grade Celsius, independent de model şi tipul constructiv.

Răcitoarele de aer se pretează mai degrabă pentru spaţii mai mici şi climat uscat, deoarece randamentul acestora nu poate fi mărit în mod simplu, ca în cazul instalaţiilor de climatizare cu compresor. În plus, pentru fiecare utilizator al unui răcitor de aer ar trebui să fie clar că acesta nu va reuşi să răcească o încăpere de la 30 °C la 23 °C.

Răcitoarele de aer sunt cel mai eficiente în încăperi cu aer uscat şi pot asigura o scădere a temperaturii numai până la gradul de saturaţie al aerului. Aparatele funcţionează prin răcire directă, adică încarcă direct aerul cu umiditate. Prin urmare, datorită acestui proces, umiditatea aerului din încăpere va creşte simţitor, lucru care nu este întotdeauna dorit. Iarna însă, creşterea umidităţii aerului este dorită ca urmare a faptului că aerul este uscat de sistemul de încălzire. Răcitoarele de aer pot fi astfel utilizate pe întreg parcursul anului. Vara ca răcitor de aer cu evaporare, iarna ca umidificator de aer.

Un mare avantaj al răcitoarelor de aer este însă faptul că nu au nevoie de furtun de evacuare a aerului fierbinte, precum toate aparatele de aer condiţionat mobile! Acesta nu trebuie tras printr-un geam, o uşă sau o trecere prin perete. Acest lucru permite răcitoarelor de aer o utilizare extrem de flexibilă şi simplă, deoarece trebuie doar amplasate şi pornite, indiferent unde.

Principiul fizic al răcirii adiabate cu răcitoare de aer mobile. Filtrul cu faguri înbibat cu apă răceşte aerul cald din încăpere.

Răcitoarele de aer sunt eficiente şi asigură întotdeauna răcorirea. Răcesc şi împrospătează aerul prin intermediul filtrului de aer integrat, în mod plăcut, cu funcţie practică de ventilare! Funcţionare ecologică: utilizează principii naturale, fără instalaţii frigotehnice şi nu conţin agenţi frigorifici chimici!

Deosebit de eficiente energetic, cu costuri de exploatare extrem de reduse! Nu necesită furtun de evacuare! De aceea, nu există limitări ale locului de amplasare.

Este posibilă creşterea performanţei de răcire prin utilizarea acumulatorilor de răcire sau cuburilor de gheaţă! Se pretează la utilizarea pe întreaga perioadă a anului! Răcitor de aer vara, umidificator de aer iarna. Nu există un singur procedeu optim de răcire. Pe cât de diferiţi sunt parametrii iniţiali privind dimensiunea încăperii, metoda de răcire, necesarul de confort, efortul de instalare şi bineînţeles bugetul, pe atât de diferită poate fi şi soluţia individuală perfectă.

Creșterea umidității la 50% reduce riscul transmiterii virusului

Specialiștii au evaluat rezultatele cercetărilor privind rezistența la virusuri (de exemplu, SARS-CoV, MERS-CoV sau SARS-CoV-2 (Covid-19), gripă) și umiditate. S-a dovedit că umiditatea aerului are efecte grave asupra infecțiozității picăturilor de germeni. Aerul uscat al camerei, cu o umiditate relativă mai mică de 40%, permite ca picăturile minuscule contaminate cu gripă sau virusuri reci să se usuce. În acest fel, agenții patogeni se păstrează și rămân infecțioși foarte mult timp. În intervalul optim de 40 până la 60% umiditate relativă, aerosolii se micșorează doar în așa măsură încât concentrația de sare în miezul de aerosoli crește, astfel încât germenii și microorganismele conținute de acesta sunt omorâți. Riscul de a vă infecta cu gripă și virusuri reci este minimizat aici.

Specialiștii subliniază că putem reduce riscul de infecție prin creșterea umidității în clădiri. Creșterea umidității aerului prin umidificare până la aproximativ 50% duce la reducerea riscului de transmitere. În plus, aerul umidificat îmbunătățește apărarea organismului prin curățarea căilor respiratorii mai eficient și promovarea sistemului imunitar. În clădirile moderne cu un plic strâns al clădirii, sisteme de încălzire centrală și ventilație, aceste valori limită nu pot fi adesea observate în viața de zi cu zi fără umidificarea activă a aerului. Un dispozitiv cu umidificare a aerului poate ajuta aici.

Răcitor de aer vs. umidificator de aer

Din punct de vedere al principiului, umidificatoarele de aer prin evaporare şi răcitoarele de aer nu se diferenţiază. Ambele utilizează tehnologia de răcire prin evaporare. Aerul uscat este umidificat la trecerea printr-un filtru, prin evaporare naturală. Prin ce se diferenţiază atunci? Un răcitor de aer este conceput mai degrabă pentru utilizarea mobilă, în diferite încăperi şi are fante de ventilaţie laterale reglabile, pentru a dirija curentul de aer umed-răcoros în direcţia dorită. Răcitoarele de aer dispun de regulă de un compartiment special pentru cuburi de gheaţă sau acumulatori de răcire. Un răcitor de aer se pretează iarna la fel de mult ca şi umidificatoarele de aer, indiferent dacă este cu sau fără apă răcită. Din celălalt punct de vedere, un umidificator de aer cu cuburi de gheaţă în apă poate avea acelaşi efect umed-răcoros ca şi un răcitor de aer.

Ecovent – „Aer sănătos în casa ta”

Specialiștii noștri în ventilație răspund tuturor curiozițăților tale. Pentru mai multe informații despre ventilație și aer proaspăt accesează blogul Ecovent.

Articolul anterior

Ce este ventilația. De la A la Z – Partea II

Articolul următor

Ce trebuie să știi despre un răcitor de aer portabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș cumpărături
Intră în cont

Nu ai cont de client?

Înregistrează-te

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru raportarea problemei întâlnite!

În cel mai scurt timp aceasta va fi rezolvată, iar tu te vei putea bucura de o experiență și mai plăcută.

Ai întâlnit o problemă pe site-ul nostru?

Completează formularul de mai jos, iar în cel mai scurt timp Web Developerul nostru va rezolva problema, pentru ca tu să te bucuri de cea mai plăcută experiență ECOVENT.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!