În perioada sărbătorilor ne bucurăm de familie și de mai mult timp liber pe care îl putem petrece alături de cei dragi. Calitatea aerului din casele noastre este elementul care decide care va fi starea noastră de spirit în timpul momentelor de sărbătoare.
Studiile ne arată că ne petrecem peste 80% din timp în spații închise și respirăm de 15.000-20.000 de ori pe zi. Aceste rezultate ne spun că poluarea din casele noastre pot fi de până la 100 de ori mai nocive decât mediile exterioare. Acum însă, în perioada sărbătorilor poluarea caselor este în creștere, deoarece un număr mai mare de persoane dintr-o încăpere reprezintă un nivel crescut de CO2 în încăperea în care ne petrecem timpul.
De cât aer proaspăt avem nevoie
Regula generală este aceea ca în interval de o oră, aerul din încăperea în care petrecem cel mai mult timp trebuie înlocuit:
- cantitatea de aer care să corespunda capacității volumetrice a încăperii este de 30 m3 de aer proaspăt pentru fiecare persoana din cameră
De exemplu: Într-o încăpere de 20 m2 necesită o cantitate de 30 m3 de aer pe oră pentru o prsoană, dar dacă în încăpere sunt două persoane este nevoie de până la 60 m3 / h.
- cantitatea de aer proaspăt pentru alimentarea încăperilor considerate ”murdare” este diferită, de exemplu bucătăriile și băile necesită ventilare intensivă în timpl utilizării
Da, este adevărat: În baie avem nevoie de minim 50 m3 / h,
În bucătăriile cu plita electrica 50 m3 / h, iar in cele dotate cu aragaz pe gaz de până la 70 m3 / h.
În perioada sărbătorilor ești la masa de Paște alături de cei dragi și vin rudele invitate. Calculează 30 m3 / h pentru fiecare prsoană și află care este nevoia de aer proaspăt din casa ta.
Fumul de țigară, aburii țigărilor electronice, praful care se ridică de la joaca celor mici sunt alte impurități care ajung în componența aerului și care trebuiesc eliminate pentru a vă putea bucura de un mediu sănătos.
Sănătatea – bunul nostru cel mai de preț
Calitatea aerului din casele noastre are un impact crucial asupra sănătății. Dacă nu există un sistem de ventilație corespunzător, toate substanțele dăunatoare, inclusiv acarienii, invadează plămânii dumneavoastră și ai membrilor familiei dumneavoastră.
Un adult inspiră și expiră cam de 20.000 de ori pe zi, absorbind între 15 și 20 de mii de litri de aer. Cu fiecare inspirație inhalăm între 40.000 și 75.000 de mii de particule de praf. Un gram de praf conține 700 de milioane de diverse molecule ce pot reprezenta un pericol uriaș pentru sănătatea dumneavoastră. Același lucru este valabil și pentru copii: dacă nu respiră un aer de calitate acasă, pot dezvolta alergii și chiar astm.
Aerul expirat de oameni și procesul imperceptibil de transpirație duc la creșterea umidității din aer. Vaporii de apă se depun pe suprafete reci, de exemplu pe ferestre și în colțurile camerelor. Suprafețele umede atrag acarienii de praf și pot deveni o sursă de alergie.
Sporii de mucegai atacă mâncarea din încăpere și distrug peretele pe care se formează igrasia. Petrecerea unui timp indelungat în spatii slab ventilate poate fi extrem de nocivă. Poate cauza somnolență, dureri de cap, amețeală, incapacitate de concentrare, slăbiciune, greață și stare de oboseală generală, chiar și depresie. Uneori, corpul poate reacționa chiar cu iritare oculara si iritarea căilor respiratorii, inclusiv aritmie cardiacă.
Simpla ventilare poate provoca condens, prea multă umiditate și niveluri ridicate de CO2 în casă. Ce înseamnă acest lucru? Atunci când deschidem geamul, aerul care pătrunde în interior este contaminat cu noxe din trafic, mirosuri neplăcute, praf și alte impurități. Aerul care intră în casă nu este cu mult mai curet decât cel din interior, de aceea ventilația artificială este soluția, pentru că filtrează aerul și reține aaceste impurități.
Ventilația va elimina din casă inclusiv umezeala produsă de respirație, calcarea rufelor, uscarea hainelor, precum și mirosurile care se acumuleaza constant în spațiile rezidențiale închise.
Ce efecte are CO2 în exces
Acumularea de CO2 în fluxul sangvin, situație denumită medical hipercapnie sau hipercarbie, este toxică pentru organism. Când concentrația de dioxid de carbon din sânge crește, ea poate da dureri de cap, dezorientare și vertij, somnolență, vedere dublă, capacitate de concentrare mai scăzută, o stare anormală de oboseală și senzație de lipsă de aer, potrivit Institutului Național pentru Sănătate din SUA. În formele severe de hipercapnie, apar și confuzia, contracțiile musculare, bătăile neregulate ale inimii, convulsiile și chiar leșinul când concentrația de CO2 crește foarte mult.
Casa ta are nevoie de ventilație corectă
Cea mai bună soluție este instalare unui sistem de ventilție. Nu este târziu să instalați unul chiar dacă casa dumneavoastră este deja construită, finisată și decorată. Sistemul de ventilație pe care vi-l recomandă specialiștii noștri este un Sistem de ventilație cu recuperare de căldură în dublu flux Prana, care aduce în interior aerul proaspăt de afară, îl filtrează de impurități și în același timp extrage aerul viciat din interior. În momentul în care extrage aerul viciat, este păstrată căldura aerului din interior pentru a-l încălzi pe cel curat. Acesta este modul eficient de funcționare al aparatului care îți pot salva sărbătorile, momentele în care te bucuri cu toată familia și timpul de zi cu zi.
Aerul proaspăt este un lux din păcate în zilele noastre, dar sistemele de ventilație Prana ți le oferă la un cost minim. Pe tine te costă o carotă în grosimea petretelui, iar apoi aparatul știe ce are de făcut.
Dacă îți dorești o extracție mai rapidă a aerului viciat, din telefcomandă sau aplicație poți seta aparatul într-o treaptă superioară, dar mai zgomotoasă. Sunt soluții pentru orice situații, iar dacă îți dorești eficiență rapidă, fără zgomot și o siguranță mai mare pentru micuții care se joacă pe podea sau pentru momentele de tandrețe cu animalele de companie, îți mai prezentăm purificatoarele de aer Levoit.
Purificatorul de aer face o treabă excelentă împreună cu sistemul de ventilație, deoarece sistemul de ventilație este montat în partea superioară a peretelui, iar purificatorul de aer este recomandat să stea pe podea. Sistemul de ventilație aduce aer proaspăt, filtrat; extrage aerul viciat și umezeala, iar purificatorul reține particulele de praf din componența aerului din partea inferioară, părul și puful de animale și purifică aerul existen în încăpere care este inspirat și expirat în permanență de către persoanele prezente în încăpere.
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite