Cantitatea de energie consumată de o locuință depinde de debitul de ventilație și de cantitatea de aer condiționat care este necesară pentru a obține confortul termic. Este nevoie de energie suplimentară pentru a conduce sistemele de ventilație mecanică, pentru a răci aerul prin refrigerare sau evaporare și pentru a menține niveluri acceptabile de umiditate. Cum putem susține costurile de energie te întrebi?
Poate fi evitată sau recuperată pierderea de energie prin ventilație?
Aproximativ 30% din energia livrată clădirilor este disipată în fluxurile de aer de ventilație și emisie. Cererea de energie pentru ventilație poate fi redusă considerabil prin adoptarea unei varietăți de tehnici de ventilație eficiente din punct de vedere energetic. Acestea includ minimizarea nevoii de ventilație, care poate fi realizată prin prezența cererii de energie. Asta înseamnă reducerea la minimum a emisiilor din surse poluante evitabile. Orice ventilație suplimentară necesară pentru diluarea și îndepărtarea poluanților evitabili poate fi echivalată direct cu sarcina de condiționare (aerul condiționat).
Energia termică în raport cu ventilația
Etanșeitatea slabă a clădirii duce la infiltrarea excesivă a aerului și pierderea necontrolată de energie. În multe țări, etanșeitatea clădirii la aer poate fi îmbunătățită considerabil fără a afecta calitatea aerului din interior. Infiltrația determinată de efectul de stivă este deosebit de mare atunci când diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară este cea mai mare. Acest lucru corespunde adesea perioadelor de nevoie maximă de condiționare termică.
Dacă poluantul dominant poate fi identificat și măsurat, atunci rata de ventilație poate fi ajustată automat pentru a răspunde nevoilor prin intermediul ventilației controlate la cerere. Acest lucru are succes în special în urmărirea dioxidului de carbon produs metabolic în clădirile ocupate dens și temporar (de exemplu, birouri, școli și teatre). Pentru locuințe, senzorii de umiditate sunt utilizați cu succes variabil pentru a controla cu preponderență rata de ventilație în băi și bucătării.
Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură
Sistemele de ventilație cu recuperarea temperatrii din încăpere, poate face recuperarea căldurii cu până la 70%. Astfel că până la 70% din energia pierdută prin ventilația clasică (geamul deschis), poate fi recuperată prin utilizarea sistemelor de recuperare a căldurii prin ventilație. Performanța lor poate fi, de asemenea, distrusă de etanșeitatea slabă a clădirii. Eficiența costurilor a sistemelor de recuperare a căldurii depinde în mare măsură de severitatea climatului exterior, de calitatea anvelopei clădirii și de nevoia de ventilație.
Precondiționarea la sol a aerului de alimentare: Revenirea aerului de alimentare este posibilă prin trecerea conductei de aer de alimentare în subteran. Câștigul termic trebuie echivalat cu pierderea suplimentară de presiune introdusă în sistemul de ventilație. Această abordare a fost aplicată atât clădirilor unifamiliale, cât și clădirilor multifamiliale (de apartamente).
Care este relația dintre rata de ventilație și miros?
Mirosul fie el plăcut sau deranjant, de către sistemul de ventilație poate fi privit ca un „poluant” sau ca un indicator al prezenței unui poluant. Uneori, poate alerta ocupantul cu privire la un risc potențial pentru sănătate, deși acest lucru nu trebuie să fie întotdeauna de încredere, deoarece unii poluanți foarte toxici, cum ar fi radonul și monoxidul de carbon, sunt inodori.
Mai general, mirosul provoacă disconfort, mai ales în mediile sedentare precum biroul sau acasă. O dificultate în analiza mirosurilor este aceea că multe mirosuri nu pot fi măsurate prin instrumente. Prin urmare, evaluarea trebuie să se bazeze pe testarea senzorilor, făcând astfel dificilă interpretarea rezultatelor. Un studiu cuprinzător al mirosului și al etanșeității slabe la aerul clădirii are ca rezultat infiltrarea excesivă a aerului și pierderea necontrolată de energie.
Ecovent – „Aer sănătos în casa ta”
Specialiștii noștri în ventilație răspund tuturor curiozițăților tale. Pentru mai multe informații despre ventilație și aer proaspăt accesează blogul Ecovent.
Săptămâna viitoare urmează și partea a treia din “Ce este ventilația. De la A la Z”.