ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ai intrebari? Avem raspunsuri pentru tine. Gaseste aici cele mai frecvente intrebari care ne-au fost adresa si afla rapid si raspunsurile cautate.

• Ce este un recuperator de caldura?

Recuperator (din engl. Recuperation -. Primire inversa, din lat. – Recuperator – cel care intoarce) – este un schimbator de caldura care utilizeaza caldura de la o sursa externa. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de ventilatie a incaperilor. Aerul cald evacuat din incapere cedeaza caldura aerului admis de afara prin peretii schibatorului de caldura. Datorita recuperatorului de caldura Prana, coeficientul de eficienta energetica ajunge la 93%. Sistemul Prana contine acum si filtre G3 care curata aerul de polenul de plante, spori, etc. fapt ce permite alimentarea incaperilor cu aer proaspat cu un coeficient de calitate energetica de 95-97%. In timpul verii acesta pastreza racoarea si confortul aerului conditionat. Acesta este un beneficiu dublu: in primul rand, aerul conditionat va functiona mai putin (si, prin urmare, – va fi mai ieftin), si in al doilea rand, se realizeza economii semnificative de energie in timpul functionarii sale (recuperatorul Prana consuma – pana la 30 W*ora medie).

• Ce este sistemul de ventilatie descentralizat cu recuperare de caldura PRANA?

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA se montateaza in partea superioara a unui perete exterior. Se executa o gaura de diametre de -(150mm, 200mm, 340mm)., se foloseste spuma de montaj si se monteaza unitatea de lucru in perete. Raman vizibile doar grilele de ventilatie: o grila de ventilatie in interiorul incaperii, cealalta – pe fatada.

Ventilatiea incaperii se produce prin procesul de admisie fortata a aerului prin schimbatorul de caldura si evacuarea simultana a aerului cald din incapere, care, trecand prin schimbatorul de caldura cedeaza caldura aerului proaspat care intra in incapere.

Cu toate acestea, fluxurile de aer sunt separate in interiorul recuperatorului, iar la “intrare-iesire” nu se amesteca intre ele.

Atunci cand ventilatia functioneaza in timpul verii, procesul este invers, respectiv, se produce procesul de racire a aerului admis in incapere. Sistemul de ventilatie se conectraza la reteaua electrica cu tensiune 220W curent alternativ si frecventa de 50Hz.

• Ce este PRANA?

Prana (in alte surse – prane) inseamna in limba sanscrita “respiratie” (din radacina prā – a umple, si termenul latin plenus – plin). Prana este energia si forta vitala, psihica si spirituala care sustine deopotriva atat actiunile si manifestarile corpului cat si pe cele ale mintii.

“Prana” este acea componenta bioenergetica a aerului, care include compozitia ionica si multi alti indicatori.

Noi stim ca rezistenta imunitara, mentala si umana este direct dependenta de componenta energetica a aerului. Acesta este motivul pentru care persoanelor care respira aer artificial (scafandri, piloti si astronauti), li se ofera un concediu prelungit cu vizita obligatorie in sanatorii la mare sau in paduri de pin.

De asemenea, dupa ce lucram mult la birou simtim o dorinta de a merge “in aer liber”. Lipsa “pranei” din aer duce la scaderea productivitatii, la cresterea starilor de oboseala, depresie si inrautatirea starii psihice a persoanelor. Cercetatorii au stabilit ca pentru a asigura “Prana” unei familii de trei persoane, schimbul de aer minim trebuie sa fie 5m³/ora, aerul trebuie sa provina exclusiv din exterior, fara influente mecanice si pe o conducta nu mai lunga de 1 m.

• Care sunt avantajele sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura Prana - fata de alte sisteme de ventilatie?

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura Prana – a fost proiectat pentru a elimina fenomenele negative din incaperi: umiditate ridicata, mucegai, igrasie. Și conceput cu scopul de a crea conditii confortabile de viata pentru oameni. Dupa ce am luat in considerare toate experientele anterioare din industrie, am conceput propriile noastre sisteme de ventilatie.

Sistemele noastre de ventilatie au o serie de avantaje, si anume:

– Dimensiuni compacte. Acesta va permite sa economisiti suprafata utila, deoarece intregul recuperator este ascuns in grosimea peretelui, vizibile sunt doar grilele de ventilatie;

– Viteza si usurinta de instalare. Montajul se poate face in doua ore, fara praf si fara a fi nevoie ulterior de alte lucrari de reparatie

– Schimbatorul de caldura este confectionat din cupru. Cupru are o conductivitate termica foarte ridicata. Cupru este un antiseptic natural, ceea ce face imposibila acumularea bacteriilor si a germenilor in interiorul unitatii de lucru. Cuprul nu rugineste si nu se deterioreaza in timp;

– Admisia si evacuarea aerului se face simultan, fara a se amesteca fluxul de aer;

– Fara consumabile. Nu exista filtre suplimentare si alte materiale care necesita inlocuire periodica;

– Intretinere usoara si simpla. O data la fiecare doi ani ar trebui sa fie facuta o curatare mecanica a schimbatorului de caldura, care nu dureaza mai mult de 15 minute;

– Economie de energie. Consumul de energie electrica in putere maxima in functie de model: 32-94Vt/ora;

– Pastreaza compozitia bioenergetica naturala “Prana” pe care o detine aerul;

– Control simplu. Sistemul de ventilatie este controlat de o telecomanda sau un dimer (comutator reostat);

– Capacitatea de a reduce activitatea in modul de functionare “Noapte” silentios;

– Calitate garantata de o experienta de peste 15 ani;

– Pret corect si accesibil ca raport “pret- calitate”;

– Garantie produs 2 ani.

• Cu ce este diferit recuperatorul PRANA fata de ventilatoarele cu flux reversibil?

Recuperatorul Prana, spre deosebire de ventilatoare cu flux reversibil, asigura admisia si evacuarea simultan, iar fluxurile de aer din sistem nu se amesteca. Aceasta este una dintre principalele avantaje ale sistemului de ventilatie Prana fata de cele cu flux reversibil. Ventilatoarele cu flux reversibil functioneaza alternativ, intai evacueaza si apoi alimenteaza incaperea cu aer. Prin urmare pentru functionarea corecta a sistemului de ventilatie sunt necesare doua astfel de unitati de ventilatie intr-o incaprere, care sa functioneze simultan.

Tocmai din acest motiv, ventilatoarele cu flux reversibil ar trebui sa fie instalate in perechi. Atunci cand o unitate evacueaza, cealalta compenseaza prin admisie. Ignorarea recomandarilor producatorilor pot duce la consecinte ireversibile. Primele sisteme de ventilatie cu flux reversibil care au fost dezvoltate de inginerii germani erau vandute numai in kit dublu. Iar sistemul de ventilatie Prana este proiectat sa functioneze cu o singura unitate de lucru in incapere.

Si in materie de eficienta energetica trebuie sa luam in considerare de asemenea diferente fundamentale. Avand in vedere ca schimbatorul de caldura Prana face transferul de caldura in mod continuu si simultan, si eficienta energetica a recuperatorului PRANA este constant ridicata. Insa producatorii ventilatoarelor cu flux reversibil masoara eficienta energetica in momentul de varf al performantei schimbatorului de caldura, iar cu fiecare secunda dupa momentul de varf al schimbatorului de caldura, eficienta scade si aerul admis in incapere devine mai rece.

• Recuperatorul Prana este diferit de aparatul de aer conditionat?

Aerul conditionat racoreste aerul vara si il incalzeste in timpul iernii, dar nu alimenteaza incaperea cu aer proaspat si curat. Spre deosebire de aparatele de aer conditionat, Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura Prana ne ofera aer curat, mentinandu-l cald sau rece datorita sistemului de recuperare de caldura.

In plus, instalatia de aer conditionat include un filtru, care, in anumite circumstante poate fi o sursa periculoasa de acumulare de praf, bacterii si virusuri, care patrund ulterior in organismul uman. Toate functiile suplimentare ale aerului conditionat sunt de fapt o modalitate de a creste valoarea si, in parte, o modalitate de a neutraliza impactul lui negativ.

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura Prana functioneaza foarte bine impreuna cu aerul conditionat din incapere, practic se completeaza reciproc. Aerul conditionat face racoare iar recuperatorul Prana alimenteaza incaperea cu aer proaspat si curat, pastrand racoarea in incapere cu ajutorul schimbatorului de caldura.

• Se poate utiliza sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA - ca hota de bucatarie?

Recuperatorul PRANA nu poate fi instalat deasupra unei surse de foc deschis, si nu poate fi folosit pe post de hota de bucatarie. Cu toate acestea, recuperatorul Prana poate fi perfect utilizat ca si ventilatie suplimentara pentru bucatarie. Acest sistem de ventilatie asigura intotdeauna o cantitate de aer proaspat cu 8% mai mult decat aerul evacuat, fapt care ajuta la functionarea mai eficienta a hotei de evacuare a gazelor arse.

• Ne poate proteja sistemul de ventilatie Prana de otravirea cu monoxid de carbon?

Sistemul de ventilatie PRANA intotdeauna asigura cu 8% mai mult volum de admisie aer decat aerul evacuat. Este important sa luam in considerare acest lucru, pentru ca compenseaza functionarea conductelor de evacuare din bucatarie si din baie. Datorita acestei distributii proportionale a debitului de admisie și evacuare este posibila prevenirea fenomenului nedorit de vacuum. Acest fenoment aparent inofensiv se manifesta prin – raspandirea mirosurilor din bucatarii si bai in intreaga locuinta. Dar adevarata amenintare pentru viata sunt produsele de ardere care nu pot fi evacuate si se infiltreza in camerele de locuit. Otravirea cu monoxid de carbon este principala amenintare a sistemelor de ventilatie neechilibrate.

• Este echipat sistemul de ventilatie PRANA cu filtre si plase de protectie?

Recuperatorul Prana contine filtre G3 care curata aerul de polenul de plante, spori, funingine, puful de la plante,praf grosier metalurgic și clorura de fier.

Filtrele necesita inlocuirea dupa o perioada de 2-4 luni sau atunci cand sistemul notifica acest lucru. Este recomandat să folosiți filtre originale Prana pentru o funcționare corespunzătoare și pentru a preveni deteriorarea sistemului de ventilație.

Sistemele de ventilatie PRANA sunt protejate cu grile si cu plase speciale, care nu denatureaza calitatea aerului si, in acelasi timp, impiedica patrunderea insectelor, pufului si a altor particule mici din aer. In plus, datorita proprietatilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietati foarte apropiate de argint) din schimbatorul de caldura, se creaza un mediu ostil pentru virusi, bacterii, si microbi.

• De ce sistemul de ventilatie PRANA nu are o ionizare artificiala a aerului?

Deoarece sistemul de ventilatie PRANA functioneaza cu curent continuu si are o cale scurta de transfer al aerului in incapere, energia naturala a ionilor si compozitia aerului ramane aceiasi. Mai mult decat atat, datorita proprietatilor naturale ale cuprului si al materialului plastic din care este fabricat sistemul de ventilatie PRANA, atunci cand trece aerul prin sistem, se genereaza o energie statica care alimenteaza ionii si le prelungeste durata de viata. Prin urmare, montarea in recuperatorul PRANA a unor sisteme de ionizare artificiala a aerului nu are sens.

• Se formeaza condens in interiorul unitatii de lucru a sistemului de ventilatie PRANA?

Sistemul de ventilatie propus de noi – este un echipament de climatizare, si, la fel ca orice alt echipament de climatizare, are premisele pentru formarea condensului.

Cu toate acestea, datorita solutiilor inovatoare de design, se formeaza o cantitate foarte mica de condens care, datorita fluxului de aer, este evacuata afara sub forma de abur.

In afara de aceasta, schimbatorul de caldura este montat in perete la un unghi de 3-5 ° inspre exterior, ceea ce permite prin intermediul unor canale speciale, evacuarea condensului in mod natural in exterior.

• Nu ingheata sistemul de ventilatie PRANA in perioada de iarna?

Pe parcursul intregii perioade de productie si functionare a recuperatoarelor PRANA, pana acum, nu au fost inregistrate cazuri de inghet la temperaturi de functionare de pana la -15°C. Pentru a se adapta la conditiile vitrege de iarna, inginerii nostri au dezvoltat o functie suplimentara “PREINCALZIRE”, care va permite sa extindeti gama de temperatura de utilizare confortabila a sistemelor de ventilatiee “Prana” pana la -30°C. Consumul suplimentar de energie pentru functia “PREINCALZIRE” este – de la 30W *ora pana la 55 W*ora.

• Cata energie consuma sistemului de ventilatie propus de PRANA?

Consumul de energie, in functie de modelul de recuperator si de modul de functionare, este de la 6W*ora pana la 310W*ora.

• Ce debit de aer asigura sistemului de ventilatie PRANA?

Gama rezidentiala de sisteme de ventilatie PRANA asigura o admisie de pana la 135 m³/ora si o evacuare de pana la – 125 m³/ora

In modul de functionare “Noapte” recuperatorul PRANA asigura o admisie de 25 m³/ora, evacuarea in acest caz este de 20 m³/ora, + 9 viteze intre aceste doua moduri de functionare.

In scopul de compensare a activitatii canalelor de evacuare existente (hota, ventilatie baie), aerul proaspat admis este intotdeauna cu 5-8 metri cubi mai mult decat aerul evacuat.

• Ce coeficient energetic de recuperare de caldura poate fi atins cu un sistem de ventilatie descentralizat PRANA?

Echipamentele noastre de ventilatie realizeaza economii de caldura de pana la 93%.

• Care este nivelul de zgomot al sistemului de ventilatie PRANA?

Sistemul de ventilatie PRANA functioneaza in mai multe moduri. Nivelul de zgomot la distanta de 3 m de dispozitiv, in timpul functionarii la capacitate maxima a sistemului de ventilatie PRANA – nu depaseste valoarea de 24 dB, ceea ce este comparativ cu zgomotul aparatului de aer conditionat. In modul de functionare “Noapte” sistemul de ventilatie functioneaza aproape silentios si are un nivel de zgomot de doar 13dB.

• Permite sistemul de ventilatie PRANA patrunderea in incapere a zgomotului de afara?

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA – este un sistem echipat cu un schimbator de caldura din cupru. Datorita faptului ca unda de sunet, inainte de a intra in camera, urmeaza un traseu complex si rupt prin intermediul schimbatorului de caldura, amplitudinea scade. Ca urmare, nivelul de zgomot este de 7-8 ori mai redus decat cel de la sursa.

• Exista posibilitatea sa patrunda praful din strada in camera prin sistemul de ventilatie PRANA?

Sistemul de ventilatie PRANA este montat in partea superioara a unui perete exterior. Prin urmare, probabilitatea de a intra praf din strada prin recuperator nu este mai mare decat cea printr-o fereastra deschisa.

In schimb, sistemele de ventilatie PRANA sunt protejate cu filtre, grile si plase speciale, care nu denatureaza calitatea aerului si, in acelasi timp, impiedica patrunderea insectelor, pufului si a altor particule mici din aer. In plus, datorita proprietatilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietati foarte apropiate de argint) din schimbatorul de caldura, se creaza un mediu ostil pentru virusi, bacterii, si microbi.

• Are nevoie de mentenanta sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura Prana?

Sistemul de ventilatie Prana este un echipament cu auto-curatare. Dar, o data la doi ani (in locatii cu un nivel ridicat de poluare a aerului – de mai multe ori), este necesar sa se efectueze o curatare mecanica a schimbatorului de caldura care nu dureaza mai mult de 15 minute.

Pentru a face acest lucru, se deschide grilajul interior, se extrage schimbatorul de caldura din unitatea de operare, dupa care se curata cu o laveta umeda. Se usuca schimbatorul de caldura si se monteaza la loc. Atunci cand se efectueaza aceste operatiuni sistemul de ventilatie trebuie deconectat de la alimentarea cu energie.

• Cum scap de umezeala, igrasia si mucegaiul de pe pereti? Poate fi de ajutor in acest sens sistemul de ventilatie PRANA?

Lupta cu mucegaiul si igrasia incepe cu eliminarea cauzelor aparitiei acestora. Mucegaiul, igrasia, ciuperca de perete, geamurile pline de condens, umiditatea ridicata in casa – toate acestea sunt consecintele ale unei ventilatii slabe.

Geamurile termopan produc o separare ermetica a camerei fata de exterior, ele sunt motivul principal pentru care nivelul de ventilatie a incaperilor scade drastic.

In fiecare casa exista surse de formare a umiditatii (baie, bucatarie). In conditiile in care nu exista ventilatie in aceste incaperi, sau este insuficienta, umezeala se va acumula si va face condens pe suprafetele reci (geamuri, colturi, pereti exteriori). Rezultatul este o umiditate ridicata in apartament si umezeala pe geamuri si pereti. In plus se produce o scadere brusca a continutului de oxigen și o crestere a proportiei de dioxid de carbon din aer. Acestea sunt conditii ideale pentru aparitia igrasiei si mucegaiului care au un impact negativ asupra sanatatii umane.

Sistemul de ventilatie Prana nu distruge igrasia si mucegaiul care exista deja . Zonele afectate trebuie tratate cu medicamente antifungice. Instalarea sistemului de ventilatie va asigura in schimb o ventilatie mecanica adecvata, va normaliza atmosfera și nivelul de oxigen in camera, si va elimina cauzele aparitiei igrasiei si mucegaiului.

• In cat timp se poate rascumpara sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura PRANA?

Atunci cand se calculeaza perioada de amortizare, trebuie luat in considerare faptul ca recuperatorul PRANA, in primul rand, creeaza un microclimat confortabil in casa si elimina efectele negative asociate cu “sindromul casei bolnave”.

Aerul proaspat si curat ajuta la prevenirea bolilor respiratorii, asigura un somn sanatos, energie si stare de bine pentru toata familia. Datorita sistemului de ventilatie Prana, se imbunatateste compozitia calitativa a aerului din casa și se asigura un nivelul optim de umiditate care previne aparitia igrasiei si mucegaiului.

Costurile cu tratarea si eliminarea permanenta a fenomenelor negative din locuinta este semnificativ mai mare decat costul de instalare a sistemelor de ventilatie.

Pe langa toate acestea, datorita recuperatorului, crește eficienta energetica a locuintei, care inseamna economii cu cheltuielile de incalzire de pana la 30% in timpul iernii, si economii de pana la 70% din bugetul energiei consumate pentru aerul conditionat in timpul verii.

• Ce alti producatori de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura exista pe piata?

Astazi pe piata romaneasca exista si alti producatorii de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura cum ar fi: Atreea, Mitsubishi Ekectric, Daikin, Inventer, si altii.