Spune aer! Toată lumea se gândește la oxigen și la respirație, deși aerul din atmosfera Pământului este alcătuit din aproximativ 78% azot și doar 21% oxigen. Rămâne un procent, o cantitate neglijabilă ar spune unii, ce reprezintă mici cantități din alte gaze: dioxidul de carbon, neon, hidrogen, heliu, dioxid de sulf, metan, argon, și kripton și vapori de apă, dar și o însemnată cantitate de praf. Compoziția aerului poate varia în funcție de condițiile locale, cum ar fi erupțiile vulcanice, fabrici, trafic, utilaje și alte activități din zonele urbane.
Ce este aerul
Am învățat încă din clasele primare că aerul este un gaz. Nu mulți și-au pus problema ce este aerul și ce intră de fapt în plămânii lor. Deși nu-l putem vedea, îi sesizăm lipsa, dar de multe ori nu profităm de aer atunci când e curat. Căutând mai atent informații, vom constata că aerul este alcătuit dintr-un amestec de gaze, dar și alte particule, inclusiv vapori de apă.
Chiar dacă aerul este în mare parte gaz, el conține, de asemenea, o mulțime de particule microscopice – acei aerosoli de care toată lumea a auzit. Mulți îi asociază cu marea, dar ei pot fi prezenți și în păduri sau în saline, ba chiar și acasă, atunci când folosim nebulizatoarele pentru tratament, inhalând substanțe bronhodilatatoare și descongestionante. Aerosolii naturali sporesc imunitatea organismului și tratează afecțiunile respiratorii.
Aerul este esențial vieții
Este o vorbă în popor „am nevoie ca de aer!”. Când ne întrebăm ce este aerul, avem un răspuns pe care toată lumea îl știe: aerul este esențial pentru a trăi. Prin respirație, corpul preia oxigen și degajă dioxid de carbon. Însă avem nevoie de aer nu doar pentru a supraviețui, ci și pentru a ne energiza și a crește, a ne dezvolta. Pentru că dincolo de aceste gaze pe care le conține, aerul reprezintă energie, o energie care menține viața, acea prana pe care o luăm din aer, apă și soare.
Observăm că aerul se schimbă pe măsură ce urcăm la munte, pare mai ușor, mai puțin dens, chiar rarefiat, la mari înălțimi, motiv pentru care alpiniștii au deseori nevoie de tuburi de oxigen când escaladează înălțimi peste 4000 m sau când ajungem la malul mării, simțim că este mai încărcat, dar într-un mod pozitiv. Densitatea aerului este masa pe unitatea de volum a gazelor atmosferice și poate varia în funcție de temperatură, presiune și încărcătura cu vapori de apă. Prin urmare, trebuie să reținem că densitatea aerului scade pe măsură ce urcăm la munte, dar și când crește temperatura. Aerul este mai puțin dens într-o zi caniculară, față de o zi rece, din timpul iernii.
Curiozități despre aer
- Aerul funcționează ca o pernă de protecție pentru Pământ, împiedicând răcirea planetei prea mult sau încălzirea excesivă;
- Ozonul din aer ne protejează de lumina solară intensă;
- Aerul este cel care ne protejează de meteoriți. Când aceștia intră în atmosferă apare un fenomen mecanic, de frecare între metoriți și aer și încep să ardă, pe Pământ ajungând bucăți mici, care nu sunt periculoase;
- Aerul poartă și organisme, numite bioaerosoli, microbi și virusuri. Și datorită lui pot parcurge distanțe mari foarte ușor.
- Chiar și când nu simțim nimic în jurul nostru și nicio o frunză nu se mișcă, totuși aerul este în mișcare! În timp ce, cea mai rapidă rafală de vânt înregistrată vreodată pe Pământ a fost de 253 mile pe oră;
- Dacă aerul nu ar conține azot, atunci oxigenul ar arde, așa că trebuie să ne bucurăm că există alături de el;
- Puterea aerului este foarte mare și ea este folosită pentru a genera electricitate;
- Plămânii noștri pot conține între 4-6 litri de aer în medie, deși folosim doar o mică parte din acest spațiu cu fiecare respirație. În fiecare minut, adultul mediu respiră 7 litri de aer;
- Oxigenul de care avem atâta nevoie și pe care-l căutăm în păduri, nu este produs în cantități mari de copaci, ci de algele oceanice, care sunt capabile să ne ofere tone de oxigen!
Indicele de calitate a aerului
Poluarea aerului se măsoară cu indicele calității aerului sau AQI. Cu cât acesta este mai mic, cu atât aerul este mai curat. Dar dacă stăm în aer liber când AQI depășește 100, este cam același lucru când am respira gazele de eșapament de la o mașină toată ziua! Lista factorilor poluanți este lungă, dar dacă vom deveni mai conștienți de acești factori nocivi, poate, în viitor vom avea mai multă grijă de planetă și implicit de noi.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol. Aceste particulele sunt foarte mici, ajungând până la 2,5 microni (PM2,5) și pe care le putem inspira, ajungând ușor în plămâni, provocând o serie de afecțiuni foarte grave, chiar și cancer. Copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la poluare!
Calitatea aerului și compușii acestuia
În ultimele decenii factorii antropici de poluare a aerului au început să depăşească după amploare pe cei naturali, căpătând un caracter global. Emisiile în atmosferă a nocivelor dăunătoare nu numai că distrug natura vie, afectează în mod negativ sănătatea umană, dar ele pot modifica însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.
Poluanţii din atmosferă variază în funcţie de natura lor, concentraţie cît şi de durata acţiunii lor asupra organismului uman, provocînd astfel consecinţe grave. Specialiştii în medicină şi ecologie au stabilit o legătură directă între degradarea mediului şi creşterea numărului de persoane care suferă de alergii, astm, cancer şi alte boli. Poluanţii principali care acţionează negativ asupra oragnismului uman sunt: oxizii de azot, dioxidul de sulf, ozonul troposferic, monoxidul de carbon, aldehida formică, fenolii, pulberile în suspensie (PM10 şi 2,5 mkm).
În componența aerului se regăsesc și compuși organici, care, reprezintă microorganisme vii sau moarte, polen, spori, acari și multe alte tipuri de microparticule existente în copoziția aerului respirat de noi. Principala sursă de poluare microbiologică în spații interioare include prezența ființelor umane, a apei statice, a produselor textile, a alimentelor, plantelor și a deșeurilor.
Unele persoane deosebit de sensibile pot suferi reacții alergice cauzate de mucegaiuri, spori fungici, alge, bacterii, fecale acari și derivași, insecte și paraziți, polenuri, endotoxine etc. Cel mai bun mod de a menține aerul curat este identificarea surselor de poluare și eliminarea completă a acestora, deși, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil sau fezabil.
Prin urmare, buna ventilare este adesea singurul remediu!
Remediul aerului poluat
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți aerul este îndepărtarea sau eliminarea surselor de poluare. Aici vorbim despre un mobilier minimalist, unul care să nu necesite o îngrijire temeinică cu produse de curățenie. Unele surse nu pot fi eliminate prin „transformare” sau înlocuire, ci prin modificarea stilului de viață.
Pentru că nu puem influența calitatea aerului din mediul exterior, o putem face cu cel din interiorul casei noastre. Pentru îmbunătățirea calității aerului este nevoie să luăm în calcul îmbunătățirea calității vieții. Aspirarea covoarelor/podelelor mai des, îmbunătățirea ventilației sau purificarea aerului din locuință. De asemenea, cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a proteja calitatea aerului interior este creșterea ventilației, deoarece creșterea calității modului de ventilare a locuinței scad costurile la energie.
Aspirarea este extrem de importantă pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, mai ales dacă aveți covoare și animale de companie. Se recomandă să aspirați de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a menține nivelurile de praf la un nivel scăzut. Controlul calității aerului necesită o atenție sporită atunci când vorbim despre locuința unor iubitori de animale. Animalele lasă păr/puf/mătreață și ridică praful de pe suprafețele pe care își petrec timpul.
Purificarea aerului din încăperi este o metodă eficientă de eliminre a impurităților din componența aerului. Purificarea este un proces prin care, aerul din încăpere este absorbit de purificatorul de aer și filtrat prin filtrul acestuia pentru ca mai apoi să îl evaueze curat și lipsit de praf/bacterii/părul din componență. Pe piață există multe tipuri și dimensiuni de purificatoare de aer, de la modele de masă relativ ieftine până la sisteme sofisticate și costisitoare. Unele aparate de curățare a aerului sunt foarte eficiente în ceea ce privește eliminarea particulelor, în timp ce altele sunt mult mai puțin eficiente.
În general, purificatoarele de aer nu sunt concepute pentru a elimina poluanții gazoși. Eficacitatea unui aparat de curățare a aerului depinde de cât de bine colectează poluanții din aerul interior (exprimat ca rată de eficiență procentuală) și de cantitatea de aer pe care o atrage prin elementul de curățare sau filtrare (exprimată în metri cubi pe ora).
Un alt factor important în determinarea eficacității purificatorului de aer, este filtru de aer. Deoarece și această industrie este în dezvoltare, s-au creat filtre speciale pentru captarea în mod particular a poluanților, a rezidurilororganice, a alergiilor sau alte tipuri de filtre speciale pentru animalele de companie care au capacitatea de a capta particule mai mari de praf/puf/blană din componența aerului.
O altă abordare pentru a reduce concentrațiile de poluanți din aerul interior din locuința dumneavoastră este de a crește cantitatea de aer exterior care intră în locuință. Majoritatea sistemelor de încălzire și răcire a locuinței nu aduc mecanic aer proaspăt în casă. Deschiderea ferestrelor și a ușilor atunci când vremea permite, crește rata de ventilație exterioară, însă în același timp intră în interior praful și polurea de afară. În acest caz vorbim despre instalare unui sistem de ventilție. Nu este târziu să instalați unul chiar dacă casa dumneavoastră este deja construită, finisată și decorată.
Sistemul de ventilație pe care vi-l recomandă specialiștii noștri este un Sistem de ventilație cu recuperare de căldură în dublu flux Prana, care aduce în interior aerul proaspăt de afară, îl filtrează de impurități și în același timp extrage aerul viciat din interior. În momentul în care extrage aerul viciat, este păstrată căldura aerului din interior pentru a-l încălzi pe cel curat. Acesta este modul eficient de funcționare al aparatului care îți pot salva sărbătorile, momentele în care te bucuri cu toată familia și timpul de zi cu zi.
Aerul proaspăt este un lux din păcate în zilele noastre, iar sistemele de ventilație Prana ți-l oferă la un cost minim. Pe tine te costă o carotă în grosimea petretelui, iar apoi aparatul știe ce are de făcut.
Dacă îți dorești o extracție mai rapidă a aerului viciat, din telefcomandă sau aplicație poți seta aparatul într-o treaptă superioară, dar mai zgomotoasă.
Ventilația necorespunzătoare poate crește nivelul de poluanți din interior prin faptul că nu aduce suficient aer exterior pentru a dilua emisiile de la sursele din interior și prin faptul că nu transportă poluanții din aerul interior în afara locuinței. Nivelurile ridicate de temperatură și umiditate pot, de asemenea, să crească concentrațiile unor poluanți.
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite