Calitatea aerului, umiditatea, temperatura și lumina sunt esențiale pentru un ambient plăcut în camera bebelușului. Mediul în care își petrece bebelușul cea mai mare parte a timpului este esențial pentru confortul și sănătatea lui. Există o mulțime de informații și mituri în legătură cu temperatura, umiditatea și luminozitatea din camera copilului și de multe ori, din dorința de a ne proteja copilul, ajungem să-i creăm mai multe neplăceri încălzind prea mult camera sau amplasând în jurul pătuțului prea multe corpuri de iluminat.
Mai jos îți arătăm care este temperatura optimă pentru un bebeluș, care este nivelul recomandat pentru umiditatea din cameră, dar și ce rol are lumina și calitatea aerului în ceea ce privește sănătatea copilului tău:
- De ce este important gradul de umiditate din camera bebelușului?
1.1. Ce poate provoca uscarea aerului din încăpere?
1.2. Care este gradul optim de umiditate al aerului din camera bebelușului?
1.3. Care sunt efectele negative ce pot fi provocate de aerul uscat din camera copilului? - Temperatura din camera bebelușului
2.1. De ce este importantă păstrarea unei anumite temperaturi în camera bebelușului?
2.2. Care este temperatura optimă pentru camera bebelușului?
3. Cât de puternică trebuie să fie lumina din camera copilului?
4. De ce e poluarea mai periculoasă pentru bebeluși?
4.1. Cum poți reduce încărcătura de germeni și substanțe nocive din camera bebelușului?
4.2. Curăță aerul!
5. De ce să ne alegeți pe noi
De ce este important gradul de umiditate din camera bebelușului?
Este relativ ușor să-ți dai seama când temperatura nu este cea optimă pentru bebe, însă când vine vorba despre umiditate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Umiditatea din încăpere este un aspect important și pentru sănătatea adulților, însă, în cazul bebelușilor, ea joacă un rol și mai important în ceea ce privește rezistența organismului în fața virusurilor și a bacteriilor.
Umiditatea din aer influențează în mod direct hidratarea pielii și a ochilor, dar și sănătatea sistemului respirator. Tocmai de aceea, atunci când ea este prea scăzută sau prea ridicată apare și disconfortul, atât pentru copii, cât și pentru persoanele mature. De altfel, probabil ai observat și tu că în unele încăperi aerul este mai uscat și îți simți gâtul iritat sau, din contră, simți că în aer este umezeală, însoțită și de acel miros specific.
Ce poate provoca uscarea aerului din încăpere?
Primul factor responsabil de uscarea excesivă a aerului din casă este reprezentat de sistemele de încălzire a caselor. Caloriferele, aerotermele și orice alt sistem folosit pentru încălzire duce la uscarea aerului. De altfel, orice aparat care emană căldură poate reprezenta o cauză a uscării aerului din locuință.
Un alt factor responsabil de un nivel de umiditate scăzut este aerisirea precară. Una dintre greșelile frecvente pe care le fac părinții, mai ales în timpul sezonului rece, este să evite aerisirea camerei pentru a nu pierde căldura. Este imperativ ca în locuință să intre aer curat din plin, o recomandare mai veche era, ca locuința să fie aerisită de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara, însă acum tehnologia a avansat, iar pentru a menține căldura în interior și a aduce aerul proaspăt de afară cu menținerea temperaturii de interior, îți prezentăm sistemele de ventilație cu recuperare de căldură Prana dezcentralizat pentru apartamente și case.
Care este gradul optim de umiditate al aerului din camera bebelușului?
Valorea recomandată pentru umiditatea dintr-o încăpere, fie ea a bebelușului sau a unui adult, este cuprinsă între 40 și 60%, ideal ar fi ca ea să fie peste 50%.
Care sunt efectele negative ce pot fi provocate de aerul uscat din camera copilului?
Un grad de umiditate scăzut poate provoca iritarea gâtului și a ochilor, iar un prim semn că în casă aerul este prea uscat este faptul că bebelușul tușește. Un aer uscat afectează mucoasa aparatului respirator, iar ele împiedică bacteriile și virusurile din aer să ajungă mai departe în organismul copilului, acționând ca o barieră împotriva inamicilor. Așadar, atunci când aerul din încăpere este uscat, apar probleme de respirație, iar bebelușul este mai vulnerabil în fața infecțiilor respiratorii, cum ar fi bronșitele.
Chiar dacă sistemul imunitar al copilului tău este suficient de puternic pentru a face față bacteriilor și virusurilor, aerul uscat provoacă o senzație de disconfort atât la nivelul nasului și al gâtului, cât și al ochilor. Apare senzația de uscare a gâtului, cât și senzația de usturime și iritare la nivelul nasului, iar copilului i se vor usca buzele și îi va fi mai sete decât în mod normal.
De cealaltă parte, un aer prea umed favorizează dezvoltarea microorganismelor – mucegai, fungi și alți microbi – fapt ce duce la apariția reacțiilor alergice. În cazul în care în cameră este un nivel de umiditate peste cel recomandat, vei observa că bebelușului îi va curge nasul fără ca el să aibă o alergie sau o răceală.
Pentru menținerea nivelului optim de umiditate în camera bebelușului, îți aducem la cunoștință umidificatorele Levoit, gama SMART având capacitatea de a mențne nivelul setat și de a controla totul de la distanță prin aplicatia mobilă.
Temperatura din camera bebelușului
Temperatura din camera bebelușului este un subiect intens discutat și, de cele mai multe ori, părinții încălzesc prea mult locuința din dorința de a feri copiii de răceli, neștiind că în felul acesta chiar cresc șansele ca cel mic să răcească.
Este un factor extrem de important deoarece influențează confortul copilului și, odată cu el, programul de somn și orarul meselor. Regula generală de care ar trebui părinții să țină cont este propriul lor confort. Dacă părintele se simte bine la o anumită temperatură, atunci ea este potrivită și pentru copii.
De ce este importantă păstrarea unei anumite temperaturi în camera bebelușului?
Dacă temperatura este prea ridicată, ea poate afecta somnul bebelușilor în timpul nopții și poate afecta starea de spirit a copilului pe timpul zilei, acesta devenind apatic și somnoros. Mai mult decât atât, o temperatură foarte ridicată în camera copilului poate crește riscul apariției sindromului morții subite la bebeluși, arată un studiu realizat la Universitatea din Calgary.
Desigur, și o temperatură sub nivelul recomandat este în măsură să afecteze sănătatea copilului. Ea nu este un factor de risc doar pentru dezvoltarea răcelilor și a altor probleme medicale, ci afectează și somnul bebelușului și starea sa de spirit.
Care este temperatura optimă pentru camera bebelușului?
Temperatura ideala în camera unui nou născut este de 21, până la 24 de grade Celsius. După 5-6 săptămâni, este indicat ca temperatura să fie mai scăzută, în jur de 18-20 de grade Celsius.
Cât de puternică trebuie să fie lumina din camera copilului?
Cea mai bună sursă de lumină pentru camera copilului este însuși soarele. Când amenajezi camera copilului, alege pentru el încăperea cea mai luminoasă din casă. În ceea ce privește lumina artificială, ea nu trebuie să fie foarte intensă, în camera copilului sunt suficiente un corp de iluminat cu un singur bec nu foarte puternic și o lampă amplasată în apropierea pătuțului.
Dacă ai această posibilitate, instalează un întrerupător ce reglează intensitatea luminii, astfel încât să ai parte de o lumină adaptată momentului serii sau al nopții și copilul să nu se trezească brusc într-o lumină foarte puternică. În timpul nopții, când îl alăptezi sau când pur și simplu mergi la el în cameră să verifici dacă totul este în ordine, aprinde lumina cea mai slabă. Lumina artificială ar trebui să imite natura în intensitatea ei, așadar, înainte de culcare ar trebui să fie mai puțin intensă, iar noaptea, în caz că e nevoie de ea, să fie cât mai difuză.
De ce e poluarea mai periculoasă pentru bebeluși?
Poluarea este o problemă reală a lumii moderne; nu o putem contesta, așadar tot ce ne rămâne de făcut este să limităm pe cât posibil nivelul de expunere. Având efecte atât de nocive pentru adulți, poluarea este cu atât mai periculoasă pentru bebelușul tău, din câteva motive ușor de identificat.
În primul rând, sistemele și organele celor mici sunt în plină dezvoltare, rata de multiplicare celulară este crescută, iar organismul este imatur, deci va prelua din plin șocurile exterioare.
Tiparele comportamentale ale bebelușilor îi face de asemenea să se expună mai mult la contactul cu viruși sau bacterii decât pe copii mai mari sau pe adulți:
- bebelușii bagă totul în gură
- rod obiecte
- sunt mereu cu mâinile pe jos sau alte suprafețe și apoi le duc la gură/nas/ochi
- stau pe jos
- ating cât mai multe obiecte pentru că sunt atași de el, iar apoi îți ating fața cu mâinile
Cum poți reduce încărcătura de germeni și substanțe nocive din camera bebelușului?
Exista mai multe metode pentru a menține un microclimat cât mai sănătos în interiorul locuinței; unele dintre ele nu presupun decât puțina atenție și organizare, în timp ce altele pot însemna o investiție mică sau medie în diverse aparate care să te ajute. Până să ajungem la tratarea aerului, mulți bebeluși au fost infectați cu acești germeni din compoziția aerului, iar medicii spun că un copil poate avea între 8 și 12 infecții respiratorii în fiecare an.
Factorii care favorizează aceste probleme de sănătate sunt poluarea, expunerea la fumul de țigară, mucegai, umiditate, dar și aglomerația. Terapia cu aerosoli este un tratament medical pentru a trata o varietate de afecțiuni respiratorii pentru bebelușii care au intrat în contact cu încărcătura de germeni și substanțe nocive din componența aerului.
Cea mai comună formă de terapie cu aerosoli se face cu ajutorul unui compresor/nebulizator. Acesta este un aparat care schimbă medicația lichidă în vapori, astfel încât să poată fi ușor inhalată direct în plămâni. Iată în rândurile de mai jos cum se folosește un astfel de aparat!
Pentru că este mai sănătos și eficient să tratăm și eliminăm cauza, decât să tratăm efectele, pentru eliminarea germenilor și a substanțelor nocive din componența aerului, achiziționarea unui purificator de aer și poziționarea acestuia în camera bebelușului este cel mai bun remediu.
Curăță aerul!
Aerul din camera copilului poate fi plin de substanțe poluante, provenite de la gazele de eșapament din traficul care se desfășoară în apropiere, de la vaporii pe care îi emană piesele noi de mobilier, covoarele sau mocheta, de la invazii de mucegai, de praf sau acarieni, de la polenul plantelor din casă sau afară și lista poate continua.
Metode de care probabil ai auzit
Prima și cea mai simplă metodă ați spune că este deschiderea geamurilor, însă acestea elimină căldura din cameră și aduce aerul de afară exact așa cum este, poluat cu gaze de eșapament, poluanți și duritate, care poate provoca neplăceri bebelușilor.
O a doua metodă la care probabil te gândești este achiziționarea unui aer condiționat care „ventilează” aerul din cameră. Ei bine, aerul condiționat nu are rolul de filtrare sau ventilare, acesta absoarbe aerul din cameră, îl răcește și îl aduce din nou în încăpere. Dacă avem invazie de mucegai, aerul condiționat nu va face altceva decât să împrăștie vaporii de mucegai în întreaga cameră, iar bebelușul tău va avea de suferit.
Variantele optime pentru curățarea aerului sunt fie ventilația care are capacitatea de a face admisia aerului curat după filtrarea acestuia și de asemenea evacuând aerul viciat din cameră; fie vorbim despre un purificator de aer pe care îl folosim cu ferestrele închise pentru a putea capta și filtra tot aerul existent.
De ce să ne alegeți pe noi?
Servicii complete – proiectare, comanda sistemului exact pe dimensiunea peretelui, montaj, servisare
Utilizarea celor mai moderne tehnologii și cercetări inovatoare și testarea fiecărui model în laboratorul climatic
Cel mai bun raport calitate-preț din România
Transport oriunde în România în 48 ore
Servicii de mentenanță, garanție și post-garanție
Garanția calității – Certificat de calitate CE, brevete internaționale
Peste 16 ani de cercetări și experiență în ventilație
Soluții personalizate pentru fiecare client, proiecte de ventilație gratuite