Ce este ventilația. De la A la Z – Partea I

Ventilația este esențială pentru sănătatea și confortul rezidenților unei clădiri. Este necesară ventilația în mod special pentru a dilua și elimina poluanții emisi din surse inevitabile, cum ar fi cele derivate din metabolism și din activitățile esențiale.

  1. Ce este ventilația
  2. Admisia și evacuarea aerului
  3. Câtă ventilație este necesară
  4. Rolul ventilației

Ce este ventilația

Ventilația reprezintă doar un aspect al ecuației totale a calității aerului dintr-o clădire. Sopul ventilației este eliminarea constantă a poluanților evitabili. Pătrunderea aerului nemonitorizat poate distruge performanța sistemelor de ventilație și de aceea este nevoie de un design bun de ventilație, combinat cu o evacuare optimă a aerului, pentru a asigura o ventilație eficientă din punct de vedere energetic.

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

În cele din urmă, nevoile de ventilație depind de modelul de ocupare și de utilizare a clădirii. Nu există o singură soluție economică pentru ventilație general valabilă. Prin urmare, este necesară o analiză completă a costurilor și a beneficiilor energetice pentru a selecta o strategie optimă de ventilație. Este important să înțelegem complexitatea sistemelor de ventilație și modul în care performanța este influențată de structura clădirii în sine. Ventilația este procesul prin care aerul „curat” (de obicei aer exterior) este furnizat în mod mecanic unui spațiu și aerul viciat este evacuat. Acest lucru poate fi realizat fie prin mijloace naturale, fie prin mijloace mecanice.

Admisia și evacuarea aerului

Fluxul necontrolat de aer se mai poate face prin goluri și fisuri accidentale sau neintenționate în anvelopa clădirii. Viteza de pătrundere necontrolată a aerului depinde de porozitatea carcasei clădirii și de magnitudinea forțelor  naturale ale vântului și ale temperaturii. Gurile de ventilație și alte deschideri încorporate într-o clădire ca parte a proiectării ventilației pot deveni, de asemenea, rute pentru fluxul de aer atunci când presiunile care acționează peste astfel de deschideri sunt dominate de condițiile meteorologice, mai degrabă decât de forțele motrice induse în mod intenționat (de exemplu, mecanic).

Pătrunderea necontrolată a aerului nu numai că se adaugă la cantitatea de aer care intră în clădire, dar poate, de asemenea, să distorsioneze modelul de flux de aer dorit în detrimentul calității și confortului general al aerului interior. Consecințele sunt performanțe inferioare, consum excesiv de energie, incapacitatea de a asigura încălzirea (sau răcirea) adecvată și performanța drastic deteriorată a recuperării căldurii.

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

O altă metodă de ventilare necontrolată este ventilația clasica „aerisire” pe care o facem prin deschiderea geamului, proces prin care aerul intră în casă. Pe lângă ventilația naturală, există procesul de admisia mecanică a aerului, care presupune un sistem de ventilație centralizat sau descentralizat, care să efectueze schimbul continuu de aer. Pierderea corespunzătoare de aer dintr-un spațiu închis este denumită admisie, iar aici nu este vorba despre o „pierdere”, ci despre o evacuare corectă și calculată care face pare din procesul ventilației.

Recircularea aerului este frecvent utilizată pentru a asigura condiționarea termică. Pentru un proces complet de ventilație și condiționare termică, prealabil recirculării aerului este recomandat procesul de ventilație, unde aerului este filtrat pentru îndepărtarea prafului, microparticulelor din componența aerului, alergeni su bacterii. Ventilația este procesul prin care aerul „curat” (de obicei aer exterior) este furnizat în mod mecanic unui spațiu și aerul viciat este îndepărtat. Ventilația este necesară pentru a furniza oxigen pentru metabolism și pentru a dilua poluanții metabolici (dioxid de carbon, substanțe volatile și miros neplăcut).

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

De asemenea, este folosit pentru a ajuta la menținerea unei bune calități a aerului din interior prin diluarea și eliminarea altor poluanți emisi într-un spațiu, dar nu ar trebuie utilizat pentru controlul adecvat al sursei de poluanți. Ventilația este utilizată suplimentar pentru răcire și (în special în locuințe) pentru a furniza oxigen. O bună ventilație contribuie major la sănătatea și confortul ocupanților clădirii.

Câtă ventilație este necesară?

Cantitatea necesară de aer adusă în interior de sistemul de ventilație depinde de cantitatea și natura poluantului prezent într-un spațiu. În practică, un spațiu închis va conține mulți poluanți diferiți. Dacă se cunosc caracteristicile de emisie ale fiecăruia, atunci este posibil să se calculeze viteza de ventilație necesară pentru a preveni depășirea fiecărui poluant de o concentrație de prag predefinită.

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

Când poluanți identici sunt emisi din mai multe surse, atunci rata de ventilație trebuie să se bazeze pe rata totală de emisie din toate sursele. Pentru a determina necesarul general de ventilație, este util să se identifice poluantul dominant. Acesta este poluantul care necesită cea mai mare cantitate de ventilație pentru control.

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

Rata minimă de ventilație acceptabilă este cea necesară pentru a dilua poluantul dominant într-un nivel acceptabil. Rolul principal al ventilației este de a dilua și elimina poluanții din surse inevitabile. Toți ceilalți poluanți trebuie controlați prin eliminare sau izolarea sursei.

Poluanții din surse localizate ar trebui să fie închiși sau extrași la punctul de sursă pentru a evita contaminarea spațiilor ocupate. Este utilă clasificarea poluanților în funcție de sursele inevitabile și evitabile. Sursele inevitabile sunt asociate cu metabolismul și activitățile esențiale ale ocupanților. Pe de altă parte, sursele evitabile sunt asociate cu emisii excesive din materiale și aparate prost proiectate. Dacă nevoia dominantă de ventilație este dintr-o sursă evitabilă, atunci reducerea sau eliminarea sursei de poluare va oferi cea mai eficientă și eficientă metodă de control al calității aerului. Din păcate, concentrațiile acceptabile de siguranță și confort ale multor poluanți sunt în prezent necunoscute. Prin urmare, în prezent există multe dezbateri cu privire la modul de abordare a cerințelor de ventilație pentru astfel de poluanți. Pe de altă parte, sunt disponibile concentrații sigure recomandate pentru câțiva dintre cei mai obișnuiți poluanți. Cu condiția ca acești poluanți cunoscuți să reprezinte nevoia dominantă de ventilație și emisiile din surse evitabile să fie minimizate, atunci orice risc pentru sănătate și confort poate fi evitat.

Rolul ventilației

Rolul principal al ventilației este de a dilua și elimina poluanții din surse inevitabile. În esență, acestea sunt cele generate de ocupanții înșiși și de activitățile lor esențiale. Toți ceilalți poluanți trebuie controlați prin eliminare sau izolarea sursei. Unii poluanți sunt reactivi chimic, sunt adsorbiți pe suprafețe sau au caracteristici de emisie care sunt stimulate de procesul de ventilație în sine.

Calitatea Aerului - Ce este ventilația. De la A la Z - Partea I

Ecovent – „Aer sănătos în casa ta”

Specialiștii noștri în ventilație răspund tuturor curiozițăților tale. Pentru mai multe informații despre ventilație și aer proaspăt accesează blogul Ecovent.

Older

Care este diferența dintre aerul condiționat și sistemul de ventilație

Newer

Ce este ventilația. De la A la Z – Partea II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Or

Register

Datele dvs. personale vor fi folosite pentru a vă procesa comanda și în alte scopuri descrise în politica de confidențialitate.

PROTECȚIA MEDIULUI

Ecovent și Ecotic împreună reciclează pentru un mediu mai curat!

Mulțumim pentru completarea formularului!

Te vom contacta în cel mai scurt timp!

Completează formularul şi te contactăm pentru a discuta despre colaborare!

Livrarea Produselor
Tubulatură Flexibilă HDPE

Informații valabile doar pentru produsele din categoria Tubulatură Flexibilă HDPE.

UNDE GĂSESC SERIAL NUMBER-UL?

Pentru recuperatoarele PRANA, serial number-ul îl găsești pe carcasa aparatului sau în talonul de garanție.

Mulțumim pentru înscrierea la Newsletter!

Garanția Produselor

Plătește-ți cumpărăturile în rate fără dobândă

Beneficiezi de până la 12 rate egale fără dobândă la produsele achiziționate. O listă cu băncile partenere găsești mai jos.

PLĂȚI SECURIZATE

Mulțumim pentru abonarea la Newsletter!

De azi înainte te vei putea bucura de cele mai noi oferte și campanii din viața ta actuală și probabil că și viitoare.

Mulțumim pentru completarea formularului!

În cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre specialiștii noștri în ventilație.

Completează formularul şi te contactăm noi să-ți oferim cele mai bune prețuri!